PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=436061}

Co kupiłby Jezus?

What Would Jesus Buy?
2007
5,6 222  oceny
5,6 10 1 222
Co kupiłby Jezus?
powrót do forum filmu Co kupiłby Jezus?

Dla mnie ten film to "Opowieść wigilijna" na miarę XXI wieku,
a Billy przypomina mi Majora i jego pomarańczową alterantywę.
Film mówi o poważnych problemach w bardzo atrakcyjny sposób,
nie mam nic przeciwko temu że został sklasyfikowany jako komedia.
Dużo zabawy, spontanu,a na koniec świetne przesłanie.
Niska ocena tutaj mnie nie dziwi.

ocenił(a) film na 9
Chris_Sharma

Podpisuję się obiema rekami pod tym co napisałeś. Problem konsumpcyjny poraża i niestety bardzo szybko wkrada się już do Polskie rzeczywistości. Przed świętami ludziom pojawiają się klapki na oczach i zaczyna się obłęd. Tak jak powiedział pastor z tego dokumentu: Wydaje nam się, że my jesteśmy konsumentami, tymczasem to my jesteśmy konsumowani"...

ocenił(a) film na 9
Divian

No to nie dajmy się zeżreć;-)

ocenił(a) film na 6
Chris_Sharma

Szczerze mówiąc myślę, że każdy, kto w życiu przeczytał parę książek (i nie przestał po skończeniu liceum) i ma zdolność samodzielnego myślenia, jest w stanie oprzeć się niepohamowanej konsumpcji. Dlatego też uważam, że film całkiem ciekawy, ale chyba bardziej potrzebny mało inteligentnym, słabo wykształconym amerykanom/europejczykom.

ocenił(a) film na 9
el_jefe

Protestuję przeciwko wiązaniu wykształcenia z konsumpcjonizmem, to uproszczenie.
Dla wielu ludzi po zawodówce horyzont zakupowy kończy się na 50 calowej plazmie i wypasionej furze.
Niestety znam bardzo dobrze wykształconych ludzi, którzy cały czas jadą na maksymalnie zadłużonych kartach kredytowych.

ocenił(a) film na 6
Chris_Sharma

Faktycznie, posłużyłem się tu nieco skrótem myślowym co mogło wprowadzić w błąd. Chodziło mi bardziej o nacisk na słowa "mało inteligentnym". Poza tym, zgadzam się z tym co napisałeś - nie można oczywiście w prosty sposób łączyć poziomu wykształcenia z poziomem konsumpcji.