PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 129 tys. ocen
5,8 10 1 128911
4,4 48 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman śledzi losy Supermana odkąd pojawił się w Metropolis, doświadczony i lekko wiekowy już nietoperz, jak to ma w zwyczaju - nie ufa mu nic, a nic i sprawdza, czy jest to nowe, potężne zagrożenie i jak ewentualnie je zażegnać. W końcu to on jak i jemu podobni odpowiedzialni są za zdewastowanie Metropolis. Batman pojawia się w Metropolis jako Bruce Wayne - miliarder, który chce pomóc w odbudowie miasta, jednocześnie pod osłoną nocy jako Mroczny Rycerz szuka śladów potężnego osobnika w czerwonej pelerynie, by odkryć z kim ma do czynienia.
W tym samym czasie w mieście Clarka, który pracuje jako reporter Daily Planet, pojawia się młody, mający coraz większe wpływy Lex Luthor, chcący pozbyć się Supermana ze swojego miasta.
Batman trafia na trop Lois Lane, która prawdopodobnie ma dużą wiedzę na temat tajemniczego osobnika z super mocami, śledzi ją i pod osłoną nocy chce z niej coś wydobyć. Jednak Superman czuwa nad Lois i pojawia się natychmiast atakując groźnie wyglądającego osobnika, jednak dziwnym trafem nagle słabnie na widok tajemniczego, świecącego przedmiotu w ręku Batmana. Rycerz Gotham jak zawsze przygotowany na każdą okazję przepytuje osłabionego przeciwnika, ten opowiada mu wszystko i Batman odchodzi zostawiając zielony kryształ u stóp Supermana, jednak gdy Lois podnosi go i wyrzuca, by pomóc Clarkowi, Batmana znika w ciemności.
W tym samym czasie pojawia się nowy wróg, Metallo, z którym walczy tajemnicza kobieta o czarnych włosach, władająca lassem i mieczem, jednak nie radzi sobie z metalowym cyborgiem, zatem Superman rusza jej na pomoc, a Rycerz Gotham przygląda się wszystkiemu z daleka, szukając słabych punktów nie tylko przeciwnika, ale i walczących z nim super ludzi. Superman i nowa wojowniczka jednak kiepsko sobie radzą, więc Batman włącza się do akcji i wspólnie pokonują wroga. Ten wyjawia, że stworzony został przez Lexa Luthora, który chce zniszczyć Supermana, którego uważa za zagrożenie i szykuje coś wielkiego, coś, z czym nawet cała trójka sobie nie poradzi.
Na ten sam trop wpada młody superbohter - Wally West, znany jako Flash.
W dalekich odmętach kosmosu już wiedzą o zagrożeniu, które zbliża się do Ziemi, więc na jej ratunek rusza z zawrotną prędkością tajemniczy osobnik w zielonej masce - Green Lantern. W tym samym czasie, Victor Stone odwiedza swojego ojca w laboratorium, gdzie dochodzi do katasteofy...

Takie moje fan fiction:D

użytkownik usunięty
Frieza

Nawet niezłe. :D Podoba mi się, ale Lex Luthor stworzył Metallo? Nie jestem obeznany za bardzo z wrogami Supermana.

ocenił(a) film na 4

Nie, Luthor nie stworzył Metallo, pierwszym Metalo był jakiś profesor w zbroi. Później dopiero powstał John Corben, czyli obecny Metallo, którego stworzył Profesor Vale. Sle w.sumie Luthor mógłby wspołpracowac z nim i wszystko by się zgadzało.

użytkownik usunięty
Frieza

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Naprawdę fajny pomysł. Jak nie do filmu, to widziałbym to w jakiejś animacji.

ocenił(a) film na 4

Snyder i Terrio powinni wziąć pomysł z animacji Justice League War, które dla mnie jest najlepszym filmem animowanym od DC. Tam wszystko jest nieźle wyjaśnione, trzyma się kupy.

użytkownik usunięty
Frieza

Nawet, nawet... ale to animacja nastawiona na pokazanie rozwałki i genezy (nudnego) Cyborga.

Frieza

Fajnie wymyślone :)

ocenił(a) film na 4
beecia

Dzięki, ja to tak widzę i chciałbym, aby Batman odegrał jednak dużą rolę w filmie. a nie drugoplanową.