PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=457369}
5,4 1,2 tys. ocen
5,4 10 1 1216
5,5 2 krytyków
Eden Log
powrót do forum filmu Eden Log

Byłem zachwycony

ocenił(a) film na 8

Przede wszystkim ciężki, niesamowity klimat, stworzony przez wypadkową doskonałych scenografii (w tym świetna gra światłem), niepokojących dźwięków i skąpo dawkowanej, wciągającej fabuły (w tej kolejności :)). Czegoś takiego dawno w filmie s-f nie widziałem. Nie zgodzę się, że Eden Log nie jest przeintelektualizowany - tak naprawdę historia bazuje na klasycznych wątkach obecnych w s-f od zarania istnienia tego gatunku (od relacji człowiek-natura i eksploatacji zasobów naturalnych po postacie "morloków":) ), wystarczy oglądać ze zrozumieniem i nie wychodzić po chipsy w czasie seansu, a wszystko stanie się jasne :)

ocenił(a) film na 7
Gryf

Klimat tego filmu przytłacza...widz chce jak najszybciej wyjść na powierzchnię...a to nie takie proste...

ocenił(a) film na 8
Gryf

Nieliczni, którzy daliśmy więcej niż 6/10 temu filmowi, zjednoczmy się :D

ocenił(a) film na 8
Druedain

Ja dałam 8, czuję się zjednoczona :P

ocenił(a) film na 8
mistrzpuk

W zjednoczeniu siła!

ocenił(a) film na 8
Druedain

Dzisiaj poszłam nawet krok dalej i obejrzałam ten film jeszcze raz. I podobał mi się chyba nawet bardziej niż za pierwszym razem te parę lat temu - aż mu serducho dorzuciłam :).
Faktycznie ogląda się go z wysiłkiem (powolna akcja i ciemny obraz), film musi po prostu trafić na swojego; mój małżonek z którym mamy bardzo zbliżone gusta filmowe się znudził po 20 min i się zajął czymś tam innym a mnie przykuło do ekranu. Wciąż jeszcze usiłuje rozwikłać tą historię, poskładać te skrawki informacji wydzielone tak oszczędnie przecież, a domysłów mam tonę, zwłaszcza co do końcówki.
A jak już polecą literki na dokładkę dostaje się super piosenkę, która mnie zwyczajnie zniewoliła.
http://www.youtube.com/watch?v=U5wL5Y42qm4
A wracając do "Eden Log"; oglądam dużo filmów, ten widziałam po raz pierwszy kilka lat temu, sam fakt, że go w ogóle PAMIĘTAŁAM już o czymś świadczy. Jest nietuzinkowy, a jeżeli komuś podpasuje taki sposób prowadzenia widza może się stać wyjątkowy. I dla mnie właśnie taki jest.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
mistrzpuk

No to ja nie znam wśród znajomych nikogo kto by ten film widział, za to podobne reakcje znam jeśli chodzi o Immortal: Kobieta Pułapka. Mnie i mojej siostrze film się bardzo podobał, szwagra znudził, a kumpel skwitował film śmiechem zażenowania. Jak nie znane to polecam zapoznać się. Prosta historia w bardzo porypanym świecie. Ni to sci-fi, ni to fantasy.

ocenił(a) film na 8
Druedain

Oglądałam, ale jakoś tak fragmentami i dawno temu. Był nawet ostatnio w tv, ale o jakiejś niedorzecznej porze i poszłam spać. Ale pamiętam, że to zmęczenie mnie wygoniło do łóżka a nie brak zainteresowania filmem. Jeśli kiedyś się jeszcze nadarzy to planuję obejrzeć.
Jakoś mi ten Eden Log nie chce wyjść z głowy... montaż sceny w windzie jest dla mnie genialny. Tylko nie pomyśl sobie że gwałt mi się podoba . Po prostu sposób w jaki jest uchwycony ten moment kiedy dochodzi do głosu mroczna strona i rozdźwięk jaki ze sobą niesie to czysty majstersztyk.

ocenił(a) film na 8
mistrzpuk

Przykro mi, ale wydało się! Może dlatego zainteresuje Cię, że w sumie to w Immortal… gwałcenie jest wręcz seryjne :P

A tak serio to zgadzam się co do tej sceny w windzie, że była świetnie zmontowana.

ocenił(a) film na 8
Druedain

Gdzie ten Immortal no gdzie!!! Gwałty , muszę oglądać gwałty!!!

... jezu ja to napisałam?

ocenił(a) film na 8
mistrzpuk

Jezu, jestem niewierzący…
Tak na marginesie :P http://www.filmweb.pl/search?q=gwa%C5%

Cóż, przy okazji będę musiał sobie odśnieżyć ten film, bo go jakiś rok temu widziałem.

ocenił(a) film na 8
Druedain

Gwałtu rety!!! Sporo tych gwałtów... kto by pomyślał.

Co do odśnieżania to będzie ku temu dużo okazji w nadchodzących miesiącach. Wolę to niż oczyszczanie chodnika przed domem :/
i musiales mi zepsuć humor na sam koniec jak ja nie znoszę zimy...

ocenił(a) film na 8
Druedain

sory. Wypilam wczoraj butle wina. Zawsze wypisuje wtedy takie głupoty na filmwebie. Aż się wstydzę dzisiaj.

ocenił(a) film na 8
mistrzpuk

okej

użytkownik usunięty
Druedain

9!!! :) Lubię. Myślę, że to trzeba kochać takie rzeczy. Bo ludzie się boją sztuki, która wbija się w czerep na siłę gwałcąc przy tym (hehehe)
a ja uwielbiam jak ktoś stara się zrobić coś tak brutalnego nawet kosztem hollywodzkiego efekciarstwa i miłości mas. FX-ów komputerowych brak nie licząc ostatniej sceny a widać, że i ta jest zrobiona na siłę bo trzeba było ze względu na fabułę... (U mnie obudził się zew zboczucha gdy zobaczyłem ekosystem złożony z kabli i korzeni.)

ocenił(a) film na 7
Gryf

Racja, super klimacik, ciekawa fabuła. Paradoksalnie niehollywoodzki budżet filmów sci-fi to jest to co ja bardzo lubię. Najlepszy przykład, że w europie robią fajne filmy w tym gatunku.

ocenił(a) film na 1
skorzeny

Nie mogę się z Tobą zgodzić, oczywiście europejskie kino jest lepsze niż hollywood czy jego indyjski zamiennik. Ale na nasze szczęście powstaje naprawdę dużo dobrych filmów chociażby z ameryki południowej chociaż by takie cudo http://www.filmweb.pl/film/Trzy+dni-2008-481239

Natomiast ten film, hmm kiepściutko, kamera kiepsko, gra aktorska kiepsko, scenariusz kiepsko, generalnie strata czasu, jakiś taki manifest ekologiczny a nie film fabularny, do dupy...

ocenił(a) film na 8
wojtek_k_2

Film Trzy Dni jest dobrym filmem, ale cudem bym go nie nazwał... Wniósł on dość sporo do tematu filmów katastroficznych. Treść była ciekawa i a gra aktorska na dobrym poziomie i sam temat filmu dobrze był zrealizowany. Niestety według mnie mocno przesadzili z ujęciami, które były efekciarskie, ale nie pasowały mi do tego filmu. Ponad to o ile nikt nie miał zamiaru bawić się z efektami specjalnymi to te, które można było zobaczyć wizualizowały wydarzenia w sposób mocno zakłamany. Gdyby meteoryt tak swawolnie sobie latał po niebie to nie byłoby mowy o dynamicznym spalaniu pod wpływem tarcia. Taka skała upada tak szybko, że człowiek nie zdążyłby się zastanowić zanim już by było po wszystkim.

ocenił(a) film na 8
Gryf

Bardzo cenię orginalność a ten film taki własnie jest, dlatego dałem 8/10 za fabułę, która według mnie pozostawia widza na koniec z kilkoma pytaniami. Więcej takich filmów!

ocenił(a) film na 8
Gryf

mnie ten film równiez sie podobał, dałam 8 i również sie z tobą zgodze, ze pomysły w nim zawarte są proste, oklepane, to wszystko już było w wielu w filmach ,ale forma pokazania tego jest innowacyjna dosc i film trzyma w napieciu , dozujac po troche nowe informacje, super