PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657207}

Epicentrum

Into the Storm
2014
5,9 30 tys. ocen
5,9 10 1 29636
4,3 7 krytyków
Epicentrum
powrót do forum filmu Epicentrum

Polski tytył

ocenił(a) film na 6

Jes gupi. Bo epicentrum to miejsce na powierzchni skorupy ziemskiej położone w najbliższej odległości (prostopadle) nad ogniskiem trzęsienia ziemi (hipocentrum). (wikipedia.org)

użytkownik usunięty
Shiroiro

Widzę że opanowałeś korzystanie z wikipedii perfekcyjnie. Czego ciekawego jeszcze się o tobie dowiemy? :)

ocenił(a) film na 6

durzo żeczy

użytkownik usunięty
Shiroiro

Właśnie widzę.

ocenił(a) film na 2
Shiroiro

Epicentrum obecnie nabrało kolokwialnego znaczenia i jest używane także w wielu innych wypadkach ;)

ocenił(a) film na 6
Dealric

W filmie jedak ani razu nie usłyszałem tego określenia. Jak już to o centrum trąby powietrznej mówili "oko".

ocenił(a) film na 2
Shiroiro

Jasne, sam stwierdzilem ze oko cyklonu byloby lepszym tytulem

ocenił(a) film na 4
Shiroiro

Epicentrum nie koniecznie musi odnosić się do trzęsień ziemi może to być np. epicentrum jakiejś katastrofy naturalnej, środkiem(gdzie coś się zaczęło i jest najmocniejsze) czegoś gdzie działania natury tudzież człowieka są najbardziej niszczące i najmocniejsze...ciasnota umysłu i niektórych ludzi po prostu powala mnie na kolana... Wygogloować każdy może i się wymądrzać jakim to on jest "znafcom"...
@Dealric niektórzy zamiast mózgu używają wikipedii widoczne, abstrakcyjne myślenie w dzisiejszych czasach jest czynem niemożliwym dla niektórych, a mówią, że jeszcze nie wynaleźli robotów ze "zintegrowaną wiedzą"

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Tak tylko podaje źródło żeby uwiarygodnić przedstawione informacje. Oczywiście co to jest epicentrum wie każdy kto uczęszczał na geografię w podstawówce czy tam gimnazum. Googlowanie czegoś tylko żeby się wymądrzać mnie też powala na kolana. Akurat ja to wiem z książki "Planeta Ziemia" wydawnictwa Debit którą przeczytałem w wieku 7 lat, ale równie dobrze mogę powiedzieć, że mam w domu słonia ze złota, tak czy inaczej nikogo to nie obchodzi. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś używał słowa "epicentrum" w przytaczanym przez Pana kontekście. Czy mógłbym prosić o źródło? Według mnie ten termin jest zbyt wyspecjalizowany na używanie go jako metafory (w tym znaczeniu w jakim ja go znam) przez co jego użycie może być uznane za błąd logiczny (metafora "czas to pieniądz" vs "banknot 20 zł to zegarek"). Szczególnie w wypadku tego filmu, zważywszy na to, że centrum tornada czy trąby powietrznej to oko. Co więcej epicentrum jako ściśle związane z hipocentrum (źródłem trzęsienia) mogłoby być ewentualnie jako metafora dla źródła czegoś, np. pożaru, wirusa itp. natomiast oko tornada jest jego częścią, efektem a nie źródłem którym jest atmosfera, rózniece ciśnień, powietrze.

ocenił(a) film na 4
Shiroiro

Źródło wirusa, epidemii/pandemii to ognisko, i teraz niegłupie pytanie, czy z powodu tego, że nazywając "ognisko" wirusa(przecież jest ściśle związane z naukowym pojęciem) nie będziesz nazywał "ogniska w lesie" ogniskiem tylko powiedzmy płomieniem bo "ognisko" jest już "zaklepane" proszę cię gdzie tu logika??? "Epicentrum można używać w potocznym języku, może i jest to naukowe pojęcie ściśle związane z trzęsieniami ziemi(tak samo jak wiele innych pojęć naukowych, których używa się w życiu codziennym) ale można go używać w innym tego słowa znaczeniu...
Źródła?? proszę cię... Masz tu zwykłe przykłady ze słownika angielsko-polskiego jak można używać słowa epicentrum:

http://pl.bab.la/slownik/polski-angielski/epicentrum

"Niestety Unia Europejska jest w epicentrum głębinowego trałowania przydennego."
"I tak, w ciągu sześciu miesięcy Europa stała się epicentrum procederu prania pieniędzy całego świata."
"Dzięki temu Europa może utrzymać się w epicentrum działań, gdzie zdołała sama dotrzeć."
"Przestrzeń skręca się i rozciąga z epicentrum tego zjawiska w czarnych dziurach bębniących na wszechświecie."

Jak jeszcze mam ci udowodnić, że epicentrum można używać w różnoraki sposób???