Zastanawiam sie czy film ten jest ekranizacją czy adaptacją, ponieważ gdy szukałam na ten temat
informacji w internecie były one sprzeczne. Na jednych stronkach pisało że jest to ekranizacja zaś
na innych adaptacja. Ta informacja jest mi bardzo potrzebna więc z góry dziekuje za info;)
Zdecydowanie jest to adaptacja. Jestem tego pewna, gdyż robię prezentacje maturalną na ten temat ;)
Też własnie robie na ten temat prezentacje, tylko nie byłam w 100% pewna czy dobrze wybrałam ;)
Ekranizacja jest wiernym odwzorowaniem pierwowzoru, natomiast w adaptacji niektóre rzeczy mogą odbiegać od oryginału.
Jeśli chodzi o 'Dumę i uprzedzenie' to ekranizacją możemy nazwać wersję z 1995 roku. ;)
Kazda ekranizacja jest w pewnym stopniu adaptacją. Natomiast adaptacja to adaptacja - rządzi się własnymi prawami. Można w niej zmieniać istotne fragmenty, wydźwięk czy zakończenie (Zakładając ze Titanic bylby na podstawie ksiązki w ktorej Jack ginie - w adaptacji kazano by Rose się podsunąć troche i wszyscy byliby szczesliwi :D). Wg flagowym przykładem adaptacji filmowej jest Czas Apokalipsy :)