Przez duże "S". To jeden z najpiękniejszych soundtracków jaki w życiu słyszałam. W filmie muzyka wywiera ogromne wrażenie. Pan J.Horner to naprawde mistrz. Pozdro dla fanów, którzy myślą podobnie! ;)
Jeszcze i ja się chcę doczepić do tego ogonka:) Muzyczka jest cudna, polecam przed snem! Miodzio:)Pozdrawiam wszystkich!
Zgadzam się z Tobą w 100%.Jest to jeden z najlepszych soundtracków w historii kina.Najlepsze w tym wszystkim jest to że akademia filmowa nie przyznała temu filmowi oskara za muzykę-największa kompromitacja oskarów jaką znam.
Podzielam twoje zdanie
Film ogladałem 54 razy
A muzyki słucham prawie co dzień
Rewelacja
pozdrawiam
Powiem tak, to obok soundtrack'u do filmu "Last Samurai-Ostatni Samuraj" jest to mój ulubiony soundtrack.
-Waleczne serce
-Gladiator
-K-Pax
-Ostatni mohikanin
-Ostatni samuraj
Kolejność nie mająca znaczenia- lepszych soundtracków nie stwierdzono ;]
Jeszcze jest "soundtrack" do "Cienkiej czerwonej linii" - moim zdaniem obok soundtracku do "1492 Wyprawa do raju" najgenialniejsza muzyka filmowa jaka powstała.
1. Vangelis - "1492 Wyprawa do raju"
2. Hans Zimmer - "Cienka czerwona linia"
3. James Horner - "Braveheart"
4. Tu już może być wiele tytułów :)
zgadzam się z Wami wszystkimi :) a muzykę z "Bravehearta" po prostu uwielbiam... i bardzo często w niej odpływam - miodzio... :)
Zgadzam się z wami co do muzyki z "Gladiatora" od jakiegoś czasu to jest mój drugi obok "Braveheart" ulubiony soundtrack. Chociaż z "Leona zawodowca" też jest bardzo fajny. pozdrawiam
hehe, wszystko ok, wymieniacie wiele tytułów obok Walecznego serca i się zgadzam ,ale jesm naprwdę wiele wspaniałych soundtracków...!
a tak poza tym to chyba zapomnieliście o największym geniuszu muzyki filmowej Ennio Morricone!!!
Czy mogłabym prosić, żeby ktoś podał mi tytuły wszystkich utworów z soundtracku, także dodatkowych utworów z "Bravehearta"? Nie mogę znaleźć ich w internecie. Z góry dziękuję
Podstawowa lista utworów z soundtracka wygląda nastepująco:
01. MAIN TITTLE
02. A GIFT OF A THISTLE
03. WALLACE COURTS MURRON
04. THE SECRET WEDDING
05. ATTACK OF MURRON
06. REVENGE
07. MURRON'S BURIAL
08. MAKING PLANS/GATHERING THE CLANS
09. 'SONS OF SCOTLAND'
10. THE BATTLE OF STIRLING
11. FOR THE LOVE OF A PRINCESS
12. FALKIRK
13. BETRAYAL & DESOLATION
14. MORNAY'S DREAM
15. THE LEGEND SPREADS
16. THE PRINCESS PLEADS FOR WALLACE'S LIFE
17. 'FREEDOM' / THE EXECUTION / BANNOCKBURN
18. END CREDITS
Istnieją również dodatkowe utwory zamieszczone na osobnej płycie pod tytułem "Braveheart - More music":
01. PROLOGUE - I SHALL TELL YOU OF WILLIAM WALLACE -
(NARRATION - ROBERT THE BRUCE)
02. OUTLAWED TUNES ON OUTLAWED PIPES
03. THE ROYAL WEDDING - (NARRATION - ROBERT THE BRUCE)
04. THE TROUBLE WITH SCOTLAND -
(KING EDWARD THE LONGSHANKS)
05. SCOTTISH WEDDING MUSIC
06. PRIMA NOCTES
07. THE PROPOSAL - (WILLIAM WALLACE AND MURRON)
08. SCOTLAND IS FREE! - (WILLIAM WALLACE)
09. POINT OF WAR-JOHNNY COPE - UP IN THE MORNING EARLY
10. CONVERSING WITH THE ALMIGHTY -
(STEPHEN, WILLIAM WALLACE, HAMISH, CAMPBELL)
11. THE ROAD TO THE ISLES - GLENDAURAL HIGHLANDERS -
THE OLD RUSTIC BRIDGE BY THE MILL
12. SONS OF SCOTLAND! - (WILLIAM WALLACE)
13. VISION OF MURRON
14. UNITE THE CLANS! - (WILLIAM WALLACE)
15. THE LEGEND SPREADS - (SCOTTISH HIGHLANDERS)
16. WHY DO YOU HELP ME -
(WILLIAM WALLACE AND PRINCESS ISABELLE)
17. FOR THE LOVE OF A PRINCESS
18. NOT EVERY MAN REALLY LIVES -
(WILLIAM WALLACE AND PRINCESS ISABELLE)
19. THE PRISONER WISHES TO SAY A WORD -
(THE EXECUTIONER AND WILLIAM WALLACE)
20. AFTER THE BEHEADING - (ROBERT THE BRUCE)
21. YOU HAVE BLED WITH WALLACE! - (ROBERT THE BRUCE)
22. WARRIOR POETS - (WILLIAM WALLACE)
23. SCOTLAND THE BRAVE - THE BADGE OF SCOTLAND -
THE MEETING OF THE WATERS
24. LEAVING GLEN URQUHART - THE HIGHLAND PLAID -
JOCK WILSON'S BALL
25. KIRKHILL - THE ARGYLLSHIRE GATHERING -
THE BRAEMAR HIGHLAND GATHERING
Ja sie zgadzam ze Szczepanem. Największym kompozytorem muzyki filmowej jest Ennio Morricone. Muzyka do Braveheart'a jest cudowna, ale soundtrack z "Dawno temu w Ameryce" jest chyba jeszcze lepsza. Oprócz tego genialne kompozycje Morricone z takich filmów jak "Pewnego razu na dzikim zachodzie" , "Dobry, zły i brzydki" czy "Nietykalni"
Nie zapomnijcie o sountracku z wladcy pierscienia tez jest swietny.Bravehearta tez ;].Ale poczekajmy na hobbita tam to bedzie soundtrack ...
Według mnie muzyka z Braveheara jest dużo lepsza od tej z Władcy...
Jest mniej mroczna, bardziej nostalgiczna, wyraża tęsknotę za wolnością. Cudo.
Pochwalę się, posiadam obie płytki ^^ Teraz są już stosunkowo tanie, a muzyka jest, była i będzie wielka ;]
fakt. soundtrack jest kapitalny. chyba najlepszy zaraz po ścieżce dźwiękowej do gladiatora autorstwa zimmera. pozdrawiam.
o to moje typy waleczne serce,pluton,ostatni mohikanin ,wladca pierscienia,tytanic ,terminator,rocky
Wybitny soundtrack to nie zwykła melodia, która leci w tle filmu. To prawdziwe dzieło, które po prostu samo z siebie budzi emocje. Muzyka, która dotyka i nie daje spokoju. Cóż, ja uświadczyłem wielu wybitnych soundtracków, choć widziałem niewiele filmów. Myślę, że kolejności nie da się ustalić, bo wszystkie są mocne, ale wymienię:
-Braveheart
-Gladiator
-Ostatni Samuraj
-Ostatni Mohikanin
-Władca Pierścieni
-Baraka!
W prawdzie nie tak wybitne, ale także godne uwagi to '300', Terminator II, Piraci z Karaibów (główny temat), Matrix, Pearl Harbor, Gwiezdne Wojny...
Są również pojedyncze tematy/utwory, których nie sposób nie wymienić:
- Annie Lennox - Into the West
- Enya - Watermark
- Requiem For a Dream Theme
- Lisa Gerrard - Now We are Free
Myślę, że jeśli coś mi się jeszcze, przypomni, to na pewno dodam :)