PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714087}
6,3 61 tys. ocen
6,3 10 1 61076
7,1 62 krytyków

Body/Ciało
powrót do forum filmu Body/Ciało

A ten sądząc po opisie właśnie taki jest, więc chyba podziękuję.

lifter67

Racjonalizm prowadzi tylko do solipsyzmu.

grafzero

Solipsyzm jest racjonalny? Od kiedy? Chyba na zasadzie reductio ad absurdum.

lifter67

Zwyczajnie nikt nie jest mi w stanie racjonalnie udowodnić, że nie jest tylko moim złudzeniem. I nie argument "zaraz ci dokopię" nie przekonuje, ból jak wszyscy wiemy też może być iluzją. Tak wiec albo irracjonalizm albo solipsyzm.

grafzero

A ja znalazłem sobie trzecią drogę, którą jest racjonalizm, ale nie doprowadzony do absurdu.

lifter67

Czyli okłamujesz sam siebie.

grafzero

Jasne, bo solipsysta w upieraniu się przy swoim absurdzie jest absolutnie szczery i słuszny. O czym my w ogóle mówimy? O filozofii? Przecież to bez sensu, filozofia przeżyła się co najmniej sto lat temu. Świat opisuje FIZYKA z pomocą matematyki. A ona już potrafi dostarczyć obiektywnych dowodów na istnienie rzeczywistości, choć oczywiście nie takiej, jaką pojmuje przeciętny człowiek.

lifter67

Pierwsze błędne założenie - filozofia w swojej przeważającej części nie miała w założeniu opisywać świata widzialnego. Więc niby czemu miała się przeżyć?
Drugie błędne założenie - jak chcesz opisywać świat bez biologii? Jak chcesz opisywać zachowania ludzi bez psychologii czy bez etyki? Jak chcesz opisywać świat ludzi z pominięciem kultury? FIZYKĄ?
Trzecie błędne założenie - Nie wiem czy wiesz, ale od jakiegoś czasu właśnie Twoi fizycy pracują na udowodnieniem tezy, że cała nasza rzeczywistość to tylko iluzja - program komputerowy w którym siedzimy.

lifter67

ale to jest groteska, komedia, więc bez obaw :)

Sanik

Wymowa recenzji jest raczej poważna, więc nie wiem :)

lifter67

recenzja, a zwłaszcza zwiastun, sugerują jakiś poważny dramat, a myślę, że Ci się spodoba, bo film wyśmiewa właśnie ten irracjonalizm, a przynajmniej nie traktuje go bardzo poważnie.

Sanik

OK, widzę, że trzeba to jednak obejrzeć :)

lifter67

@lifter67 to irracjonalne co piszesz ;)

lifter67

w jaki sposób filmy szerzą irracjonalizm?

lifter67

Na modny ostatnio temat terapii, chorób itp, mam już odruch wymiotny, więc też raczej podziękuję.

Ekranizacja

No tak, bo przeciez film składa się tylko i wyłącznie z tego wątku.

lifter67

Twój wybór, ja za to z wielka przyjemnościa wybiorę się do kina, temat dla mnie bardzo interesujący.