PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30707}

Działa Navarony

The Guns of Navarone
1961
7,2 38 tys. ocen
7,2 10 1 38451
6,9 7 krytyków
Działa Navarony
powrót do forum filmu Działa Navarony

nie wiem czy wiecie ale w Grecji na wyspie Rodos jest zatoka nazwana własnie na cześć
Anthonego Queen'a... zatoka jest przepiękna... świetnie sie w niej nurkuje.. polecam
odwiedzcie to miejsce jak bedziecie mieli okazje:D

ocenił(a) film na 8
kuuubbbaaa

fajnie wiedzieć :))

Lokalizacja na google maps:

http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&q=Anthony+Quinn& sspn=0.017048,0.038581&ie=UTF8&rq=1&ev=zi&split=1&t=h&ra dius=1.29&hq=Anthony+Queen&hnear=&sll=36.322663,28.2201&ll=36.32 2663,28.2201&spn=0.068185,0.154324&z=13

Właśnie w tym roku zamierzamy wybrać się do Grecji, więc myślę że odwiedzę to miejsce :))

ocenił(a) film na 9
kuuubbbaaa

Byłem tam w zeszłym roku :) Rewelacja :)
Film - klasyk. Nic dodać nic ująć...

kuuubbbaaa

Mała popraweczka, zatoka nie została nazwana jego imieniem, tylko została mu ofiarowana. Chwilę później, po zmianie greckiej władzy na bardziej militarną a mniej demokratyczną, została mu odebrana. Do dzisiejszego dnia ostatnia żona Anthonego wciąż walczy o odzyskanie praw do zatoki. Zatoka została przyznana oczywicie za wspaniałe role promujące Grecje, przede wszystkim "Greka Zorbe", ale nie tylko. Zainteresowałem się trochę bardziej tematem, bo dzisiaj odwiedziłem daną zatokę :)

ocenił(a) film na 8
mako34

Została mu nadana ponieważ obiecywał duże inwestycje w Rodos, opowiadał jaki to jest zakochany w tej wyspie. Odebrali mu ją ponieważ żadnej z obietnic nie spełnił;) natomiast potoczna nazwa tej zatoki to rzeczywiscie zatoka Anthonego Quinna. pzdr.