PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 191 tys. ocen
8,2 10 1 190624
9,0 68 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Help !

użytkownik usunięty

Jaki tytuł ma ten utwór Wagnera, który puszczano ze śmigłowców kawalerii powietrznej ??

coś z Walkirią, chyba marsz Walkirii, ale nie wiem na pewno. na pewno pochodzi on z opery "pieśń o nibelungach"(albo jakoś tak.

Tytuł tego utworu to "Cwałowanie Walkirii" ...

ocenił(a) film na 9

Pełny, angielski tytuł tego utworu to Ride of the valkiries

Guthwine

Angielski tu w sumie nie ma nic do rzeczy, bo Wagner był Niemcem i to inny krąg kulturowy niż Amerykanie, po prostu ten tytuł tak po angielsku brzmi, ale nie jest to jakieś specjalnie istotne ...

ocenił(a) film na 9
Mrs__Caterpillar

No nie :O Jestem w szoku:O
Co ty powiesz! Napisalam to tylko dlatego, ze pod tym tytulem znalezc ten utwor latwiej ni "cos tam z valkiria" Doskonale wiem kim byl Richard Wagner.

Guthwine

A guzik łatwiej (zresztą zależy gdzie się szuka), utwór jest dosyć znany i to pod tytułem, który wymieniłam (to trochę tak, jakbyś np. Sonatę księżycową Bethoveena nazwała np. the Moon Song, ani za dużego sensu nie ma, ani szukania nie ułatwia) ...

Mrs__Caterpillar

errata - Beethovena oczywiście (bo "pouczam", a sama błędy robię) ...

Mrs__Caterpillar

To w jakiejkolwiek wyszukiwarce plików muzycznych wpisz: Cwałowanie Walkirii (LOL!) i Ride of the Walkyries. Zobaczymy, czego znajdziesz więcej :)

ocenił(a) film na 10

Tytuł utworu to RIDE OF THE VALKYRIES. Jest to utwór, który otwiera akt trzeci opery Richarda Wagnera DIE VALKURE (nad literą U umlaut), która zaś jest drugą z czterech części poematu operowego o nazwie Pierścień Nibelungów (DER RING DES NIBELUNGEN).

użytkownik usunięty

"Lot Walkirii" - autorstwa Wagnera -- tak nazywa się ten kawałek... :)
Pozdrawiam!
col. Jerry McBride

użytkownik usunięty

http://www.gutenberg.net/dirs/1/0/1/7/10177/10177-m/10177-m-001.mp3 [www.gutenberg.net/dirs/ ...]

użytkownik usunięty

W wykonaniu American Symphony Orchestra - Ride of the Valkyries - from "Die Valkyrie" rok 1921 - pod tym linkiem można ściągnąć utwór trwający 4:17 minuty - Pozdrawiam Nagib