PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5246}

Duży

Big
1988
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 19647
6,9 20 krytyków
Duży
powrót do forum filmu Duży

Duży Tom Hanks

ocenił(a) film na 8

Lubie Toma Hanksa i ten film ogladalam z wielka przyjemnoscia bo mimo iż fabuła jest prosta to film wciaga no i oczywiscie kończy sie Happy end'em:)

Kelly

Wybacz, ale jesteś w błędzie - film nie kończy się szczęśliwie...

ocenił(a) film na 10
LukeInside

Myślę jednak że film kończy się szczęśliwie:główny bohater ponownie jest 12-latkiem.Josh Baskin jest dzieckiem w ciele dorosłego ,czy naprawdę uważasz ,że mógłby stworzyć udany związek z Susan.Poza tym nie chciałbym ,żeby coś /ktoś pozbawiło mnie ponad 20-stu najpiękniejszych lat życia.Młodości nic nie jest w stanie zastąpić.

Film jest naprawdę dobrze nakręcony i zagrany,dobrze się go ogląda.Temat zamiany osoby w ciałach zgrany w wielu filmach ,ale tutaj wyszło to naprawdę udanie...

T_REX77

Na pewno nie stworzyłby udanego związku z dorosłą kobietą, lecz radził sobie całkiem dobrze w "świecie" dorosłych...To właśnie ukryty przekaz podany jak na tacy we filmie...Nie podałem, że film kończy się nieszczęśliwie; natomiast na pewno daleko mu do Happy End'u...

LukeInside

ukryty jak na tacy?

hyrkan

Ukryty pod względem fabularnym i dostępny do odkrycia dla spostrzegawczych. Dla inteligentnych jest jak na tacy :) Zrealizowany tak, by inteligentna osoba go wyczuła bez większych problemów.

LukeInside

"podany na tacy" nie znaczy "dostępny dla spostrzegawczych". Przeczysz sobie.

hyrkan

Podany na tacy tylko dla spostrzegawczych.

LukeInside

"podany na tacy" to jawny, podany wprost
Wymóg inteligencji, skądinąd zdecydowanie niezwiązany z Tobą, daje sprzeczność. Skoro potrzeba spostrzegawczości lub inteligencji, to coś nie jest podane wprost, czyli nie jest podane na tacy.

Ale jak zwykle nie umiesz przyznać się do błędu, analfabeto.

T_REX77

Na pewno nie stworzyłby udanego związku z dorosłą kobietą, lecz radził sobie całkiem dobrze w "świecie" dorosłych...To właśnie ukryty przekaz podany jak na tacy we filmie...Nie podałem, że film kończy się nieszczęśliwie; natomiast na pewno daleko mu do Happy End...

LukeInside

dnia 2016-04-16 pisałeś
"3.Fale magnetyczne, tlen, czy np. promieniowania są materialne? Pewnie nigdy nie słyszałeś o informacjach zapisanych i przekazywanych poprzez fale elektromagnetyczne komórek? Powróć tutaj gdy odrobisz zadanie domowe z fizyki. Nie ma sensu się ośmieszać."

i jak, przyznajesz się do błędu? :)

hyrkan

Czyli nadal niczego nie kumasz :D Przykre.

LukeInside

Napisałeś, że ośmieszam się uznawaniem tlenu za materialny. Przykre!

hyrkan

"Pewnie nigdy nie słyszałeś o informacjach zapisanych i przekazywanych poprzez fale elektromagnetyczne komórek? Powróć tutaj gdy odrobisz zadanie domowe z fizyki. Nie ma sensu się ośmieszać" - fakt ośmieszania się dotyczył tego pierwszego zdania.

LukeInside

Witkowski zrobił fajną prowokację na temat pola morfogenetycznego. Opublikowali mu ten tekst, który był w całości żartem, a opublikowali między innymi dlatego, że mimo iż to był żart, nie odstawał intelektualnie od wytworów "poważnych", traktowanych serio przez twórców. :)

Tekst o falach elektromagnetycznych komórek to zupełnie inna kwestia, niezależna od Twojego wyśmiewania się ze mnie, że mam tlen za materialny.

LukeInside

Przyznajesz, że tlen jest materialny? Czy nadal nie?

LukeInside

Dnia 2016-04-16 pisałeś też:

"Z historii doskonale wiemy, żę to kościół jest kolebką cywilizacji."

W szczególności babilońskiej, egipskiej, południowoamerykańskiej, chińskiej, fenickiej, rzymskiej, greckiej i wielu innych, które albo są od Kościoła o wieki, jeśli nie tysiąclecia, wcześniejsze, albo nie miały żadnego związku na skutek zerowego kontaktu kultur? :)

hyrkan

Początki kościoła sięgają również czasów sprzed Starego Testamentu, tj. XII rok p.n.e.

LukeInside

Hihi, gdybyś powiedział, że Kościół jest tak stary jak Bóg, to mógłbyś twierdzić, że w ogóle ludzi nie było, a Kościół już był.
Niestety nie masz racji kolejny raz. Początek Kościoła przypada na czas tuż po śmierci Jezusa, gdy uczniowie zaczynają głosić boskość Jezusa. Przy tym to nie jest zdanie moje, ale fakt teologiczny.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_katolicki
http://www.apostol.pl/czytelnia/rozne-artykuly/zas%C5%82anie-ducha-%C5%9Bwi%C4%9 9tego-pocz%C4%85tek-ko%C5%9Bcio%C5%82a
http://www.gotquestions.org/Polski/pochodzenie-Kosciola-Katolickiego.html
http://www.tweetingwithgod.com/pl/content/211-jakie-byly-poczatki-kosciola-po-co -jezus-ustanowil-kosciol

Może ty nie znasz adresu google i dlatego zmyślasz w nawet najprostszych kwestiach, bo nie umiesz odnaleźć informacji? :)

hyrkan

Czyli twoja jedyna wiedza wynika z Google? :D Jednak gimbus. OK, zacznijmy edukację:

Nie piszę o kościele katolickim, ale Chrześcijańskim. Nie napisałem również, że kościół katolicki powstał już w XII r. p.n.e :) Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Wiem, w gimnazjum tego nie było. Jego korzenie sięgają powstania pierwszych ludzi. Przestrzegali już przykazań bożych i wszelkie późniejsze rytuały w kościele katolickim pochodzą właśnie stąd.

LukeInside

Nie ma kościoła chrześcijańskiego. :) Są różne sekty chrześcijańskie odłączające się od Kościoła zwanego dziś katolickim.

Pierwszymi chrześcijanami byli apostołowie. Nie żyli w XII wieku p.n.e.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania? Ty nawet nie rozumiesz, co piszesz. Piszesz o XII ROKU p.n.e. ignorancie.

Rytuały w kościele katolickim pochodzą z czasów nauczania Jezusa. Oto ciało moje, bla bla, dla przykładu, to ostatnia wieczerza.
Tu nie chodzi o to, że nic nie wiesz, Ty celowo kłamiesz.

hyrkan

Jak można się wypowiadać na temat czegoś, o czym nie ma się pojęcia to tylko ty wiesz. Kościół katolicki to chrześcijańska wspólnota wyznaniowa. Napiszę to jeszcze raz, dużymi literami, bo niektórzy jak widać potrzebują więcej czasu, przez niskie IQ - CHRZEŚCIJAŃSKA. Należy więc on do ogólnego kościoła chrześcijańskiego. "Chrześcijaństwo" - tak nazywamy wszelkie wyznanie dotyczące Boga Jahwe, a więc i z czasów XII wieku p.n.e.

Mylisz rytuał ze słowami. Ja piszę o początkach ołtarza, ambony itd., które mają podstawy znacznie wcześniej. Składanie ofiar Bogu może służyć jako jeden z przykładów, ale co tam, piszę przecież z tym, który wszystko wie :) Co za osioł, normalnie.

LukeInside

To mnie dziwi właśnie. Nie znasz fizyki, piszesz o fizyce. Nie znasz seksuologii, piszesz o seksuologii. Do tego miejsca to jest typowe religijne oszołomstwo, czyli standard polski. Ale przy okazji piszesz o religii nie mając o niej pojęcia i to już jest fascynujące.

Nie istnieje "ogólny kościół chrześcijański". Chrześcijaństwo powstało dwa tysiąclecia temu, jest związane z działalnością Jezusa i jego uczniów. Nie jest od Jezusa starsze. Od tego czasu następowały liczne rozłamy wspólnoty. Nie ma od dawna żadnego ogólnego, zgodnego, jednego chrześcijańskiego kościoła. Taki nie istnieje. Zresztą już od początku nauki uczniów Jezusa nie były identyczne, chrześcijaństwo było pod wyraźnym wpływem neoplatonizmu, powstały ewangelie niekanoniczne, podziały miały miejsce już w drugim stuleciu po Jezusie, o ile nie w pierwszym. :)

Mylisz rytuał z przedmiotem. :)

Chrześcijaństwo to jakieś składanie ofiar ze zwierząt? No, brawo. A czy jakiś chrześcijański kapłan to potwierdza, czy jesteś już ostatnim chrześcijaninem na świecie, a reszta się myli? :)

LukeInside

To dość ciekawe, że "chrześcijaństwo" wydaje ci się pochodzić od słowa "Jahwe". Ale nie, pochodzi od słowa "christos"
https://en.wikipedia.org/wiki/Christos_(given_name)
Od Jezusa. Przy tym nie nazywamy chrześcijaństwem judaizmu, który na mesjasza czeka, ale ruch, który uznaje, że mesjaszem był Jezus. Wobec tego chrześcijan przed Jezusem nie było.

Możesz się, proszę, skonsultować z jakimś kapłanem, zamiast ośmieszać tu wiarę chrześcijan?

LukeInside

Nie mylę rytuału ze słowami. Mówię o rytuale mającym swoje źródło w ostatniej wieczerzy. Rytuał ten wiąże się ze słowami, które napisałem.

Nie mylę też rytuału z przedmiotem. Przedmiot nie jest rytuałem.

LukeInside

Czemu atakujesz chrześcijan?

LukeInside

Google nie tworzy własnych treści. Umożliwia szukanie w słownikach, na portalach teologicznych czy akademickich. Ale gratuluję wyśmiania mnie, że szukam na stronach akademickich a nie w chorych majakach oszołomów. To naprawdę śmieszne. :)

LukeInside

"wszelkie późniejsze rytuały w kościele katolickim pochodzą właśnie stąd"

również rytuał chrztu nie jest tożsamy z obmywaniem w judaizmie

LukeInside

Dlaczego próbujesz ośmieszyć chrześcijan? Niektórzy z nich mają wiedzę i to niegrzeczne, gdy im przypisujesz takie głupie poglądy jak Twoje.

LukeInside

IGNORANCIE, piszesz o XII ROKU p.n.e. To czasy sprzed ST? Jakby Ci peron odjechał.

hyrkan

"sprzed Starego Testamentu, tj. XII rok p.n.e.", gdzie XII wiek tyczy się wytłumaczenia kiedy powstały pierwsze spisania ST. Czyli jednak jednostka niereformowalna :D

LukeInside

Pomyliłeś chrześcijaństwo z judaizmem? To jeszcze zauważ, że moment spisania nie jest ważny, istotny jest moment powstania. Judaizm jest starszy niż tekst spisany. :)

Jesteś pierwszą znaną mi osobą, która nie odróżnia judaizmu od chrześcijaństwa.

hyrkan

A skąd wiesz od kiedy istnieje Chrześcijaństwo przekazywane drogą słowną? :) Nie wiesz. Proste. Przecież w Chrześcijaństwie również masz ST, a więc nie dotyczy to tylko judaizmu :) Judaizm odrzuca Chrystusa. Najpierw weź się dokształć, a dopiero potem wypowiadaj.

Nie masz argumentów, więc czepiasz się literówek, które z rozpędu również piszesz :) Typowe.

"Ogólny" kościół chrześcijański nie istnieje? :) No nieźle. Coraz lepiej. Do Chrześcijaństwa należy wiele odłamów - sam o tym piszesz, a za chwilę zapominasz. To jest ogólny, wspólny kościół, jedna rodzina. Wszystkie korzenie wychodzą właśnie od niego. Czyżby demencja intelektualna? Dlatego piszę, że korzenie Chrześcijaństwa sięgają Boga Ojca, który już wcześniej posiadał swojego syna i wiedział, że Go odda dla nas, dla naszego zbawienia. Ile można powtarzać, że do Chrześcijaństwa należy również ST?

LukeInside

Oj dziecko. Chrześcijanie piszą, od kiedy istnieją. Dostałeś linki między innymi stron chrześcijańskich wskazujących na utworzenie Kościoła przez Jezusa. :)

hyrkan

Po raz kolejny nie zrozumiałeś :) Jednak to ciebie przerasta. Weź sobie dowolnie tutaj masturbuj się swoimi cytatami i taplaj się w swej nienawiści względem kościoła :) Ja sobie NIC z tego nie robię :) Jutro szkoła, a ja już udowodniłem, że urodziłem się z w latach 80-tych :) Nie możesz być starszy ode mnie...nikt nie jest aż tak głupi :) Żegnam.

LukeInside

Przepraszam, że uraziłem Cię korzystając ze źródeł, a nie zmyślając swojej wersji historii jak Ty to czynisz. To w końcu od razu przekreśla zasadność Twoich teorii, nie daję Ci szansy jak Wołodyjowski Kmicicowi. Musi Cię to boleć.

LukeInside

A podpowiesz mi, jak udowodniłeś, że urodziłeś się w latach osiemdziesiątych? Bo akurat program nauczania w latach dziewięćdziesiątych mówił o materialnym tlenie, a także o historii chrześcijaństwa utworzonego przez Jezusa. :) Ktoś urodzony w latach osiemdziesiątych mógłby odwiedzić w latach dziewięćdziesiątych szkołę, a Ty nie odwiedzałeś.

LukeInside

Czemu atakujesz Kościół?

LukeInside

Piszę Ci argumenty ze słowników, encyklopedii, źródeł chrześcijańskich i seksuologicznych. A Ty bełkoczesz z własnej wyobraźni, a podekscytowałeś się bardzo, więc robisz literówki. Inna rzecz, że polskiego nie znasz, zatem i bez ekscytacji piszesz jak analfabeta. Nie jest moją winą, że mylisz Lema z Lwem-Starowiczem i nie robię z tego argumentu, że nic nie wiesz. Robię z tego wniosek. :)

LukeInside

Oczywiście, że żadne "ogólne" chrześcijaństwo nie istnieje. Pokaż mi stronę tego ogólnego kościoła. Albo powiedz, gdzie się wspólnota widuje. ;)

LukeInside

Jedna rodzina kościoła się aktywnie zarzynała podczas wojen. Pewna część męczenników katolickich to ci wymordowani przez protestantów i na odwrót. :)

LukeInside

Widzisz, fizyka ludzka ma nieco ponad dwa tysiąclecia. Gdyby liczyć astronomię, to nieco więcej, ale mniej niż 10 milionów lat. A gwiazdy mają więcej. To, że gwiazda ma 4 miliardy lat to nie znaczy, że astronomia ludzka ma 4 miliardy lat. :)

Podobnie chrześcijaństwo, które korzysta z czegoś starszego niż ono samo, nie musi być starsze. Wszelkie odłamy chrześcijaństwa wywodzą się z czasów Jezusa lub późniejszych, nie istnieje odłam wywodzący się z czasów wcześniejszych. Nie czytasz, prawda?

LukeInside

A inna rzecz, że Bóg nie istnieje, wobec tego nic nie mógł wiedzieć. :)

hyrkan

Piszę o przedmiotach, które służyły rytuałom. Niemożliwe że to tak na serio buahaha niemożliwe :D Jesteś idiotą, nie obraź się.

LukeInside

Nie obrażam się. Mylisz przedmiot z rytuałem. Czemu mnie ma to obrażać? :)

hyrkan

Czyli jednak braki intelektualne :) Powstanie np. ołtarza wiązała się z potrzebą. Najpierw były rytuały, a przedmioty powstały, aby je lepiej wykonywać, aby cała ceremonia była np. bardziej dostojna.

LukeInside

Pisałeś, że wszystkie rytuały są starotestamentowe. Sprostowałem. Istnieją rytuały o źródle w NT.

LukeInside

I jeszcze takie pytanie. Wielokrotnie piszesz, że jestem głupi, mam braki intelektualne. Czy jako osoba, która nie skończyła żadnej szkoły nie podejrzewasz w ogóle, że w szkole dochodzi do przekazania wiedzy? :)

LukeInside

Napisałeś, że każdy rytuał chrześcijański ma źródło w ST. Nieprawda. Rytuały mszy katolickiej mają swoje źródło w czynach czy wypowiedziach Jezusa.

LukeInside

Przede wszystkim widać w Twoich postach ogromną nienawiść do chrześcijan, których próbujesz zdyskredytować przypisując im najmniej racjonalne poglądy. To niegrzeczne z Twojej strony.

LukeInside

Chcesz mnie już przeprosić, że uznałeś, iż ST powstał po roku XII p.n.e.? :) ROKU. ROKU. Trzy razy napisałeś, że chodzi o rok. I ja jestem niereformowalny.