PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214369}

Duchy Goi

Goya's Ghosts
2006
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 32617
6,0 23 krytyków
Duchy Goi
powrót do forum filmu Duchy Goi
radomir_niewiadomski

Heh, ale ona nie odebrała tego jak krzywdę, pokochała Lorenza.

ocenił(a) film na 8
Claudia_9513

wydaje mi sie ze najpierw sądziła ze jak bedzie mu sie oddawac to on sie choc troche za nią wstawi i wyjdzie szybciej z wiezienia, a potem gdy lorenzo juz zbiegł to dostała obłędu. po uwolnieniu mówiła ze go kocha bo była obłąkana

ocenił(a) film na 7
radomir_niewiadomski

Ona nie oddawala sie, byla gwalcona wbrew swojej woli. Biernosc nie jest aktem oddania, zwlaszcza w sytuacji jakiej byla. Kazdy mogl z nia zrobic co chcial a ona nie miala na nic wplywu. Uwazasz, ze gdyby powiedziala "nie,"cos by to zmienilo?

ocenił(a) film na 8
kassis

ok zle to ująłem. przeciez wiem ze to było wbrew jej woli.

ocenił(a) film na 8
radomir_niewiadomski

Mam wrażenie, że rozwinął się u niej syndrom sztokholmski.

ocenił(a) film na 7
Kot_Fresh

dokładnie. właśnie oglądałam i jakże ten film aktualny w świetle ostatnich wydarzeń.... ludzkośc nigdy się nie poprawi i nie zmieni. Historia zatacza koło.

ocenił(a) film na 7
Claudia_9513

To nie zadna milosc a klasyczny syndrom sztokholmski.

kassis

Masz rację, ale wydaję mi się że ona była jednak bardzo wierząca i nie odbierała tych gwałtów jako bardzo krzywdzących, tylko że to wysłannik Boga więc nie może mu się sprzeciwić, tylko poddać.

ocenił(a) film na 6
Claudia_9513

ja osobiście odebrałam to przede wszystkim jako jej nadzieję, na opuszczenie lochów. Wiedziała, że Lorenzo jest duchownym, że może miec jakiś wpływ na jej wypuszczenie i powrót do rodziny. Sądziła, że w ten sposób sobie pomaga. Poza tym Inez była bardzo młoda, niewinna i może naprawdę uważała, że wszystko co robi kościół, duchowni, jest słuszne i nie można się temu sprzeciwiać.

ocenił(a) film na 8
kassis

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 7
Claudia_9513

To znaczy, że miał dużego.

Claudia_9513

Syndrom sztokholmski - zupełnie jak pewien "królewski (ha, ha...) szczep piastowy" wobec kościoła i jego politycznych fąfli.

ocenił(a) film na 6
radomir_niewiadomski

modlili się razem ot co:P:P:P

użytkownik usunięty
radomir_niewiadomski

Brawo świetny spoiler w temacie rozmowy... -_- już sobie pooglądałem...

Motyw pojawia się w filmie dość wcześnie, więc aż straszny spoiler to to nie jest :)

użytkownik usunięty
scady

serio? bardzo wcześnie?

Aż tak strasznie wcześnie to nie - po około 30 minutach. Ale ogólnie to nie jakaś tajemnica, którą odkrywamy dopiero pod koniec filmu.

użytkownik usunięty
scady

Czyli jeszcze opłaca mi się oglądnąć ten film, dzięki za info.
Pozdrawiam.