PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=676364}

Babadook

The Babadook
2014
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66320
6,9 56 krytyków
Babadook
powrót do forum filmu Babadook

Podobne filmy

ocenił(a) film na 9

Chciałbym się wybrać na ten film do kina. Najpierw jednak chciałbym obejrzeć jakiś podobny film do
tego. Polecacie jakiś?

ocenił(a) film na 9
kammel004

z podobnych filmów polecam: "Musimy porozmawiać o Kevinie", "The Ring" i dwa starsze filmy Romana Polańskiego: "Wstręt" i "Dziecko Rosemary", a także "Nosferatu, symfonia grozy"

ocenił(a) film na 9
Joint

Ok, dzięki. W najbliższm czasie obejrzę kilka.

Joint

@Joint, w czym podobny jest ten film do "Musimy porozmawiać o Kevinie". Pytam, bo nie byłem zainteresowany obejrzeniem Babadooka, a po takim porównaniu znacznie wzrosła moja ciekawość. Tylko bez spoilerów proszę:)

Joint

Do dziś film można oceniać tylko na podstawie zwiastuna, więc wyciąganie daleko idących wniosków jest dość karkołomne... tak czy inaczej, równie bzdurnej opinii jeszcze nie spotkałem.
"Musimy porozmawiać o Kevinie" - podobieństwo polega chyba na obecności broni miotającej strzałki - tam łuk, tu kusza-samoróbka. "Ring"... nie mam pojęcia, może chodzi o ujęcie przestraszonej kobiety? A "Nosferatu" to mnie po prostu zabiłeś. To już chyba bardziej "Muminki" - Babadook, ten z obrazka, ma oczy bardzo podobne do tych strasznych oczu Buki.

Biorąc pod uwagę kryteria Jointa, proponuję, poza "Muminkami" oczywiście:
"Egzorcysta" - podobny, bo tam też lewitują nad łóżkiem.
"Jumanji" - tam jest gra dla dzieci, z której coś wylazło, tu jest książeczka dla dzieci, z której coś (chyba) wylazło.
"Nóż w wodzie" i "Nieustraszeni pogromcy wampirów" - bo to też dwa starsze filmy Romana Polańskiego, do tego w "Nieustraszonych pogromcach" są wampiry, podobnie jak w "Nosferatu"
"Szósty zmysł" - bo tam też chłopiec 'dostrzega rzeczy, których inni nie widzą'

ocenił(a) film na 5
badger22

jeśli już ktoś chce to obejrzeć a podoba mu się Boogeyman to zapraszam na seanse;) byłem na tym na Offie i muszę przyznać, że to był strasznie słaby film. Jak kolega wyżej wspomniał tutaj nawiązania bardziej pasują do Buki z Muminków;)

ocenił(a) film na 6
badger22

specjalnie lub nie, filmy które wymieniłeś to kawał dobrego kina.

Joint

Mam nadzieję że porównując film do " Musimy ...o Kevinie" nie walnąłeś mega-spoilera

kammel004

Nie widzialam filmu, ale czytajac opinie to może to cos w stylu "Sila strachu"? Z Deniro?

ocenił(a) film na 5
marie_antoinettte

tak dokładnie, troszkę ten film przypomina, tylko, że bez tej holyłódzkiej otoczki, gdzie wszystko lśni, jest ładny domek, ułożony ojciec etc etc.

ocenił(a) film na 3
kammel004

Widziałem w kinie i nie polecam. Cała sala rechotała ze śmiechu na ten "horror". Problem tkwi głownie w scenariuszu - kiepska fabuła.
Film przypomina rzeczywiście trochę bajkę, do której ktoś przekazuje złe emocje, złe wartości. Dlatego nie polecałbym go dzieciom.
Jedyne co zasługuje na uznanie to scenografia i charakteryzacja.

ocenił(a) film na 7
kammel004

"Siła strachu", chociaż nie ma w sobie psychodelii, ale fabuła podobna