Zastanawia mnie tylko czy Anneliese Michel mówiła czasami w innych językach niż niemiecki. Jeśli tak, to w takim razie dziwna choroba. A tak swoją drogą kopać wiadro z wodą tak żeby się nie wylewała. Jestem ciekaw jaka choroba psychiczna pozwala na skakanie po ścianach jak kozioł. Więc może jednak opętanie...? Sam już nie wiem.
ja tez napisze jeszcze raz. to nie jest kwestia wiary w jej opetanie, a uznania faktow, ze byla chora
psychicznie...
Ja cały czas byłam pewna, że ona jest chora psychicznie, ale potem dowiedziałam się, że tacy ludzie istnieją. To jest, ludzie opętani przez szatana.
Serio? A jakież to dowody zostały Tobie przedstawione, że teraz już WIESZ o ich istnieniu?
Jesli moge sie wtracic, to bar_barous ma duzo racji. Opetania potwierdzone oficjalnie przez KK, jak i nie wyjasnione przez lekarzy istnialy i pewnie istnieja do dzis.. Ja ze swojej strony dodam, ze daleko jestem od wiary katolickiej i jej dogmatow, jednakze nie nalezy tak lekka reka odrzucac tego trudnego zagadnienia jako choroby psychicznej tylko.. Dowody? Jak ktos chyba tu wymienil, ponadnaturalna sila, mowienie w kilku jezykach itd. Oczywiscie pewne cechy mozna wyjasnic od str. naukowej, m.in. ta nadnaturalna sile - autosugestia tak potezna, ze dziala cuda (sa na to dowody naukowe i przyklady takich zdarzen). Wymieniony tu przyklad mowienia w kilku roznych jezykach juz tak latwo nie da sie wyjasnic.. Napisze wiecej - nie da sie w ogole racjonalnie wyjasnic (te udokumentowane i potwierdzone przez Kosciol zdarzenia wyjasnialy, ze taka opetana osoba nie miala mozliwosci nauczyc sie tego wszystkiego w praktyce.
Sluchalem tasm z egzorcyzmu A.M. i bardzo mnie ta sprawa interesuje. W tym przyp. rowniez jednoznacznie nie moge przychylic sie lub zanegowac fakt prawdziwego opetania. Zaciekawila mnie m.in. jedna bzdura (imho), w kt. na pytanie, czy jest ktos z toba jeszcze, ona odpowiada, ze Kain, Hitler, Neron i Judasz.. Totalne nieporozumienie i w tym przyp. dalbym wiare autosugestii (biorac pod uwage, ze glowna bohaterka byla zagorzala katoliczka przez ta historia). Dlaczego? Otoz, wychodzi na to, ze Judasz nie byl w ogole tym "zlym" w Nowym Testamencie. Setki lat bledow, przeinaczen i czystych, swiadomych klamstw spowodowaly jednak, ze takim go Kosciol uczynil. Dowod? Prosze bardzo - niedawno (o malo co, nie wiedzielibysmy o tym w ogole) przetlumaczono zdaje sie niecale 90% apokryfu nazywajacego sie Ewangelia wg. Judasza.. Duzo bym tu musial pisac, ale polecam naprawde niezwykly film z National Geographic mowiacy o tym wydarzeniu. Nie chce tu nawet nadmieniac osoby Kaina (to juz w ogole jest zabawne), czy Nerona, bo to juz faktycznie jest bzdura.. Ciekawe za to jest wyjasnienie postaci Hitlera, gdyz wiadomym jest fakt, ze A.H. slynal z "darcia mordy" w czasie swojego zycia. To jednak oczywiscie zaden dowod, bo glowna bohaterka mogla po prostu znac ten fakt wczesniej, a jest on raczej dosc znany (chyba, ze wtedy nie byl..)
Pozdrawiam wszystkich zdrowych na umysle! ;)
"Pozdrawiam wszystkich zdrowych na umysle!"
A cóż to za ekskluzja? Poczułam się urażona.
A co poczułaś się nie pozdrowiona? Jeżeli tak to ja CI to wynagrodze.
A ja pozdrawiam wszystkich niezdrowych na umyśle.
No i wszyscy są pozdrowieni ;)
obejrzalem teraz dokument o anneliese michel i wymienione tam jest ze opentaly ja Lucyfer, Judasz, Kain, Neron, Hitler i Fleischmann a w filmie o Emily podane sa kain, neron, judasz, legion cholera wie kto to, i jakis belial tez nie wiem kto to , no i lucyfer. A co do legiona to gdzies mi sie obilo o uszy pewnie to glupota ale warto sprobowac ze jest to syn szatana albo to jedna z wielu jego nazw
Legion to demon który opetal człowieka na pustyni. W sumie to było wiele demonow a Jezus je wypedzil. A ten drugi to
upadły anioł i prawa ręka lucyfera
Belial jest jednym z upadłych aniołów. Imię oznacza "Ten który nie ma pana". Jeden z przywódców wojsk piekielnych w bitwie pod Har-Magedon. Często jest utożsamiany z diabłem...
Dowiedziałam się, że w miejscowości położonej 30 km ode mnie jest dziewczyna opętana i chodzi do księdza egzorcysty, o którego istnieniu też nigdy nie miałam pojęcia.
Jeżelie wiesz o tym że jest opętana przez szatana to wiesz również że istnieje Bóg. Więc już w niego nie wierzysz. Ona była chora psychicznie to jest oczywiste.
jakigh zachowań mózg nie wywoła? Z chorób psychicznych czasem nawet zdrowe izycznie ciało umiera. Prosze cie nie pier***
Masz jakieś wykształcenie w kierunku psychiatrii, że wyciągasz takie wnioski? Z tego co widzę, to raczej nie...
"zamiast kierować się cudzym zdaniem, lepiej samemu starać się osądzić, jeśli mogę się tak wyrazić."
kieruję się swoim zdaniem jeżeli mog się tak wyraźić. A to że ciało zdrowe fizycznie jest w stanie umrzeć z powodu choroby psychicznej to fakt ;)
I w porządku, ale powinno się brać pod uwagę wszystkie FAKTY. Choroba psychiczna może być przyczyną pogorszenia się stanu zdrowia fizycznego, a nawet śmierci, za przykłada powołam się chociażby na anoreksję. Więc zanim coś się uzna za FAKT, trzeba się nad tym poważnie zastanowić.
Aj, przepraszam... My po tej samej stronie barykady stoimy ;p Człowiek zmęczony, przeczytał tak jak chciał przeczytać... Powyższa wypowiedź jest wobec tego bez sensu. Myślałam, że mam do czynienia z autorem/ką słów "Ona była opętana przez szatana! Przecież takich zachowań mózg nie wywoła". Jedna wielka pomyłka ;)
JAKIE TO NIBY DOWODY : NIENATURALNA SILA, MOWIENIE W KILKU JEZYKACH.
PODAJ MI JAKIES PRZYPADKICH W KTORYCH MOWIONO W KILKU JEZYKACH. BARDZO PROSZE, ZADNE U TAKICH PRZYPADKOW NIE BYLY UDOKUMENTOWANE I POTWIERDZONE.
A NIENATURALNA SILA? KTO TAK TWIERDZI EGZORCYSTA?
CO TO JEST NIENATURALNA SILA? PODNIESIENIE 300 KG PRZEZ OPETANA?
nie będę ci podawał dowodów, ani pieprzył o przypowieści o kainie i ablu, bo to chyba wszyscy znamy. Wszyscy wiemy kim był hitler, neron, judasz. zadam ci jedno pytanie skąd Anneliese wiedziała kim był ksiądz fleischmann?przecież o istnieniu tego księdza nikt nie wiedział.