PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 814 tys. ocen
7,4 10 1 814456
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

scena w ktorej jake wskoczyl na touruka wzbudzila we mnie duze emocje tylko szkoda ze nie moglismy zobaczyc jak udalo sie go poskromic i jak nawiezalo sie tsahelu(ta wiez) pomiedzy marine a torukiem. jakie sa wasze odczucia?

opiszcie prosze legende ktora neytiri opowiedala jakeowi o toruku. wszystko co wiecie na temat toruka i toruka makto. bardzo mnie zaintrygowal ten watek.

ocenił(a) film na 7
carolainee

Ale touruk byl świetny ale on na końcu oddał mu wolnośc ??

norbek11

Jake mial swojego ikrana z ktorym zlaczony byl do konca zycia...... dlatego pozwolil turukowi odejsc. dosiadl go tylko dlatego aby udowodnic na'vi swoja szczerosc i oddanie, wiedzial ze turuk makto budzil we wszystkich ogromny szacunek dlatego ujarzmienie i polaczenie z turukiem swiadczylo o tym ze jake stał sie jednym z nich.

ocenił(a) film na 8
carolainee

Turoka dosiadło chyba tylko 5 osób (Jake był 6) Ostatni któremu się to udało nazywał się właśnie Turuk Makto i zjednoczył wszystkie plemienia Na'vi.

W czwartek jak drugi raz będę po filmie postaram się coś więcej wyłapać i napisać :)

wojtassw

podczas filmu bylam w lekkim szoku hehe wiec nie wszystko udalo mi sie wylapac, bylabym bardzo wdzieczna gdybys napisal ;)
pozdrawiam carolainee

ocenił(a) film na 9
carolainee

Jeśli około 30 minut ( dużo nowych scen ) zostało z filmu wycięte to jest duże prawdopodobieństwo że wyjaśnią więcej w kwestii "okiełznania" Toruka :) Mi osobiście wydaję się że ta scena mimo wszystko nie będzie pokazana.

ocenił(a) film na 10
RhineHorn

Najprostszą nasuwającą się tu metodą było natychmiastowe podłączenie się do toruka, zanim ten zdążył się połapać, o co chodzi.

pik33_2

............pamieta ktos ta legende o Toruku??

ocenił(a) film na 10
carolainee

A Toruk Makto is a Na'vi individual who manages to ride a Toruk. There have only been 5 Toruk Maktos, until Jake Sully became one, leading the Na'vi against the RDA. The previous Toruk Makto was Neytiri's great-great-grandfather, who had used the great respect given to such riders to unite the Na'vi tribes 5 generations previously. Jake follows in his footsteps to unite the Na'vi against the Human invaders. The previous Toruk Makto united all the Na'vi clans in a time of great sorrow, as Jake did.

Więcej z filmu się nie dowiesz, chyba że w 2 części ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
carolainee

Jeszcze trochę info odnośnie gr8 leonopteryxie http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Toruk

ocenił(a) film na 8
carolainee

Rzuciliście "zerżniętymi" na żywca cytatami z zagranicznych stron, może chociaż troszeczkę Waszej inwencji twórczej...

ocenił(a) film na 8
RhineHorn

Myślę, że jest wiele innych wątków ważniejszych niż akurat okiełznanie Toruk'a, np. historia pułkownika Quaritch'a czy Trudy Chacon.

ocenił(a) film na 10
wojtassw

kończyłem politechnike, nie jest dobry w rozprawkach, recenzjach itp ;]

ocenił(a) film na 10
wojtassw

Po pierwsze każdy kto dosiadł Toruka to był Toruk Makto (Toruk-Last Shadow Makto-Rider nie umiałem tego skleić po Polsku xD)

ocenił(a) film na 10
Kimers

Ubiegłeś mnie a już miałem to naprostować :) ja również zauważyłem ten błąd u kolegi :)

ocenił(a) film na 10
arasus1983

Zresztą polecam stronę http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Avatar_Wiki tam jest dział o języku Na'vi i filmik http://www.youtube.com/watch?v=D4W0Gm4iSqI

ocenił(a) film na 8
carolainee

Ok, właśnie wróciłem z kina i jak obiecałem napiszę co pamiętam.
Jak już wcześniej wspomniałem "pieśni" głoszą, że w całej historii Na'vi tylko 5 "osób" dosiadło Toruk'a (Jake był 6). Ostatnim (przed Jake'em) był dziadek dziadka Neytiri, który to (nie dam sobie ręki uciąć) w czasie kryzysu (zapomniałem jak się ten kryzys nazywał) zjednoczył wszystkie klany. Z tego co jeszcze przyuważyłem to Jake skakał już z Ikrany na Toruka z tym swoim "kucykiem" żeby jak najszybciej zrobić Tseyhylu (nie wiem jak to się piszę).
Jeżeli gdzieś okłamała mnie pamięć to zbesztajcie i poprawcie. :)

ocenił(a) film na 10
wojtassw

W czasach wielkiego smutku. Tsa'helu Tsa'haylu albo Tsahaylu sie to pisze :)

ocenił(a) film na 10
wojtassw

Ten kryzys to dokładnie był Czas Wielkiego Smutku :) A tak to dokładnie i wszystko sie zgadza, jak coś zauważe dodatkowego to napisze w sobote póóóźnym wieczorem po powrocie z IMAXu :D

ocenił(a) film na 8
wojtassw

Dziękować za poprawienie Panowie :)

wojtassw

Ogólnie Toruk został wspaniale przedstawiony - podniebny , niezkazitelny łowca , nie znający strachu ( chodź musiał jednak zwiewać przed strzelającym do Sully'ego "Smokiem" no ale nie zapominajmy że to była maszyna ). To zwieerzę bardzo mi zaimponowało , uosabiało siłę i dzielność i dzięki Bogu - nie zginęło .

Bo mi się bardzo szkoda tego nieszczęsnego Tanatora czyli pandorskiego Tygrysa o szybkości geparda szkoda zrobiło ; że go Quaritch nożem zadźgał :(

Rówież Ikran to wspaniały ptak - uosabiał przede wszystkim spryt i wierność . Ikrany lecące obok toruka ku bitwie z siłami Korporacji naprawdę roiły wrażenie .

ogolnie sam już nie wiem , czy mi szkoda quaritcha , był na swoj sposob honorowy ale i jednak okrutny . No a funa Pandory to naprawdę wspaniały pomysł Camerona .

ocenił(a) film na 10
carolainee

Niestety, najprawdopodobniej w wersji rozszerzonej filmu na DVD nie zobaczymy żadnych dodatkowych scen okiełznania toruka. W scenariuszu AD 2007, na podstawie którego można się sporo domyślić, co zostało wycięte z wersji kinowej, scena z torukiem jest ukazana kropka w kropkę identycznie, jak widać to w kinie: skok - plask o grzbiet - ciemno - ryk toruka.