PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30704}

Błękitna laguna

The Blue Lagoon
1980
6,4 35 tys. ocen
6,4 10 1 34748
3,9 9 krytyków
Błękitna laguna
powrót do forum filmu Błękitna laguna

Ogladal ten film juz kilka razy, bardzo go lubie, bardzo sie przy nim wzruszam i za kazdym razem gdy obejrze ten film zastanawiam sie czy główni bohaterowie zgineli?? Czy ich dziecko takze zginelo?? ja odebralam to w ten sposob iz oni przezyli poniewaz "marynarz" na koncu powiedzial ze oni tylko spia... Prosze o odpowiedzi!!!!!

ocenił(a) film na 10
dolacia

umarli ponieważ w następnej części jest ta scena kontynuowana, i tam dowiadujemy sie ze zginęli:)

ocenił(a) film na 10
waqo

Ale przeciez w drugiej czesci dziecko Richarda i Emmeline ma na imie Richard (junior) a przeciez w 1 czesci mial na imie Paddy... A poza tym druga czesc rezyserowal ktos zupelnie inny i scenariusz tez ktos inny napisal... teraz doczytalam ;)

użytkownik usunięty
dolacia

No a jak zmarli rodzice mieli przekazac imie dziecka innym?

dolacia

Ja sądzę, że chodziło o ich śmierć. Przecież zjawisko śmierci nazywali właśnie zapadnięciem w sen, tak jak ich nauczył ten kapitan czy kim on tam był, który z nimi żył.

ocenił(a) film na 8
miszehu

Masz rację, też tak myślę. Być może oni zapadnięciem w sen nazywali śmierć:( nie mam pojęcia, ale koniec jest do bani:)

ocenił(a) film na 6
agusiak10

Ale kto nazywał? Przecież to Peggy tak powiedział dzieciom żeby zrozumiały jakoś śmierć.

dolacia

dolacia ! Ja podobnie jak Ty, uważam, że przezyli.Film oglądałem wiele razy.Jesli chodzi o kontynuację, to początek został nieco naciagniety, żeby mogli jakos zaczać nową historię."Błękitna laguna" kończy sie znalezieniem łodki przez ojca Richarda, wiec nawet gdyby Em i Richard nie zyli ( co moim zdaniem prawdą nie jest), to i tak zostałby wyprawiony im pogrzeb.A " Powrót do błękitnej laguny" zaczyna się tak, jakby nikt ich w ogole nie znalazł, więc nie mqa co się sugerować dalszym ciągiem.Powiem jeszcze tylko ,że po tym jak "Błękitna laguna" odniosła sukces, to były plany zrobienia dlaszego ciągu.W końcu jednak tak sie nie stało i kontynuacja powstała dopiero 11 lat pozniej ,ale już z innymi aktorami.

ocenił(a) film na 10
dolacia

Paddy mowil im kiedys ze umra po zjedzeniu tych jagod wiec kiedy zobaczyli ze ich dziecko troszke ich zjadlo sami zdecydowali sie to zrobic... oczywiscie to ze po ich zjedzeniu sie umiera bylo tylko klamstwem wiec Em i Richard wcale nie umarli, tylko spali keidy ojciec Richarda ich znalazl.

użytkownik usunięty
natalia_14

Mylisz sie, zjedzenie pewnych ilosci wilczych jagod jest smiertelne

ocenił(a) film na 10

no tak, moze jesli zjedliby z kilogram ale tak mala ilosc na pewno nie spowoduje smierci...

ocenił(a) film na 6
natalia_14

Co? wystarczy zjeść dziesięć jagód.

GERID

No co Ty..hehe. Ja jako dziecko zjadłam cały krzaczek i nawet płukania żołądka mi nie robili.

ocenił(a) film na 6
GERID

No ale to nie były wilcze jagody. Wilcze jagody wyglądają inaczej.

Szakszuka

Spożycie 10-20 jagód powoduje śmierć u dorosłego, a 5-6 jagód może już być śmiertelene u dzieci.

Objawy zatrucia to pragnienie, suchość w gardle i ustach, chrypka, niemożność mówienia, trudności w połykaniu. Często występuje ciepła skóra i szkarłat lub zaczerwienienie skóry. Źrenice są bardzo szerokie, widzenie niewyraźne lub widoczne podwójne widzenie, pacjent ma zawroty głowy i niepewność.

ocenił(a) film na 6
dolacia

Wiecie dlaczego w tej ostatniej scenie, kamera przybliżyła ich twarze i klatki piersiowe? Żeby ludzie zauważyli, że w dosyć znaczący sposób oddychali, co oznacza, że...

ocenił(a) film na 6
dolacia

Mnie się wydaje że nie umarli. Jak podają zagraniczne źródła roślina której owoce zażyli nazywa się Abrus precatorius, i rzeczywiście jest bardzo toksyczna, ale nie powoduje śmierci natychmiast, wcześniej daje objawy. Jak mówi internet objawy mogą się pojawić nawet po 5 dniach od spożycia jagód. Co prawda nie wiemy ile oni dryfowali po zjedzeniu ale ponieważ są w mniej więcej takiej pozycji jak po zażyciu jagód to wnioskuję że niedługo. Ten film powstał na podstawie książki i książka ma dokładnie takie samo zakończenie. Niejednoznaczne. Osobiście sądzę że dało się ich odratować, nawet jeżeli w momencie znalezienia nie byli do końća przytomni. Bo gdyby byli czy nie obudziliby się? (z drugiej strony na pewno byli już bardzo zmęczeni i wyczerpani). Marynarz który mówi że śpią chyba nie mówiłby tego dla uspokojenia ojca Richarda na chwilę, przecież jednak takie słowa jedynie sprawiły dodatkowy ból gdyby okazały się nieprawdziwe. W dodatku on wyraźnie sprawda ich oddechy. Zwrócie też uwagę na muzykę w końcowych scenach, jest pełna nadziei i pozytwna a nie mroczna.

Szakszuka

Żyją , widziałem ich w innych filmach !! Wiec spokojnie nie umarli. A tak na serio ostatni komentarz jest całkowicie dosadny !!

ocenił(a) film na 6
dolacia

Nie umarli. Na końcu jest dialog marynarza z ojcem.. " are they dead?", "no sir, they are asleep" (czy nie żyją? Nie, tylko śpią)