Moi drodzy jak to oglądać po kolei? Tak by wyłapać wszystkie smaczki dotyczące fabuły, bo mam zamiar zrobić w któryś
weekend maraton z uniwersum Marvela i nie wiem od czego zacząć. Mam to oglądać z ludźmi znającymi te filmu
wybiórczo więc chciałbym polecieć po kolei tak jak fabuła prowadzi. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zacząć, od
którego filmu, czy oglądać oba Hulki? No i wiem że kończę na Thor The Dark World, i czy opłaca się oglądać serial o
Agentach Shield?
Tylko o te dotyczące Avangers. Wiem że Spider Man nie wchodzi w grę. Wypadł przez spory o prawa do produkcji.
No to jeśli miałbym oglądać filmy od początku dotyczące Avengers, to w takiej kolejności :
Iron Man
Incredible Hulk
Iron Man 2
Kapitan Ameryka
Thor
Avengers
Iron Man 3
Thor 2
Hulka z 2003 roku nie oglądaj, bo on nie jest od Marvela.
Najfajniej to chronologicznie wg wydarzeń:
Kapitan Ameryka
Hulk (jest trochę inny niż cała reszta bo powstał najwcześniej bez koncepcji łączenia filmów między sobą, ale ogólnie fajnie się ogląda i dosyć ładnie łączy się z IH)
Iron Man
Iron Man 2
Thor
Incredible Hulk ( IM2, Thor i Hulk działy się w tym samym okresie - w przeciągu jednego tygodnia ale wydarzenia otwiera IM2 a zamyka scena po napisach w Hulku stąd ta kolejność)
Avangers
Iron Man 3
Thor 2
I co do całej tej dyskusji, Disney (który kupił Marvela) ma koncepcję universów - kontynuowaną bezpośrednio z komiksów (widocznie np na podstawie kilkunastu wcieleń Spidera), nie zobaczymy Wolverina ani Spider Mana (najnowsza część a nie stara trylogia) w uniwersum Avangersów. Wokół tych postaci tworzone są oddzielne wątki i filmy.
Dziwi mnie podejście osoby o nicku Marvel_Studios, kompletnie nie wie o czym pisze... Marvel to marka, nie produkuje komiksów, kreskówek , filmów tylko ich bohaterów i czerpie zyski z ich publikowania w w/w wydaniach.
Oglądaj tylko i wyłącznie wg. kolejności wydania. Wtedy wyłapiesz wszystkie smaczki. Oglądanie w chronologii wydarzeń byłoby trochę niezrozumiałe i co najmniej głupie. Musiałbyś zacząć oglądać pierwsze cztery minuty Thora 2 a potem go wyłączyć i obejrzeć pierwsze 6 minut pierwszej części Thora. Żeby było dla ciebie wszystko jasne i zrozumiałe masz tutaj dwie listy:
WEDŁUG DATY PREMIERY
1. Iron Man
2. The Incredible Hulk
3. Iron Man 2
4. Thor
5. Captain America: The First Avenger
6. Marvel One-Shot: The Consultant
7. Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
8. The Avengers
9. Marvel One-Shot: Item 47
10. Iron Man 3
11. Marvel One-Shot: Agent Carter
12. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1 - Pilot
13. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2 - 0-8-4
14. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 3 - The Asset
15. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 4 - Eye Spy
16. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 5 - Girl in the Flower Dress
17. Thor: The Dark World
18. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 6 - F.Z.Z.T.
19. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 7 - The Hub
20. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 8 - The Well
21. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 9 - Repairs
22. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 10 - The Bridge
23. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 11 - The Magical Place
24. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 12 - Seeds
25. Marvel One-Shot: All Hail the King
26. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 13 - T.R.A.C.K.S.
27. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 14 - T.A.H.I.T.I.
28. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 15 - Yes Man
CHRONOLOGICZNIE
1. Thor: The Dark World - Prolog
2. Thor - Prolog
3. Captain America - The First Avenger
4. Marvel One-Shot: Agent Carter
5. Iron Man 3 - Prolog
6. The Incredible Hulk - Prolog
7. Iron Man
8. Iron Man 2 - Od początku do pierwszej sceny ze Stark Expo
9. The Incredible Hulk - Od pierwszej sceny po prologu do sceny, gdy Bruce zmuszony jest uciekać z powrotem do USA
10. Iron Man 2 - Od sceny w sali sądowej do sceny, gdy Tony ogląda filmy nagrane przez jego ojca
11. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Bruce przybywa na uniwersytet do sceny, gdy pod przykrywką szuka informacji o swoim wypadku
12. Iron Man 2 - Od sceny, gdy Tony żegna się z Coulsonem do sceny, gdy Iron Man i War Machine pokonują Vanko
13. Thor - Od sceny koronacji do sceny, gdy Jane, Darcy oraz Selvig odnajdują Thora na pustyni
14. Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
15. Thor - Od sceny, gdy cywile znajdują Mjolnir do sceny, gdy Loki zdobywa zaufanie Laufeya
16. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Betty widzi Bruce'a po raz pierwszy od wypadku do sceny walki na uniwersytecie
17. Iron Man 2 - Scena, gdy Nick Fury rozmawia z Tonym o Avengersach
18. Thor - Od sceny, gdy przyjaciele Thora przybywają na Ziemię do końcowej rozmowy Thora i Odyna
19. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Bruce i Betty jadą spotkać się z Samuelem Sternem do sceny, gdy Generał Ross odkrywa, że Blonsky zdążył już się wyleczyć po walce z Hulkiem
20. Iron Man 2 - Scena, gdy Tony i Rhodes dostają medale
21. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Samuel Sterns próbuje wyleczyć Bruce'a do sceny, gdy Bruce w drewnianej chatce sam z własnej woli zmienia się w Hulka
22. Marvel One-Shot: The Consultant - Pierwsza rozmowa Coulsona i Sitwella
23. The Incredible Hulk - Scena po napisach
24. Marvel One-Shot: The Consultant - Druga rozmowa Coulsona i Sitwella
25. Thor - Scena po napisach
26. Captain America: The First Avenger - Scena, gdy S.H.I.E.L.D. odnajduje Kapitana w lodzie oraz scena, gdy Kapitan budzi się po raz pierwszy w czasach współczesnych
27. The Avengers
28. Marvel One-Shot: Item 47
29. Iron Man 3
30. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1 - Pilot
31. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2 - 0-8-4
32. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 3 - The Asset
33. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 4 - Eye Spy
34. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 5 - Girl in the Flower Dress
35. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 6 - F.Z.Z.T.
36. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 7 - The Hub
37. Thor: The Dark World
38. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 8 - The Well
39. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 9 - Repairs
40. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 10 - The Bridge
41. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 11 - The Magical Place
42. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 12 - Seeds
43. Marvel One-Shot: All Hail the King
44. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 13 - T.R.A.C.K.S.
45. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 14 - T.A.H.I.T.I.
46. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 15 - Yes Man
Co do Agentów, ja bym ich pominął przy oglądaniu maratonu, bo mają dużo inny wydźwięk niż normalne filmy i mogą trochę przynudzać. Imo są tylko dla naprawdę zatwardziałych fanów tego uniwersum. Krótkometrażówek absolutnie w ogóle bym nie pomijał, bo są bardzo ciekawe (nie licząc dwóch pierwszych) w przeciwieństwie do Agentów
Wielkie wielkie dzięki, ja osobiście jestem już po serialu, ale widzę tutaj tytuły których nie znałem i na pewno to nadrobię, a swoja drogą, na maraton chyba jednak się trochę przeliczyłem :D bo każdy z filmów trwa 2h minimum daje to około 20 godzin oglądania ;) miało być ze znajomymi a samemu nawet będzie ciężko, ale na pewno temat się wielu osobom przyda więc dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pomogliście! ;)
O tak dokładnej chronologii nawet nie śniłem :)
Dla większej ścisłości chronologia wg Marvela http://i.annihil.us/u/prod/marvel/i/mg/5/40/4fbaad4f8d5ea.jpg
PS. Dlaczego nie uwzględniasz starego Hulka w liście?
PSS. Jak widziałem promo serialu to wydawało mi się że Coulson tam występuje a umiera w Avengers czy jakiś spoiler się tutaj powinien pojawić?
Z tego samego powodu dla którego nie uwzględniłem Kapitana Ameryki z 1944 roku czy Hulka z 1978 roku: To są kompletnie inne uniwersa mimo, że postacie tak samo się nazywają i wyglądają tak samo. Hulk z The Incredible Hulk i Avengersów to ta sama postać mimo zmiany aktorów :) Reszta się nie liczy. Ta linia czasu jest super tylko niestety nieaktualna od 2012. Mam nadzieję, że po premierze Avengersów 2 Marvel ją uaktualni. Tutaj jest najbardziej szczegółowa chronologia tylko niestety wymagany angielski: http://marvel-movies.wikia.com/wiki/Earth-199999
Co racja to racja. Ale stary Hulk nie odbiega zbytnio od starej reszty jeśli chodzi o jakieś nieścisłości czy coś takiego, Jest robiony bez konceptu łączenia filmów i się jako tako wpasowuje,co więcej stary Hulk kończy się tam gdzie zaczyna się Nowy :) dlatego uważam ,że warto jest go obejrzeć przygotowując się do Avegersów ale trzeba sobie zdawać sprawę o "innośći" opowiadanej historii.
Oj odbiega, odbiega. W Hulku z 2003 Glenn Talbot umarł, ale w Agentach S.H.I.E.L.D. żyje i ma się dobrze. Naprawdę nie wiem czemu ludzie potrafią nie zrozumieć, że ten film nie był, nie jest i nigdy nie będzie częścią mcu. Hulk grany przez Edwarda Nortona i Marka Ruffalo to ta sama postać tak samo jak Dumbledore grany przez Richarda Harrisa i Michaela Gambona. Hulk grany przez Erica Bane i Edwarda Nortona to dwie kompletnie różne postacie jak James Bond grany przez Pierce'a Brosnana i Daniela Craiga
Thewalldi jeżeli chcesz wiedzieć co się działo z Coulson'em, nie szukaj spojlera, oglądnij agentów i wszystko się wyjaśni :)
No więc tak :
Iron man
The Incredible Hulk
Kapitan Ameryka :Pierwsze starcie
Iron Man 2
Thor
Avengers
Iron Man 3
Thor 2
Kapitan Ameryka :Zimowy żołnierz
(Na końcu zimowego żołnierza jest początek avengers 2 ale musisz przeczekać pierwsze napisy z obrazami )
No i jesli jestes wielkim fanem no to oczywiście avengers 2 w kwietniu;)
Ja oglądałam na cda ;)
Polecam
Dzięki za odpowiedź, jestem wielkim fanem. Widziałem wszystkie filmy, one shoty, serial a do tego ogarnięte wszystko z Marvela nie tylko fazy Avengers ale też xmen i spiderman, łącznie ze spinoffem amazing spiderman.
A skąd taka dziwna kolejność? Ani ona nie jest według dat premier, ani nie jest chronologicznie. Btw zapomniałaś o Strażnikach Galaktyki. PS wiem, że rok temu dawałem już tutaj oficjalną kolejność według dat premier, ale mocno się przez ten czas to uniwersum rozrosło to nie zaszkodzi dać to jeszcze raz xd
1. Iron Man
2. The Incredible Hulk
3. Iron Man 2
4. Thor
5. Captain America: The First Avenger
6. Marvel One-Shot: The Consultant
7. Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
8. The Avengers
9. Marvel One-Shot: Item 47
10. Iron Man 3
11. Marvel One-Shot: Agent Carter
12. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.01 - Pilot
13. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.02 - 0-8-4
14. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.03 - The Asset
15. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.04 - Eye Spy
16. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.05 - Girl in the Flower Dress
17. Thor: The Dark World
18. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.06 - F.Z.Z.T.
19. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.07 - The Hub
20. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.08 - The Well
21. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.09 - Repairs
22. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.10 - The Bridge
23. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.11 - The Magical Place
24. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.12 - Seeds
25. Marvel One-Shot: All Hail the King
26. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.13 - T.R.A.C.K.S.
27. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.14 - T.A.H.I.T.I.
28. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.15 - Yes Men
29. Captain America: The Winter Soldier
30. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.16 - End of the Beginning
31. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.17 - Turn, Turn, Turn
32. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.18 - Providence
33. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.19 - The Only Light in the Darkness
34. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.20 - Nothing Personal
35. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.21 - Ragtag
36. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1.22 - Beginning of the End
37. Guardians of the Galaxy
38. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.01 - Shadows
39. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.02 - Heavy is the Head
40. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.03 - Making Friends and Influencing People
41. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.04 - Face My Enemy
42. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.05 - A Hen in the Wolf House
43. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.06 - A Fractured House
44. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.07 - The Writing on the Wall
45. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.08 - The Things We Bury
46. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.09 - ...Ye Who Enter Here
47. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.10 - What They Become
48. Agent Carter: Episode 1.01 - Now is Not the End
49. Agent Carter: Episode 1.02 - Bridge and Tunnel
50. Agent Carter: Episode 1.03 - Time & Tide
51. Agent Carter: Episode 1.04 - The Blitzkrieg Button
52. Agent Carter: Episode 1.05 - The Iron Ceiling
53. Agent Carter: Episode 1.06 - A Sin to Err
54. Agent Carter: Episode 1.07 - SNAFU
55. Agent Carter: Episode 1.08 - Valediction
56. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.11 - Aftershocks
57. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.12 - Who You Really Are
58. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.13 - One of Us
59. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.14 - Love in the Time of HYDRA
60. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.15 - One Door Closes
61. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.16 - Afterlife
62. Daredevil: Episode 1.01 - Into the Ring
63. Daredevil: Episode 1.02 - Cut Man
64. Daredevil: Episode 1.03 - Rabbit in a Snow Storm
65. Daredevil: Episode 1.04 - "Unknown Name"
66. Daredevil: Episode 1.05 - "Unknown Name"
67. Daredevil: Episode 1.06 - "Unknown Name"
68. Daredevil: Episode 1.07 - "Unknown Name"
69. Daredevil: Episode 1.08 - "Unknown Name"
70. Daredevil: Episode 1.09 - "Unknown Name"
71. Daredevil: Episode 1.10 - "Unknown Name"
72. Daredevil: Episode 1.11 - "Unknown Name"
73. Daredevil: Episode 1.12 - "Unknown Name"
74. Daredevil: Episode 1.13 - "Unknown Name"
75. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.17 - Melinda
76. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2.18 - "Unknown Name"
77. Avengers: Age of Ultron
Mogę wiedzieć skąd wiesz, że Agent Carter powinna być pomiędzy 10 a 11 odcinkiem drugiej serii Agents of S.H.I.E.L.D. a Daredevil pomiędzy 16 a 17 Agentów? Ma to jakieś uzasadnienie fabularne czy tylko kierujesz się datą premiery?
Bo Daredevil (cały jego sezon) będzie miał premierę 11 kwietnia.
W sumie możesz też obejrzeć Strażników Galaktyki w maratonie bo ponoć Thanos na chwile ma się pojawić w AoU.
Oczywiście, że daty premier. Tylko w ten sposób można oglądać filmy plus seriale z tego uniwersum. MCU to nie Gwiezdne Wojny, że się da z tego zrobić logiczny maraton według chronologii. No bo niby jak? Obejrzy ktoś najpierw pierwsze 4 minuty z Thor: The Dark World, później włączy pierwszego Thora i zacznie oglądać od 3:30 i znowu wyłączy po 4 minutach żeby włączyć tą krótką scenę retrospekcji z Zimowego Żołnierza z Buckym tuż po pogrzebie mamy Steve'a i później znowu wyłączy żeby włączyć pierwszego Kapitana Amerykę ale będzie musiał pominąć pierwsze i ostatnie 3 minuty filmu bo się dzieją we współczesności? Bez sensu. To trzeba oglądać tylko według daty premier, tylko w ten sposób wyciągnie się maksimum z tego uniwersum łącznie ze wszystkimi cameosami i easter eggami, które by się ominęło podczas oglądania chronologicznie
Plus The Incredible Hulk, Iron Man 2 i Thor dzieją się w tym samym momencie. Tak samo jeden z odcinków Agentów S.H.I.E.L.D. dzieje się w tym samym momencie co akcja Zimowego Żołnierza. Tego się nie da obejrzeć chronologicznie chyba, że będzie się oglądało partiami. Tutaj 10 minut Incredible Hulka, tutaj 7 minut Iron Mana 2, tutaj 20 minut Hulka, tutaj 13 minut Thora
No tak, ale uzasadnione fabularnie jest obejrzenie Zimowego żołnierza przed odcinkiem 17 pierwszego sezonu agentów bo ich treść się zazębia. Nie wiem jak miałyby się zazębiać serial Agentów z agent carter dlatego pytam. W innym przypadku podawanie kolejności oglądania jest bez sensu, bo nie ma to znaczenia.
zacznij ogladac od incredible hulk pozniej iron man , ironb man 2 , thor , captain america first avenger , avengers , iron man 3 ,thor dark world , captain america winter soldier , guardians of the galaxy , avengers 2 i wszystkie odcinki 1 sezonu agents of shield no i tyle
Na pewno aby obejrzeć Avengers, musisz zobaczyć Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie i Iron Mana. One ci najwiecej pomogą zrozumieć ;) A, i jeszcze Thora :)
a co dalej? po ultronie Ant-Man (akurat na czasie)a dalej ktos sie orientuje? wylapalem ze Deadpol potem chyba Civil War a potem dwie czesci Avangersow?
Deadpool chyba nie wchodzi w MCU. Chociaż pewności nie mam. Ant-Mana będę oglądać za jakiś czas dopiero bo jakoś mi nigdy nawet w komiksach ten bohater nie podchodził :)
no deadpool jest marvela no to cos chyba bedzie powiazane:) ant mena obejrzalem hehe polecam:) cos troche inne:) nie spodziewalbym sie po takim filmie ze ocenie go na 7 a jednak;) ale czytalem ze to jeden z wazniejszych postaci w avangersach podobno:)
W komiksach był ważny ale jakoś mi nie przypadl do gustu :) A jeśli chodzi o Deadpool-a to prawa ma to samo studio które zrobiło X-Menów a to nie wchodzi w fazy MCU.
Oglądaj według tego: http://img0.joyreactor.com/pics/post/full/Marvel-fandoms-movies-tv-shows-2079996 .jpeg. Jak już to oglądniesz to tu masz dalszą część:
20. Agents of S.H.I.E.L.D (season 3) (1-7)
21. Jessica Jones (season 1) ( wszystkie odcinki)
22. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 3) (8-10)
23. Daredevil (season 2)
24. Tutaj będą kolejne 3 odcinki agentów (11-13)tarczy ale premiera będzie w marcu podajże
25. Captain America: Civil War ( w maju)
26. Dalej agenci tarczy (14-22) ( też jak kapitan)
27. Luke Cage (season 1) ( w wakacje)
28. Iron Fist (season 1) ( po wakacjach)
29. Doctor Strange (listopad
Tam na tej stronie na numerze 2 jest Agent Carter (season 1) to oglądnij też (season 2) bo wyszedł niedawno.
Będę na bierząco pisał jak oglądać seriale do filmów bo Civil War wszystkie serialie i filmy będą się przeplatać.
źle podałem strone. Wejdź w to:
http://img0.joyreactor.com/pics/post/full/Marvel-fandoms-movies-tv-shows-2079996 .jpeg
Cześć! Dzięki wielkie za link ;) Chyba nic lepsze w tym temacie nie ma w sieci :)
Co do marvel one-shot to leci tak:
Marvel One-shot: Agent Carter oglądasz po Agentka Carter 1 i 2 sezon
Marvel One-shot: A Funny Thing Happened On The Way to Thor's Hammer oglądasz po Niesamowitym Hulku
Marvel One-shot: The consultant oglądasz po Thorze
Marvel One-shot: Item 47 oglądasz po Avengers
Marvel One-shot: All hai the king oglądasz po Iron Man 3
Oczywiście już robie update :)
Do punktu 21 nic się nie zmienia a dalej leci tak:
22. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 3) (8-12)
23. Daredevil (season 2) (wszystkie odcinki)
24. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 3) (13-19)
25. Captain America: Civil war
26. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 3) (20-22)
27. Luke Cage (season 1) (wszystkie odcinki) ale premiera dopiero 30 września
28. Doctor Strange (4 listopad)
Dalej jeszcze niewiadomo co marvel ogłosi następne ale podajrze Agent's of S.H.I.E.L.D season 4.
Jak coś to będę robił kolejny update ;)
U Ciebie na tej odświeżonej liście nie ma Iron Fist a wyżej jest. Czyli oglądać jak będzie czy nie :D?
Iron fist ma premiere na 2017 rok :) Bo wcześniej oczywiście było ogłoszone że ma premiere w wakacje 2016 roku aczkolwiek okazało się że dopiero trwają zdjęcia do tego serialu więc dali premiere na 2017 rok. Dlatego go nie ma w liście update.
Update:
27. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) premiera 20 września
28. Luke Cage (season 1) (wszystkie odcinki) premiera 30 września
29. Doctor Strange premiera 26 październik
30. Iron Fist premiera na początku 2017 roku
31. Guardians of the Galaxy vol. 2 12 maj 2017
32. Spider Man: Homecoming 28 lipiec 2017
33. Thor: Ragnarok 3 listopad 2017 roku
34. The Punisher listopad 2017 rok
no spider-man jest na pozycji 32 a x-men nie należy do uniwersum MCU.
A kolejność oglądania X-Men to tak:
X-Men: Pierwsza klasa
X-Men
X-Men 2
X-Men: Ostatni bastion
Wolverine
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
Deadpool
X-Men: Apocalypse
Wolverine 2 - premiera 3 marzec 2017 roku
Legion - premiera gdzieś w 2017 roku
Plany na przyszłość:
Hellfire
Gambit
Deadpool 2
X-Force
The new mutants
Update:
27. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (1-2)
28. Luke Cage (season 1) (wszystkie odcinki) premiera 30 wrzesień
29. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (3-5)
30. Doctor Strange (premiera 26 październik)
UPDATE:
29. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (3-6)
30. Doctor Strange
31. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (7-15)
32. Iron fist (season 1) (wszystkie odcinki)
33. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (16)
34. Guardians of the galaxy vol. 2
35. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (17-22)
36. Defenders (season 1) (wszystkie odcinki) 18 sierpień
37. The Inhumans (season 1) (1-2) 26 wrzesień
38. Thor: Ragnarok 25 październik
Mała poprawka, zapomniałem o Spider-Manie:
29. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (3-6)
30. Doctor Strange
31. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (7-15)
32. Iron fist (season 1) (wszystkie odcinki)
33. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (16)
34. Guardians of the galaxy vol. 2
35. Agent's of S.H.I.E.L.D (season 4) (17-22)
36. Spider-Man: Homecoming 14 lipiec
37. Defenders (season 1) (wszystkie odcinki) 18 sierpień
38. The Inhumans (season 1) (1-2) 26 wrzesień
39. Thor: Ragnarok 25 październik