PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114803}

Dzień świąteczny

Jour de fête
1949
6,5 394  oceny
6,5 10 1 394
6,0 6 krytyków
Dzień świąteczny
powrót do forum filmu Dzień świąteczny

patrzę i patrzę na ten film i nijak nie mogę zrozumieć, skąd tak wysoka jego ocena. Ten film jest na poziomie 5-cio lub 6-cio latka, sceny mające pewnie w założeniach tryskać humorem sytuacyjnym są w rzeczywistości żałośnie płaskie i infantylne, mniej więcej na poziomie występów klowna w w podrzędnym cyrku. Naprawdę nie wiem, co w tym filmie tak niektórych zachwyca, że aż płakali ze śmiechu...Każdemu, kto nie lubi prymitywnych i zdziecinniałych gagów zdecydowanie nie polecam. Tylko się zdenerwujecie. Pociechy w przedszkolu jak najbardziej mogą obejrzeć!

ocenił(a) film na 9
karakrytyka

Kto niby płakał ze śmiechu przy tym filmie? Filmy Tatiego znane są z tego, że wywołują nie śmiech, a uśmiech. O, taki -> :)

Ponadto jego filmy nie są jedynie serią gagów, ale raczej pewnymi portretami świata, z uwypuklonymi absurdami i śmiesznostkami, których zazwyczaj nie widzimy. A oprócz tego w tym akurat filmie mamy bardzo uroczy portret francuskiego miasteczka, którego, jak sądzę, próżno w dzisiejszych czasach szukać.

ocenił(a) film na 3
Sqrchybyk

Płakała niejaka: "noelka101". Czytaj posty, to nie będziesz taki zdziwiony... Oto cytat z jej wypowiedzi (gdyby nie chciało Ci się spojrzeć...): "Nie przepadam za tak starymi filmami, ale ten po prostu mnie zachwycił. Normalnie płakałam ze śmiechu."

ocenił(a) film na 9
karakrytyka

OK, to jest jedna taka osoba :) Tzw. wyjątek potwierdzający regułę...

ocenił(a) film na 3
Sqrchybyk

No, jeśli to Ci może pomóc, to niech będzie... :-)