PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99747}

Boska interwencja

Yadon ilaheyya
2002
5,8 265  ocen
5,8 10 1 265
6,3 6 krytyków
Boska interwencja
powrót do forum filmu Boska interwencja

Jakże przerażająca jest rzeczywistość, żeby do jej prawdziwego zobrazowania trzeba było się posunąć aż do absurdu. Jeszcze gorzej jest wtedy, kiedy te zdarzenia mają miejsce naprawdę. A taką właśnie rzeczywistość pokazuje "Boska interwencja". Tutaj zmyślony absurd miesza się z realnym, a im jest zabawniej na ekranie, tym tragiczniejsza jest rzeczywistość. W Polsce film powinien być dobrze odebrany, ponieważ ten absurdalny humor jest nam dobrze znany z naszych komedii czasów komuny. "Boska interwencja" idealnie odzwierciedla zaklęte koło nienawiści, nietolerancji, prywaty i kłótliwości, które nie tylko burzą pokój między Izrealczykami a Palestyńczykami, ale także nie pozwala Palestyńczykom stać się jednością.
Świetny film, poważny temat, znakomita opowieść

ocenił(a) film na 8
torne

Muszę przyznać, że z początku mnie ten film odrzucił, bo wyglądał na zbiór niemal nie powiązanych epizodów z absurdem (a może surrealizmem?) w roli głównej, ale gdzieś po dwudziestu minutach zauważyłem metodę w tym szaleństwie. A jak wpadłem na to, że milcząca postać obserwatora to pewnie reżyser we własnej osobie (tak jest), to zasadniczo wszystko się rozjaśniło. Zasadniczo, bo jednak żeby naprawdę skumać znaczenie niektórych wątków i scen, to trzeba tam żyć... NiePolak również nie zrozumie w 100% komedii Barei.

Podzielam twoje spostrzeżenia, może poza "W Polsce film powinien być dobrze odebrany". Wyczucie absurdu chyba w narodzie umarło...