PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10682}

Dziewiąte wrota

The Ninth Gate
1999
7,2 214 tys. ocen
7,2 10 1 213828
6,4 46 krytyków
Dziewiąte wrota
powrót do forum filmu Dziewiąte wrota

The Ninth Gate

ocenił(a) film na 8

Właśnie skończyłam oglądać "Dziewiąte Wrota". I, co mnie po prostu przeraża, nie mogę o tym filmie wiele powiedzieć - nawet tyle, na ile każe przyzwoitość ;)

Johnny Depp jak zawsze wspaniały, to nie podlega żadnej wątpliwości. Fabuła ciekawa, księgozbiory "ksiąg diabła" imponujące, poszczególne tytuły - tajemnicze. Czyli niby wszystko takie, jakie miało być. Jest jednak jedno małe "ale". Nie wyczuwam w filmie muzyki - która przecież jest nieodłącznym elementem tego gotunku produkcji. Nie mówię, że jej tam w ogóle nie ma, jednak wolałabym, żeby była ona bardziej dopasowana, mroczniejsza. Jedynym momentem, w którym "usłyszałam" tło muzyczne, byłą końcowa scena erotyczna :P Która swoją drogą nic do filmu nie wnosiła i nie była w nim potrzebna.

Ogólnie film oceniam wysoko, głównie za pomysł i grę aktorską. Aczkolwiek panu Polańskiemu za reżyserię też należą się brawa.

Raptorka

Muzyka jest i to świetna! Nie jest po prostu w stylu choćby Królowej potępionych, czyli..przytłaczająca obraz. NA tym ma przecież polegać na poziomie- jest tłem dla filmu. Czasem obraz na tyle wciąga, że nie słyszy się dźwięków. I mam nadzieję że na tyle ów świetny film Cię zafascynował po prostu!:) A jak już w temacie autora muzyki... w tej chwili nie pamiętam owej z Portretu damy choćby...ale bez wątpienia tam była. Po prostu nie przerosła filmu. Chociaż...w 9 wrotacj jest ona dość wyraźna i często mocniejsza. Ale...widziałam już ten film wielokrotnie. Za pierwszym nie stanowiła dla mnie zapewne też najważniejszego aspektu.

ocenił(a) film na 10
Arrakin

Muzyka jest genialna! ale nie moge jej nigdzie znalezc w internecie;/