jak chronologicznie powinno się oglądać filmy o hannibalu?
Czerwony smok to prequel Milczenia owiec a Hannibal to sequel tegoż filmu. Tak więc kolejność:
1. Czerwony smok
2. Milczenie owiec
3. Hannibal
no wlasnie cos mi nie pasowalo :D ostatnio w tv lecialo milczenie owiec , wczoraj czerwony smok i ta koncowka, z ta agentka :P wlasnie tak myslalam, ze nie po kolei puszczali ;) czekam na Hannibala ;)
Czerwony smok-Milczenie Owiec-Hannibal
Jak widzisz filmy byly krecone w roznych latach nieodpowiadajac chronologii histori ;)
Chronologia nakazuje zacząć od "Hannibal. Rising", potem "Czerwony smok"/"Manhunter", następnie "Milczenie owiec", a na koniec "Hannibal". Ja polecam najpierw przeczytać książki Harrisa, a potem obejrzeć filmy, efekt będzie piorunujący :D
Własnie ja popełniłam błąd, i najpierw obejżałam filmy, a potem zabrałam się do lektury.
no to jeszcze jedno pytanie, w milczeniu owiec albo w Hannibalu jest taka postać z wygryzioną twarzą, kto to był? i z jakiej części. oglądałem chyba wszystkie 4 części ale już nie do końca pamiętam jak to było. natomiast wczoraj leciał czerwony smok który w ogóle nie pasował do kontekstu;)
Chyba chodzi o postać z Hannibala, Masona Wergera (czy jak to się tam pisze). SPOILER Lecter podał mu narkotyk po któym zdarł sobie skórę z twarzy.
Tak, oczywiście po literze j pisze się rz, a nie ż. Zabawne że strzeliłam byka w tak prostym słowie. Zdarza się mi to niestety coraz częściej, jednak sądzę że nie warto winić o to biednej nauczycielki ;). Pozdrawiam.
Według dat produkcji. To, że jakiś film opowiada o wydarzeniach wcześniejszych, nie oznacza że powinniśmy od niego zaczynać przygodę z serią. Choćby z takiego powodu, że w najwcześniejszej produkcji zwykle jest coś na wzór książkowego przedstawienia bohaterów i ich historii. W kolejnych częściach liczy się na doświadczenie widza, więc ta kwestia jest pominięta. Oglądając filmy w innej kolejności, narażamy się na niezrozumienie całości.
Bzdura, właśnie w Czerwonym Smoku jest wprowadzenie do historii Hannibala, zostaje on tam szerzej przedstawiony widzowi, dowiadujemy się czym się trudnił, za co został aresztowany etc. Co innego gdyby Czerwony Smok był prequelem, ale nie jest, jest pierwszą częścią trylogii.
Nie chodzi o to, który film opowiada wcześniejszą historię, tylko który został nakręcony wcześniej. Myślisz, że reżyser kręcąc "Milczenie owiec", myślał już o "Czerwonym smoku"? Gdyby tak było, to właśnie ten film powstałby najpierw. Nieważne, które wydarzenia fikcyjne rozgrywają się wcześniej. Z pierwszego filmu zwykle dowiadujemy się podstawowych informacji o naszych bohaterach, poznajemy na tyle ich historię, by móc zrozumieć akcję w filmie. Oczywiście, że późniejsze sequele czy prequele mogą rozbudowywać te wątki, skupiając się na przykład na trudnym dzieciństwie, ale też pomijają część faktów znanych z poprzednich części, bo zakłada się, że widz je zna i oglądał wcześniejsze filmy. Jeśli odwrócimy tę kolejność, narażamy się na niezrozumienie całości – przynajmniej za pierwszym razem. Później już można oglądać dowolnie.
Powtarzam jeszcze raz, Czerwony Smok nie jest żadnym prequelem, reżyser nie wymyślił tej historii, on miał wszystko podane na tacy przez Harrisa, przełożył to jedynie na obraz, tak jak Harris to opisał. To o czym Ty piszesz dotyczy prequeli/sequeli, czyli nijak się ma do tej trylogii.
Masz rację , ,że Czerwony Smok był napisany duzo wcześniej bo w 1981 , ale nikt nie nakręcił z tego filmu. Sama powieść też nie była aż tak wielkim hitem. Dopiero Milczenie owiec napisane w 1988 zostało bestselerem i zdecydowano sie nakręcic film , który był kasowym hitem. Hanibala napisał Harris w 1999 no i dokręcono kolejną część , a rok później ktoś przypomniał sobie o zapomnianym Czerwonym Smoku i w ten sposób ten film wszedł na salony. Jakby nie Milczenie owiec to nikt nie słyszałby o Czerwonym Smoku z wyjątkiem nielicznych , którzy przeczytali w sumie dobrą , ale nie rewelacyjną książkę
"Masz rację , ,że Czerwony Smok był napisany duzo wcześniej bo w 1981 , ale nikt nie nakręcił z tego filmu."
???????Ty tak na poważnie?
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Książka napisana w 1981 a film nakręcony dużo później . Możesz to łatwo sprawdzić
Pierwsza ekranizacja "Czerwonego smoka" - "Manhunter" został nakręcony całe 5 lat później, bo w roku pańskim 1986. Notabene, to świetny film jest:)
http://www.filmweb.pl/film/Łowca-1986-30431
Faktycznie , myliłem się. Masz rację , nie znałem tego filmu , nawet nie wiedziałem ojego istnieniu.
Spoko:D Sorry, że tak naskoczyłam, ale wydawało mi się, ze dyskusje porównawcze są tu dość powszechne:D
"Nie chodzi o to, który film opowiada wcześniejszą historię, tylko który został nakręcony wcześniej. Myślisz, że reżyser kręcąc "Milczenie owiec", myślał już o "Czerwonym smoku"? Gdyby tak było, to właśnie ten film powstałby najpierw. "
Żartujesz prawda?