Czy wam też się wydaje, że film jest bardzo podobny do GTA Vice City, a właściwie to Vice City do Scarface?
Widziałem screen z gry z zakrwawioną łazienką i jedna misja była że trzeba zabić kogoś przy użyciu piły mechaniczej.
Gra jest mocno wzorowana na "Człowieku z blizną", willa Tommy'ego Vercetti z gry jest niemal dokładnie taka sama jak posiadłość Tony'ego z filmu. Z resztą wiele miejsc w grze przypomina te w filmie(w koncu miasto w grze wzorowane jest na Miami). Cała historia jest podobna - człowiek, którego nikt nie zna od zera buduje gangserskie imperium.
Tak, tak ten klimat z tego filmu został odwzorowany w Vice City, chociaż powiem że w GTA 3 - też były postacie z filmów gangsterskich.
Natomiast San Andreas to pod tym względem lipa...
Niby niezła gra, ale nie ma już tego klimatu...
Willa Vercetiego... jest identyczna... jak i ostatnia misja w Vice City, też ukazuje akcje gdzie starzy kumple strzelają do naszego bohatera...
Film według mnie genialny... w pełni zasługuje na 3 lokatę
SA miało INNY klimat niż VC ale wcale nie gorszy... w obu grach klimat jest zajedwabisty....
Ja zauważyłem jeszcze trochę podobieństw między Scarface, a GTA : Vice City
(UWAGA SPOJLERY !)
- samo imię głównego bohatera : Tommy / Tony
- wspomniana już willa (układ : brama wjazdowa i podjazd przed głównym wejściem, a wewnątrz jedyną różnicą jest układ schodów (w grze znajdują się tam, gdzie w filmie jest mały basen
- wygląd biura Tommy'ego / Tony'ego : identyczne ustawienie biurka i ściany z monitorami
- w filmie jest mowa o braciach Diaz, w grze występują bracia Vance (jeden ginie na samym początku) oraz Ricardo Diaz
- pierwsza wymiana pieniędzy na narkotyki w filmie kończy się niepowodzeniem - tak też zawiązuje się akcja w grze z tą róznicą, że Tommy traci wszystko, a Tony ma i pieniądze i towar
- wygląd klubu Malibu (gra) i klubu Babylon (film) : identyczny okrągły parkiet i biuro Tommy'ego / Tony'ego
- oczywiście scena końcowa : Tony rozpoczyna rozwałkę ze swojego biura używając M60 z granatnikiem, Tommy też rozpoczyna ostatnią misję z biura i zachodzi duże prawdopodobieństwo, że też będzie używał M60 (niestety bez granatnika ;-)), bo obok Krugera to najlepsza broń w grze
- ogólnie klimat, muzyka, scenariusz (budowa własnego mafijnego imperium)
Niektóre podobieństwa mogą wydawać się naciągane, ale ja oglądając film miałem nieodparte wrażenie, że mam przed sobą sceny z gry, z którą miałem styczność przed filmem.
Pozdro
W Vice City na jednym z osiedli stoi dom. Jest w nim łazienka, która wygląda identycznie jak ta ze sceny z filmu z piłą mechaniczną (plamy krwi na ścianach).
Policyjny pokój przesłuchań z filmu też ma swój odpowiednik w grze.
Bulwar przy plaży w Miami, gdzie Manolo siedzi w samochodzie i podrywa blondynkę jest pierwowzorem ulicy w Vice City, przy której mieści się pierwsza kryjówka Tommy'ego.
Jeszcze jedno:
Fototapeta w gabinecie Lopeza (palmy, a w tle zachód słońca) ukazuje się na początku intra do gry.
GTA Vice City, również wzoruje się jeszcze na jednym filmie Briana De Palmy - "Życie Carlita". Postać z GTA:VC Ken Rosenberg to kopia David Kleinfeld z tego filmu. Obydwoje to prawnicy pracujący dla mafii, no i wyglądają prawie tak samo :)
Polecam! http://zycie.carlita.filmweb.pl/
A ja sugeruję posłuchanie w GTA3 stacji radiowej "Flashback FM". Dziwnie znajome utwory, czyż nie?
Tak w GTA 3 zawsze słuchałem flashback fm... stąd właśnie tak zachwycił mnie klimat tego filmu, który to obejrzałem niedawno... i uznałem go za najlepszy film wszechczasów
W GTA3 muzyka, samochody...
A w GTA Vice City... główny bohater i klimat i ostatnia misja...
to są właśnie podobieństwa serii GTA do SCARFACE...
Gdzieś przeczytałem, że na gre GTA vice city miał również wpływ film "Miami Vice" ( Policjanci z Miami ).Nie pamiętam już jakie motywy z tego filmu pojawiały się w grze ale jakby ktoś wiedział proszę napisać.
Sama nazwa gry : VICE City, a poza tym:
- w grze, niektóre misje wykonujemy z czarnoskórym Lance'em - w serialu Sonny Crockett też miał czernoskórego partnera
- facet który wysłał Tommy'ego do Vice City miał na imię Sonny (jak główny bohater serialu)
- W grze komputerowej "Grand Theft Auto: Vice City" - jedną z kluczowych postaci jest ciemnoskóry przestępca - Lance Vance, któremu głosu użyczył Philip Michael Thomas (serialowy detektyw Ricardo Tubbs)*
- W grze "Grand Theft Auto: Vice City" (akcja toczy się w realiach Miami z lat 80-tych), gdy poziom popełnionych przestępstw osiągnie 3 gwiazdki, głównego bohatera zaczynają ścigać, cywilnie ubrani, funkcjonariusze w sportowym aucie - jeden biały, a drugi ciemnoskóry. Jest niemal pewne, że postacie te są stylizowane właśnie na głównych bohaterów serialu "Policjanci z Miami".*
*(to z filmweb-u z ciekawostek o serialu)
- samochody Sonny'ego : Ferrari Daytona i Ferrari Testarossa mają swoje odpowiedniki w grze : Stinger i Cheetah
- i tak jak w przypadku "Scarface", ogólny klimat Miami, muzyka...
Film kończy się rzeźnią tak jak gra z małą różnicą bohater z Scarface ginie
, Diaza wykończyli podobnie jak szefa mafii w filmie .