PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107049}

Człowiek w ogniu

Man on Fire
2004
7,9 194 tys. ocen
7,9 10 1 193913
7,2 37 krytyków
Człowiek w ogniu
powrót do forum filmu Człowiek w ogniu

może ktoś mi odpowie czy film ten jest oparty na faktach czy to tylko literacka fikcja? pytam bo na końcu filmu podawane są daty ur. i śmierci głównego bohatera oraz okoliczności śmierci Daniela vel The Voice...

użytkownik usunięty
antares2000

Film jest oparty na faktach, nie znaczy że wszystko co zostało przedstawione w filmie było prawdziwe.

ocenił(a) film na 9

dzięki

antares2000

Wikipedia nie zawsze mówi prawdę, ale tam jest tak:
"Film ukazuje fikcyjną historię Johna Creasy'ego..."
:)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C5%82owiek_w_ogniu

julia1826

Wikipedia tym razem raczej mówi prawdę, bo film to adaptacja tej książki: http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=5518

ocenił(a) film na 9
Jerzy77

jeśli to adaptacja powieści to po co na końcu filmu podana jest informacja w jakich latach żył John Creasy oraz w którym roku i w jakich okolicznościach ponosi śmierć Daniel? gdyby to była fikcja to podawanie takich informacji mijałoby się z celem...

ocenił(a) film na 10
antares2000

Uwierz, że jest spora różnica między książką a filmem. Co prawda najpierw obejrzałem film, chyba z 5 razy, niedawno zaczałem czytać książkę i jest tyle różnic że aż się zdziwiłem, pomijając fakt że zupełnie inaczej sobie wyobrażałbym film, gdybym wcześniej przeczytał książkę.

ocenił(a) film na 10
antares2000

Przeczytałem to, co piszą w wikipedii. Nie zważaj na to. To co tam piszą nijak ma się do tego filmu.
Dla mnie film najlepszy- właśnie obejrzałem go trzydziesty któryś raz. Zawsze działa tak samo. To jedyny film, który na mnie tak działa...
Pozdrawiam

mirasjot

Dla mnie ten film,pomimo calej liniowości fabuly to arcydzielo.Oglądalem go setki razy i zawsze wyciska mi lzy z oczu.Technika realizacji i muzyka tworzą niepowtarzalny nastrój.Slyszalem,że częściowo jest oparty na faktach.Móglby ktoś podać mi teksty żródlowe?

ocenił(a) film na 8
antares2000

Fil jest częściowo oparty na faktach, np. postac The Voice, została oparta na osobie Daniela Arizmendi Lópeza