PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=777}

Cube

1997
7,0 173 tys. ocen
7,0 10 1 172853
6,9 35 krytyków
Cube
powrót do forum filmu Cube

Klasa!! Znakomity, wciągający bez reszty film... I uważam, że ma drugie dno. Może narażę się na śmiesznosć, ale ja odebrałem go trochę jako metaforę ludzkiego życia, z jego poszukiwaniem jakiegoś sensu, Boga, nadziei...

ocenił(a) film na 10
piotrpawlak81

Ciekawie to odebrałeś. Ja zastanawiałem się jakim zwyrodnialcem trzeba być, aby stworzyć taką machinę do mordowania ludzi. Tyle środków, pieniędzy i czasu pochłonęłoby zbudowanie czegoś takiego. Tylko po to, by później wrzucać tam ludzi praktycznie nie dając im szans na przeżycie. Film pokazuje ludzkie zachowanie w sytuacjach kryzysowych. Dokładnie to brak logicznego myślenia, panikę, strach i agresję, która jak widzieliśmy doprowadziła do tragedii. Ludzie sami się pozabijają, nie trzeba tego robić za nich. To jest przerażające...

użytkownik usunięty
marcin_antyk

Ten film ma ponad 12 lat, dla mnie jest w porządku, naprawdę pokazane są sytuacje, gdy człowiek traci już trzeźwość umysłu, walka o przetrwanie, pokazanie, że wiedza się przydaje w trudnych warunkach. Jak na tamte czasy oraz dzisiejsze bardzo intrygująca produkcja. 7/10

ocenił(a) film na 10

niezła interpretacja, ale nie do końca trafiona. SPOJLER!!!!!!!!!!!!!!
ja uważam że sześcian symbolizuje tak naprawdę zawiłości ludzkiego umysłu. Swoisty labirynt, w którym większość ludzi zaprzątnięta nie potrzebnymi myślami zwyczajnie się gubi. Przeżywa tylko osoba o czystym umyśle - bez skazy. Tabula Rasa.

ocenił(a) film na 8
piotrpawlak81

Zaciekawiły mnie Wasze interpretacje, każda jest bardzo intrygująca. Ja oglądając ten film dość dawno, jako dzieciak (w tajemnicy przed rodzicami... :-) ) skupiłam się na ludzkiej naturze, instynktach - czy rzeczywiście w sytuacji bez wyjścia jesteśmy w stanie zabić z zimną krwią, wykorzystać innych, aby przeżyć?
Sześcian może miał być szansą dla tych "więźniów" - przemyślenia swoich priorytetów, życia, czynów. Mogli współpracować do pewnego stopnia, ale oni woleli wykorzystać drugiego człowieka. Przeżywa ten z pozoru nienormalny, ale o ile pamiętam, to on jako jedyny nie chciał wyrządzić krzywdy reszcie. Za swoje zachowanie otrzymał nagrodę - wolność.

piotrpawlak81

Film bardzo dobry...
Początek był średniawy, ale napięcie rosło, a w scenie z pułapką reagującą na dźwięk wręcz wyskakiwałem ze skóry, byłem pewien Holloway i Kazan zginą... musiałem wręcz powiedziec sobie "spokój, to tylko film!" bo dostałbym zawału ;p rzadko kiedy można zaznać takiego napięcia, chyba że biegasz po afganistanie i co chwila jesteś atakwoany przez Talibów ;p
Co do wniosków: rzeczywiście, film pokazuje, że ludzi nie trzeba zabijać, sami to zrobią.
btw, skąd wiemy że Worth nie wyszedł? prawda był ledwo żywy ale mógł poczekać i jakimś cudem się wyczołgać ;) żarcik taki ;p

ocenił(a) film na 8
_Tymon_

popieram wszystkich film naprawde zajebisty.zrobiony naprawde tanim kosztem bo tak naprawde były tam tylko dwie sciany a odpowiednia praca kamer ustawienie kątów sprawiła że widzieliśmy całe pokoje. tyle o sprawch technicznych. film dowodzi że małyum kosztem można zrobić naprawde dobre kino.
o znaczenie i interpretacje to każdy ma swoją bo inaczej odebrał ten film ale najlepsze w tym jest to ze każdy ma racje i tu jest piękno.
Ja widze to tak. napewno jest to jakiś eksperyment co ma badać nie wiadomo, samemu trzeba na to odpowiedzieć.Grupa ludzi sobie nie znanych
ale dobrani pod wzgledem pawnych uzdolnień.Matematyczka odkryła system liczb.przestępca był specem od ucieczek, była tam chyba tez jakas pani psycholog i policjant który zamiast mieć wszystko pod kontrolą dostał świra. Chodzi mi o to razem jako grupa trzymając się razem powinni stamtąd wyjść.Dobranie ich nie było napewno przypadkowe.