PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=742608}
5,6 19 tys. ocen
5,6 10 1 19393
4,4 14 krytyków
Bloodshot
powrót do forum filmu Bloodshot

Zupełnie nie znam się na komiksach. Znalazłem taką listę:
https://valiant.fandom.com/wiki/Bloodshot
jednak nadal nie bardzie co wiem co kupić/ściągnąć aby mieć kompletną historię. Podpowie mi ktoś? Np. dlaczego w "Collections" nie ma vol.2? Trochę mnie to myli a nie chciałbym czegoś pominąć przy czytaniu.
Z góry dzięki

Wookie_LG

Bloodshot Vol.1 i Vol.2, to stara wersja Bloodshota. W 2012 wydawnictwo Valiant się reaktywowało i wszystkie serie rozpoczęło od zera. I od tego momentu polecam czytać. Czyli Vol.3. Później są kolejne serie. Bloodshot: Reborn, druga seria jest wydawana przez polskie wydawnictwo KBOOM.
Trzeba jednak pamiętać, że Bloodshot, to popularna postać w uniwersum i często pojawia się też w innych komiksach z Valianta. Są też tak zwane crossovery, czyli historie opowiadane równolegle w kilku seriach, a których Bloodshot też jest częścią.
Spokojnie jednak możesz przeczytać pierwsze dziesięć zeszytów Bloodshota Vol.3, bo te są niepowiązane z innymi tytułami. Jak się wciągniesz, to pewnie chętnie siegniesz po inne valiantowe serie, których nie ma aż tak dużo.

mrozeq

Dzięki za odpowiedź.
Czy vol. 3 zawiera historie z vol. 1-2, w sensie to ponowna publikacja, czy też vol.3 to zupełny restart historii tej postaci?

Wookie_LG

Zupełny restart. Wszystko zaczyna się od nowa i niekoniecznie trzyma się pierwotnej wersji.

mrozeq

Ok. Jednak gdybym chciał przeczytać wsio po kolei to wpierw Vol 1 czyli zeszyty #0-51 + Yearbook + Last Stand, potem Vol 2 czyli zeszyty #1-16. Zgadza się?

Wookie_LG

No tak, w takim wypadku, to już nie ma innej opcji. Sugeruję tylko czytanie zgodnie z datą wydania, a nie numeracją. Numer 0 opowiada zazwyczaj o wcześniejszych losach bohaterów, ale jednak w kontekście trwającej serii. Często może więc być niezrozumiały dla kogoś, kto nie zna już bohatera.
Takie to komiksowe prawidła. Dziwne numeracje serii i zeszytów, restarty, wzajemne zależności. :)
Mam nadzieję, że się wkręcisz nie tylko w Bloodshota, ale i w inne komiksy, bo jest to gałąź rozrywki tak samo wartościowa jak inne i tak samo różnorodna.

mrozeq

Domyślam się, dzięki za radę :) Czy coś jeszcze powinienem przeczytać z pierwszej wersji historii (przed rebootem) prócz tego co wypisałem?