PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=545488}

Debiutanci

Beginners
2010
7,3 48 tys. ocen
7,3 10 1 47818
7,6 42 krytyków
Debiutanci
powrót do forum filmu Debiutanci

Zapewne większość widzów zauważyła ciekawą rzecz - w mieszkaniu Olivera wisiały dwa polskie plakaty ( ,,Kobieta razy siedem'' , ,,Wielka majówka''). Ciekawe ,skąd się tam wzięły? Obstawiam ,że jego matka mogła być polską Żydówką.
PS: Ups ,taki temat już był. Nie zauważyłam wcześniej.

użytkownik usunięty
Nadine94

tez chcialem sie tym podzielic...Kobieta razy siedem to chyba film z Peterem Sellarsem.........

ocenił(a) film na 9
Nadine94

Był jeszcze trzeci plakat. Widoczny przez kilka sekund pod koniec filmu - "Narkotyk". Tutaj artykuł na ten temat: http://trojmiasto.miastokultury.pl/22,797,268,,trojmiasto-sopot--ewan-mcgregor-f anem-polskiej-szkoly-plakatu-.html

ocenił(a) film na 8
spratus

O! Tego trzeciego nie zauważyłam..

ocenił(a) film na 8
Nadine94

Nie musiała być polską Żydówka. Polska Szkoła Plakatu jest znana ludziom którzy interesują się sztuką i kulturą w szerszym zakresie powiedzmy, a na taką na pewno wyglądała właśnie matka bohatera, generalnie plakaty Polaków do filmów są bardzo cenione i osiągają bardzo wysokie ceny na wszelkich aukcjach< na allegro jest tego mało, ale sporo na ebayu>.

Menetheris

Ciekawe czy sztuka plakatu filmowego jeszcze się odrodzi

Menetheris

Polska szkoła plakatu u nas mało doceniana, a za granicą mocno. Swego czasu byłem w Rumunii i było muzeum narodowe/miejskie, już nie pamiętam. Wszedłem z ciekawości, bo miałem sporo czasu, a tam... wielka wystawa polskiego plakatu :)

Nadine94

Oprocz plakatow jest jeszcze jeden zwrot po polsku, ''chce buzi'' 58 minuta filmu:)

ocenił(a) film na 9
piotrek90007

O rany ,muszę koniecznie sprawdzić ;) A kto wypowiada tą kwestię?

Nadine94

Anna

ocenił(a) film na 7
piotrek90007

cóż ojciec Olivera był szefem Muzeum więc na sztuce musiał się znać a polska szkoła plakatu była znana.

ocenił(a) film na 6
konstar18

wydaje mi sie ze gdy wznosili toast w szpitalu chlopak jego ojca mowi: za was!

ocenił(a) film na 9
masoch77

Definitywnie jakiś Polak maczał palce w tym filmie ;)

piotrek90007

Ona mówi 'C'est beau ici", co oznacza "ładnie tu".

Sophie_Neveu

Calkiem mozliwe, nie znam francuskiego spierac sie nie bede, w kazdym badz razie bardzo podobnie brzmi:) fajnie ze to wychwycilas:)

ocenił(a) film na 7
Sophie_Neveu

Też myślałem, że ona mówi "chce buzi". Tym bardziej, że nie pojawiły się wtedy napisy:P Ale później gadał po francusku i też nie tłumaczyli.

ocenił(a) film na 7
Nadine94

Tez zauwazylam i przyznam, ze bylam tak zaskoczona, ze az parsknelam smiechem;) Czytalam, ze te plakaty nie maja zadnego przeslania, czy ukrytego znaczenia. Nie jest to tez uklon w nasza strone. Po prostu znalazly sie tak jako cos modnego i wartosciowego. Glowny bohater jest grafikiem przeciez, wiec to tak jakby perelki z jego branzy:) Tak jak wyzej napisano polskie plakaty sa cenione na swiecie, a niedoceniane u nas, stad tez zaskoczenie Polakow. Ale mile to bylo:)

ocenił(a) film na 8
narayanka

No dokładnie, chcesz być dobrym grafikiem, musisz sobie powiesić na ścianie coś z Polskiej Szkoły Plakatu - mimo wszystko to miłe. Ale najmilsze jest to, że znalazł się tam akurat "Narkotyk" mało znany film a to wręcz rarytas.

Nadine94

http://www.cinemaposter.com/KRA7xkobieta.html

ocenił(a) film na 7
Nadine94

Heh, ja sobie pomyślałem, że reżyser pomylił Żydów z Polakami. Ale jak się okazuje główna bohaterka wcale nie mówi "chcę buzi", więc moja teoria się rozsypała.