PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31008}

Dźwięki muzyki

The Sound of Music
1965
7,9 16 tys. ocen
7,9 10 1 16089
7,4 22 krytyków
Dźwięki muzyki
powrót do forum filmu Dźwięki muzyki

Dlaczego?

ocenił(a) film na 8

Film jest rewelacyjny, możnaby rzec kultowy, ale czemu cieszy się tak małą popularnością wśród internautów? Czyżby nikt nie widział tego filmu? Wierzyc mi sie nie chce...

ocenił(a) film na 10
Mistyfikacja

Dlatego...
Powód jest prosty: "SOM" jest polskim internatuom (i nie tylko) nieznany. Film rzeczywiście jest kultowy - wystarczy chociażby zajrzeć za naszą zachodnią granicę, za którą to po prostu *wszyscy* go znają. A u nas? Przecież on ani razu nie był puszczany w TVP! Gdyby chociaż raz go puścili w jakimś dobrym czasie antenowym - od razu znaleźliby się jego fani.
A Ty, można zapytać się, gdzie widziałeś ten film?

ocenił(a) film na 8
Gillian_Karo

A zdziwisz się
Po pierwsze jestem kobieta, ale never mind, film widziałam jednak (...) w TVP, mam nagrany na kasecie, ale było to hu, hu lat chyba z 10. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Mistyfikacja

Rzeczywiście
No, rzeczywiście - moja szczęka miała ochotę sprawdzić co tam nowego w piwnicy ;-). No ale właśnie, film był w TVP 10 lat temu. Chociaż i tak dobre i to... Ciekawa jestem tylko jak zostały przetłumaczone piosenki. Ja mam film na DVD i tam DO-RE-MI przetłumaczone nie jest. Tzn. nie to , żebym z tego powodu nie mogła rozkoszować się pięknem filmu, bo mam to szczęście, że super znam angielski. Jest mi tylko smutno, że ci, którzy angielskiego nie znają, nie mają możliwości przekonania się o genialności filmu czy twórców piosenek. Gdyby Ci się chciało, czy mogłabyś mi przesłać na priv przetłumaczony text tej piosenki? Chciałabym zobaczyć jak tym razem zostało spartaczone (jak to zwykle bywa) tłumaczenie. Bo chyba jakoś sensownie tego nie da się przetłumaczyć, bo nie mamy żadnych jednosylabowych wyrazów, no nie?

użytkownik usunięty
Gillian_Karo

Do Re Mi
Ja oglądałąm ten film właśnie w telewizji i piosenki były tłumaczone, tzn były napisy, ale jakiej jakości było to tłumaczenie niestety nie pamiętam...

ocenił(a) film na 10
Gillian_Karo

Karo.. jesteś w dużym błędzie.. Film rzeczywiście leciał w TV, jak to już ktoś zauważył, i to w czasie jakichś świąt.. a więc pora dosyć odpowiednia, zarówno roczna jak i dzienna, bo ja, jako dziecko go widziałam, więc nie mógł późno lecieć..
Po drugie, podobno rok temu leciał znowu..
A znaleźć go można w internecie.. Ja go właśnie w taki sposób zdobyłam..

violino

A dwa lata później ja nie moge ich w necie wogóle znaleść :P
Te kilkanaście lat temu to było puszczane w niedziele ok 12 - pamiętam bo to był specjalny blok filmowy poświęcony starym filmom (co tydzień)
Wtedy co pamiętam to były napisy na początku a potem już nic nie było ;) (byłam wtedy mała to pewnie albo naprawdę nie było albo nie nadążałam z czytaniem przez co zapamiętałam że wogóle nie było)

Mistyfikacja

Cześć

Dobra wiadomość "Dźwieki muzyki" lecą w telewizji w poniedziałek 12.04.2004 r. na TV4 o godz. 9.05

Życzę miłego oglądania.

WESOŁYCH ŚWIĄT :))

ania_7

Właśnie dzisiaj obejrzałam "SOM" (nagrałam sobie ale mniejsza z tym) i jestem zrozpaczona. Ja rozumiem, że TV4 to telewizja prywatna, ale czyżby nie mieli funduszy na to, żeby teksty piosenek były wyświetlane jako napisy, a nie czytane zza "off'u" przez nudny głos narratora? Jestem szczerze zawiedziona, chociaż przyznaję, że cieszę się, iż ten film wogóle został wyemitowany. Ale dlaczego o 9:05 rano? Normalni ludzie o tej porze (zwłaszcza w święta) smacznie śpią. Mimo wszystko cieszę się, pozdrawiam wszystkich świątecznie i gdyby komuś się nudziło zapraszam na dyskusję o filmach.
Całuski
PS. Czy ktoś widział i lubi film pt. "West Side Story". Proszę o kontakt jeśli miałby ochotę na "ciekawą" ;) konwersację.