Czy to była autentyczna historia? Na samym końcu pokazane zdjęcia jak byli dzieciakami - data ich urodzin, data śmierci Emilki oraz 25 lat odsiadki dla chłopaka.
tez mnie to zastanawia? a moze chcieli tak zakończyć- takie podsumowanie? i nie do końca rozumiem role Gonery? kim on w koncu był?
co do Gonery to on był psychologiem, ale nie zostało wyjaśnione nic z jego prywatnego życia. Szkoda... Bo na końcu widać że też nad czym rozmyślał, miał tatuaż z imieniem Dorota, być może też był nieszczęśliwie zakochany czy coś w tym stylu...
Właśnie zauważyłam w środku filmu, podczas gdy Emi śpiewała z kapelą ubrana w pióra, że Gonera tam był! Miał czarne włosy, był pokazany jak rzuca się na niego jakaś dziewczyna w kręconych włosach, a on na to "Dorota!" :)
Moim zdaniem chodziło o to, że on tak bardzo przejął się sytuacją Maćka ( co jest ewidentnie pokazane w filmie, analizuje jego wypowiedzi, spotyka się z ich znajomymi itp by choć troszkę przybliżyć sobie postać Maćka, jego zachowanie, co go do tego pchnęło etc) dlatego, że sam przeżył swoją BIG LOVE czyli wspomnianą Dorotę a ożenił się z zupełnie inna kobietą. Bo przecież każdy ma w życiu swoją BIG LOVE. Takie moje małe rozwiązanie wątku Gonery.
Ponoć scenariusz inspirowany był historią Eleni i tym co się przydarzyło jej córce. http://pl.wikipedia.org/wiki/Eleni
Trochę pogrzebałem i reżyserka sama mówiła że historia oparta jest na faktach lecz tylko częściowo. Spora część jest dodana i możliwe jest też że to zlepek kilku historii. Ja jednak oczekiwałbym od reżyserki konkretnego wyjaśnienia i kim są dzieciaki na fotografiach na końcu filmu...
http://www.poprawny.pl/content.php?itemid=64&catid=39&catid=39
Tutaj więcej piszą o tej sprawie, jest pewne podobieństwo. Ale w takim razie dlaczego na końcu filmu podane są dane głównych bohaterów, jakby film inspirowany był ich konkretną historią?
Nie wiem czemu, ale rzucilo mi sie odrazu w oczy, ze urodzili sie tego samego dnia, bodajze 12 stycznia, tylko oczywiscie w innych latach. I w ogole dla mnieten chlopczyk ze zdjecia jest dziwny