Jaki film wojenny zrobil na was najwiekrze wrazenie ???
Właśnie "Cienka czerwona linia" jest świetna.Ale moim najlepszym wojennym jest "Pearl Harbour".
Chciałbym obejrzeć "Szeregowiec Rayan"
"Helikopter w Ogniu" był genialny,no i "Łzy Słońca" z Bruce Willisem też świetny jak dla mnie:)
Muszę obejrzeć "Czas Apokalipsy"
Helikopter w ogniu i czas apokalipsy sa absolutnie nieporownywalne. Obydwa wg mnie bardzo dobre, ale inna realizacja, inna problematyka, inna wojna, inaczej zagrane.. łzy słońca mi sie podobal głownie ze wzgledu na moja slabosc do Bruce'a Willisa, ale generalnie znacznie słabszy od reszty wymienionych filmów.
Pearl Harbour to w ogole nie jest film wojenny? Zreszta szczerze mowiac mnie ten film odrzuca...
Z innych wojennych filmow na pewno warto polecic pluton, 9 kompania (bardzo dobry rosyjski film, ze znacznie slabszym od calosci, "amerykanski", zakonczeniem). Z klasyków polecany jest również 'lowca jeleni', chociaz mnie ten film mimo wszystko znudzil.
hmm a gwiezdne wojny?:P
pozdrawiam
Może jest tam wątek miłosny,może jest to romansidło,ale głównym wątkiem filmu jest wojna,oglądałeś ten film? Pearl Harbour,znasz tą historię ? TO jest film wojenny,przynajmniej dla mnie:)A,że mam sentyment do romansideł to już kwestia mojego gustu,tym samym film jest jednym z moich ulubionych tego gatunku.Może się wydawać dość nudny,ale ładnie została przedstawiona historia ataku na Hawaje.A to historia wojny Japonii z USA.Więc chyba coś jest związane z wojną.
Hm ja bym bardziej powiedział,ze gwiezdne wojny nie są wojennym xDDD,ale widzę,że piszesz to z ironią więc się nie czepiam:)
Nie, szczerze mówiąc nie widziałem całego filmu, także cofam to co napisałem i uznaję Twoje zdanie, przynajmniej dopóki sam nie obejrzę:)
ALE z tego co słyszałem (i widziałem jakies 15-20min, w tym scenę nalotu), WYDAJE mi się, że mimo wszystko wojna jest w tym filmie tłem dla historii romansu. Tak jak labiryntu fauna nie uznałbym za film wojenny. Ale jak już napisałem, nie mam prawa polemizować;p
Co prawda film jest też o romansie ale także wydaję mi się, iż jest to film wojenny. W końcu opowiada o zdarzeniu z Wojny Światowej. Myślę, że 15-20 minut nie jest wystarczające do ocenienia filmu.
W wersji fanowskiej nie było żadnych scen romantycznych za to dodano nieco wojennych :) polecam wersję fanedit.
"Czas Apokalipsy" dosłownie rysuje psychikę. "Full Metal Jacket" podobnie ale już nie tak bardzo.
Jest jeszcze "Johnny Got His Gun" - prawdziwe, choć niezauważane, arcydzieło, ale jest to film prędzej antywojenny niż wojenny...
Co do "Cienkiej Czerwonej Linii", to oglądam zaraz na TV4 ;)
1. Szeregowiec Ryan
2. Urodzony 4 lipca
3. Full Metal Jacket
4. Czas Apokalipsy
5. Helikopter w ogniu
6. Byliśmy żołnierzami
7. Tylko dla orłów
8. Szyfry wojny
jak dla mnie tak prezentuje się top 8
Wymienie We were soldiers (za duzo Boga w Bogu...)na Pluton, dodam Łowca Jeleni, Behind the enemy lines, enemy at the gates, Listy z Iwo Jimy, O jeden most za daleko, Most na rzeca Kwai, Tora! Tora! Tora!, Jarhead, Pianista, W księżycową jasną noc, Stalingrad Działa Navarony, Komandosi z Navarony, Wielka czerwona Jedynka, oraz kilka innych ktore pewnie mi przyjda na mysl jak wysle tego posta
Ciężko wybrać - hmmmmm ...
"Orzeł wylądował"; "Patton"; "Ofiary wojny"; "Lista Schindlera"; "Jarhead"; "Kompania braci"; "Full Metal Jacket"; "Flags of Our Fathers"; "We Were Soldiers"; "Paths of Glory"; Arcydzieło "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb"; "Letters from Iwo Jima"; "Tigerland"; "Hart's War"; "Empire of the Sun"; "M*A*S*H" ;-) ; "Dirty Dozen"; "Great Escape"; "Good Morning, Vietnam"; "Saints and Soldiers"; " A Bridge Too Far"; "Rules of Engagement"; "Hamburger Hill"; "Courage Under Fire"; "All Quiet on the Western Front - najpierw przeczytać książkę"; "Beast of War"; "Catch-22 - najlepiej przeczytać książkę"; "To End All Wars"; "Big Red One"; Socreal ale przejdzie "Czerwone berety(1962)"; "The Ninth Day"; "Redacted"; "Generation Kill"; "Das Boot"; "Cross of Iron"; "Europa, Europa"; "Wind That Shakes the Barley"; "Pianista"; "Der Untergang"; "Zwartboek"; "Four Men and a Dog – In a Tank" ;-) ;"Borderland on Fire"; "Apocalypse Now"; "Heart of Darkness"; "Platoon"; "No Man's Land"; "More Than Life at Stake"; "Battle for Haditha"; "Killing Fields"; "Stop-Loss"; "Hubal"; "The Mark of Cain"; "Bravo Two Zero" <---- najpierw książka Andy`ego McNaba!!!; "Eye of the Needle"; "King Rat";
... hmmmmmm nie wiem które są najlepsze - wiem, że zobaczyć warto.
1.Cienka czerwona linia
2.Band of brothers
3.Saints and soldiers(Na tyłach wroga)
4.A midnight clear(Nocny rozejm)
5.We Were Soldiers
to są chyba te najlepsze dla mnie a później reszta w dowolnej kolejności
Wg mnie najlepsze filmy(seriale) wojenne to :
- Generation Kill
- Over there
- Oblężeni
- Stop Loss,
- Znamię Kaina
- Pianista
- Kompania Braci
- Bitwa o Irak
- 9 kompania
- Jarhead - zolnierz piechoty morskiej
- Zaginiony Batalion
- Sztandar chwaly
- Na tyłach wroga
- Regulamin zabijania
- Amerykańscy chłopcy
- Dolina cieni
- Odwaga i nadzieja
Inne również dobre :
- Szyfry wojny
- Szeregowiec Ryan
- Wróg u bram
- Full Metal Jacket
- Byliśmy żołnierzami
- Objective
- Four Horsemen
- W Dolinie Wilków
- Szara strefa
- Ukryta strategia
- Jeniec
- Czarna ksiega
- R-point
- Beaufort
- War Tapes - Filmy z lini frontu
- Ucieczka z Colditz
1.Bylismy zolniezami
2.Szeregowiec Ryan
3.Helikopter w ogniu
4.Cienka czerwona linia
5.Pearl Harbor
6.Lowca jeleni
Z bardziej popularnych:
1. Czas Apokalipsy
2. Full Metal Jacket
3. Cienka czerwona linia
4. All Quiet On The Western Front
5. Szeregowiec Ryan
6. Pluton
7. Łowca Jeleni
Oprócz tego kino radzieckie podobno dobre pod tym względem, póki co obejrzałem tylko "Idź i patrz". Naprawdę dobry film, ale raczej nie spodoba się miłośnikom amerykańskich produkcji.
Z seriali "Kompania Braci"
ex equo 'cienka czerwona linia' i 'czas apokalipsy' - mistrzostwo absolutne
'full metal jacket'
'helikopter w ogniu'
i oczywiście 'pluton'
lubię też 'good morning vietnam' za świeże spojrzenie na konflikt wietnamski
1.Cienka czerwona linia
2.Szeregowiec ryan
3.Helikopter w ogniu
4.Szyfry wojny
5.Amerykańscy Chłopcy
6.9 Kampania
7.Wrog u bram
Cienka, Jarhead, Helikopter, Wróg u bram ( typowo wojenny, bez rozkmin ), Rayan
a na mnie straszne wrazenie zrobił film "ofiary wojny" briana de palmy i "drabina jakubowa"....
Szeregowiec R. bardzo mi się podobał. I 9 Kompania, naprawdę dobry, rosyjski film, trochę inny, warto zobaczyć.
1. Czas Apokalipsy
2. Lowca Jeleni
3. Idz i patrz
4. Johnny poszedl na wojne
5. Kanal
6. Sciezki chwaly
7. Okret
8. Lista Schindlera
9. Pluton
10. Most na rzecze Kwai
nie wiem czy ktoś napisał Najdłuższy dzień film stary ale rewelacyjny poza tym reszta się chyba powtarza może jeszcze Patriota z melciem zaginiony batalion jest tego w cholerę
jak byłem młody to największe wrażenie robiły na mnie:
- Wyzwolenie,
- Opowieść o prawdziwym człowieku,
- Czterej Pancerni...,
- Stawka...,
- Kierunek Berlin,
- Jarzębina czerwona,
w dowolnej kolejności, pamieta ktoś te filmy?
w 70/80 latach robiły wrażenie.
później pojawiły się amerykańskie produkcje,
- Tylko dla orłów,
- Działa Navarony,
- O jeden most za daleko,
-