Mam pytanie do tych co już widzieli, czy film jest odpowiedni dla 7-latka (taka kategoria wiekowa jest w heliosie)? Chcę zabrac synka na seans, ale obawiam się, że film będzie za brutalny. Mały oglądał np. Spidermana, "stare" Gwiezdne Wojny i bardzo mu się podobały.
Nie sądzę. Helios i inne kina, które podają taką kategorię wiekową, są łakomi na kasę i dlatego podają nieprawdziwe informacje. Nieprawdziwe, bo film jest od lat 13 wg klasyfikacji. Widziałem i mogę Ci powiedzieć, że jest m.in. scena, w której Loki szczypcami wydłubuje żywcem oko jednemu facetowi, a nie uważam, by było to właściwe dla 7-latka.
Poprzednie filmy z tej serii były trochę brutalniejsze niż SW czy Spider-Man. Ten pewnie tak samo.
Przedew wszystkim dlatego 7-latek nie powinnien iść na film, bo niewiele z niego zrozumie.
Dlaczego, to nie dramat i thriller. To film akcji, przygodowy. Gdyby nie scenka z okiem, to film jak najbardziej odpowiedni dla 7latka.
Widziałeś film? Skąd to zabawne przekonanie, że tylko dramaty i thrillery wymagają choćby minimalnego skupienia i można ich nie zrozumieć?
Obecnie 7 letnie dzieci mają na codzień o wiele więkrzą styczność z przemocą w grach itp niż jest zawarta w tym filmie. Jak bym miał 7 lat to bym błagał rodzica żeby mnie wzioł na ten film.
Ja bym błagała twojego rodzica, żeby WZIĄŁ cię na korepetycje z polskiego - ze szczególnym uwzględnieniem ortografii.
Zależy w jakie gry gra panie mądralo, a nawet te z przemocą są ok bo analogicznie - dziecko wyładowuje wtedy złość
Wolał bym żeby moje dzieci kiedyś w przyszłosci wyładowywały przemoc poprzez sport, starym sprawdzonym sposobem a nie wgapiały się w komputer i grały np w CS.
Ja nie gralem w cs'a a w strategie fantasy przede wszystkim, i sport to nie jest sprawdzony sposób, w gry grali już z poprzedniego poklenia masowo na arcadach itd więc też fail
Na stronie polskiego dystrybutora: http://www.forumfilm.pl/zapowiedzi05.htm, jest napisane, że od 8 lat, więc 7 latek może go spokojnie obejrzeć :)
Dzięki za odpowiedzi, oko przesądziło sprawę i mały nie idzie (ale jest zły). Naprawdę się dziwię, że przy takich scenach dystrybutor dał od 8 lat. To fakt, że obecnie w grach czy bajkach jest sporo przemocy (wystarczy pooglądać cartoon network), ale wydłubywanie oka to już przegięcie. Szkoda, bo myślałam, że poziomem przemocy nie odbiega od spidermana, iron many były może trochę brutalniejsze, ale nie aż tak.
Pozwól mu, to z tym okiem to nie do końca prawda, scena wcale nie jest tak brutalna jak brzmi.
widac tylko kopiace powietrze nogi, to nie Hostel ;) scea bardziej mowi o brutalnosci Lokiego, to poziom sceny, w ktorej budzi sie Doc. Octopus i zabija personel medyczny
w Stanach ma ograniczenie od PG-13. Czyli od lat 13-stu. Czy polskie dzieci są jakieś inne? :P Mniej wyczulone na brutalność, że dystrybutor pisze od 8-iu lat? :)) ciekawe ciekawe. Film raczej dla nastolatków.
Ciekawostką jest to, że tylko w Polsce jest limit od 8 lat :(
Szwajcaria, Anglia, Irlandia, Brazylia, Portugalia, Niemcy - 12 lat
Argentyna, USA, Malezja i Filipiny - 13 lat
Norwegia i Szwecja - 11 lat
Mamy wyjątkowo mądre i dojrzałe emocjonalnie dzieci według właścicieli kin.
Mamy po prostu raczkujący system klasyfikacji wiekowej i wyjątkowo pazernych emitentów (kina / tv komercyjne). Niektóre pozycje w polsacie czy tvn klasyfikowane jako 12 lat lekką ręką zakwalifikowałbym od 18.
No cóż - skoro Zmierzch mógł być od 12 lat, to co złego może być w komiksowej bajeczce? ;) A może o to chodzi - wystarczy powiedzieć, że to bajka i można puszczać dzieciom na dobranoc... :(
O, w takim razie muszę sama się przekonać - na seans wybieramy się ale dopiero za kilka dni, niech te tłumy lajków i hejterów się przeleją ;)
Ale Zmierzch to bajka, bajeczni kolorowi i wymalowani przedstawiciele "wampirow"? No chyba nie wiem czego :P haha
Zmierzch był jedynie przykładem, chodzi o to, co jest w filmach pokazywane, a nie tylko o to, kto jest ich bohaterem i na ile wiarygodnie przedstawionym. Chodzi mi o poziom i rodzaj agresji etc. Faktycznie wspaniałą rozrywką dla małego dziecka jest krwawa rozpierducha na ekranie ;)
Naprawdę wszystko trzeba tłumaczyć jak dziecku? Od samego początku dyskusja jest o filmach, które mogłyby oglądać nastolatki a oglądają je dużo młodsze dzieci. W Zmierzchu faktycznie nie ma krwi, nie urywają nikomu głowy, nie walczą etc. Wszyscy żyją długo i szczęśliwie - pasuje jak ulał (uprzedzam kolejne pytania - to ironia). Powyżej był przykład, kolokwialny zresztą.
We Włoszech większość filmów jest "tutti" nawet Underworld czy lecący właśnie na tvn 300 :) Dla nich nie ma znaczenia, kto ogląda - kasa ważniejsza ;)
Nigdzie ni było pokazane, żeby Loki wydłubał to oko. To był jakis skaner, który skopiował budowę siatkówki. Sami sobie dopowiadacie;)
Ale w tej scenie nie ma krwi i zważając na sam czyn, jest to pokazane dosyć łagodnie.
Film jest trochę poważniejszy co prawda, ale myślę, że to raczej dobrze( ma intrygę i wszystko trzyma się kupy mówiąc kolokwialnie, nie na zasadzie logiki gry wideo)
Ja oglądałem "Star Warsy" w tym wieku, gdzie też można zarzucić lekką brutalność w kilku częściach i raczej na złe mi to nie wyszło, a jeśli już zabierać dziecko na film to taki który oprócz zainteresowania go, ma jakąś historie, fabułę. Tak jest u Lucasa, tak jest i tutaj.
No no to jest powód dla którego jest PG 13. Pewnie pierwotnie w scenariuszu było więcej krwi i wydłubywania oczu. Ale R nie daje tyle kasy co PG-13, czyli kierowane do szerszej publiki. I stąd pewnie złagodzili niektóre sceny.
7-latki to chyba właśnie grupa docelowa. Film ma konstrukcję cepa, raczej tylko dzieci mogą sie na nim dobrze bawić. Niestety, czułem się jakbym oglądał Gumisie.
O, cudownie! Czyli jednak jestem dużym dzieckiem, bo dla mnie film był genialny. Nie spodziewałem się jednak, że mam mentalność 7-latka. Liczyłem raczej na lat 9, no ale bywa.
Znalazł się największy znawca kina. Myślisz, że jak skrytykujesz rozrywkowy film to masz +200 do bycia fajnym?
jak ogląda na DISNEY XD serial animowany "Avengers - Potęga i Moc" (przy okazji będzie w temacie) to raczej może iść.
Twoja rada jest bezsensu. Ma specjalnie iść na ten film by sprawdzić czy jest odpowiedni? to marnowanie pieniędzy. Ograniczenia wiekowe z założenia miały być wskazówką w takich przypadkach. Niestety w Polsce są nie konsekwentne.
Dokładnie, te kategorie mają być wskazówką. Decyzja należy do rodzica. Skoro w Polsce kategorie są źle przydzielane, nie można traktować ich jako wskazówki. Pozostaje decyzja rodzica. Który, w takie sytuacji może albo zmienić standardy, według których przydziela się kategorie. Albo iść do kina, obejrzeć i zadecydować.
Jak dla mnie, perfekcyjnie logiczne.
A już sobie wyobrażałam scenę z okiem a`la Grindhouse ;) Jednak pójdziemy :), przez tę chwilkę czymś go zajmę. Nie spodziewam się zawiłej intrygi fabularnej, więc ze zrozumieniem nie powinien mieć problemu. Oglądał też pierwszych Piratów z Karaibów, Tintina, kilka Potterów (wcześniejszych) i nie było żadnych problemów.
Najchętniej bym najpierw obejrzała sama, a potem decydowała, ale musiałabym 2 razy iść do kina, a to niestety niemały koszt (+ dojazd ok. 30 km). Dlatego pytałam. Ograniczenia wiekowe są dziwacznie ustalane i nie zawsze adekwatne.
OMG czeka mnie dubbing, muszę się nastawić psychicznie ;)
Zapewne między chłopakami a dziewczynami jest przepaść ;) ale mam w domu 6-latkę i nie wyobrażam sobie aby przynajmniej do 10 roku życia oglądała takie filmy.
Nie wiem, na ile znasz angielski ale polecam lekturę http://www.imdb.com/title/tt0848228/parentalguide#certification gdzie są wymienione momenty przemocy (uwaga - spojlery) a jest ich całkiem sporo - jak dla mnie wystarczająco, by nie mieć takich wątpliwości...
zaraz, zaraz coś mi tu nie pasuje. Podobno dziewczynki w pewnym momencie są lepiej rozwinięte emocjonalnie od chłopców. Więc czemu im zabraniać? A chłopcom nie?
Emotki nie widać? Dla mnie nie ma znaczenia, czy chłopiec czy dziewczynka.
Pytanie nie do mnie.