PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 814 tys. ocen
7,4 10 1 814456
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jak myślicie, czy po takim wielkim sukcesie, jaki odniósł Avatar, powstanie druga częśc? I czy to by było dobre posunięcie?

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

Cammeron zapowiedział ze ma plany wobec Avatara i to nie małe.

Kimers

Już nie mogę się doczekac kolejnych części. Niech je robią jak najszybciej. :D Osobiście chciałbym, aby w drugiej częsci pokazali podwodny świat Pandory, z tą zniewalającą grafiką, pewnie zwalało by z nóg wszystkich widzów. :P

A wy chcielibyście zobaczyc w drugiej części?

użytkownik usunięty
Lunar_21

Nie jestem dobry z angielskiego ale jak czytał i podsumowałem to avatar 2 chyba będzie w 2011 szkoda:( (ale to nie jest potwierdzone oby)

ooooo

moim zdaniem bardzo dobrze, że akcja dzieje się wcześniej. Film zaczyna się bardzo gwałtownie moim zdaniem ;p tak bez większego wytłumaczenia... I dup! na Pandorze. I to w 2134 (chyba...)
Nie widzę także większego powodu, by akcja działa się tam gdzie przedtem... Ludzie poszli, Jakesully i Neytiri sobie żyją, ona mu rodzi dzieci, i taka trochę lipa. ;p
A mnie na przykład strasznie interesuje jak to się zaczęło, jak ludzie spotkali Na'vi, jak wygląda Ziemia, a wcześniej Grace coś przecież wspominała o ,,dobrych stosunkach z tubylcami". Sporo wątków do wyjaśnienia... Może będzie i 3 część? Ha. No dobra, coby nie zapeszyć...

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

Ja tam nie jestem za tym, żeby robił je szybko. Niech robi długo, ale porządnie.

ocenił(a) film na 10
Kimers

Kto jak kto, ale James Cameron jest chyba jedynym reżyserem, który potrafi robić sequele mogące spokojnie konkurować z jedynkami, a przez wielu okrzyknięte za lepsze od jedynek (OBCY 2, TERMINATOR 2). A to jest naprawdę bardzo trudna sztuka.
Jestem nastawiona pozytywnie.

użytkownik usunięty
Lunar_21

Cameron powiedział że mozliwe ze bedzie druga część rozszerzona na inne planety Alpha Centauri.

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

Avatar2.? moim zdaniem to by było nawet bardzo dobre posunięcie, pierwsza część bardzo mi się podobało i z niecierpliwością będę czekać na drugą, co z tego,że fabuła może i była prosta nie którzy twierdzą,że wprost banalna, gdy po tym filmie po prostu `chcę się żyć` i dokonywać rzeczy niemożliwych jak dotychczas dla ludzi. Ta część mnie zachwyciła jeśli druga ma być chodź w połowie tak dobra jak pierwsza to warto.! ;) to jest moje zdanie. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

moim zdaniem tak dobry film nie powinien mieć kontynuacji.. bo będzie pewnie gorsza jak to zwykle bywa.. no chyba że w przypadku LOTR ;)

niknil17

Coż, moze się zdarzyc, że druga czesc będzie lepsza od pierwszej. :P Ale tego nie mogę sobie wyobrazic.

Lunar_21

Cóż* :)

Lunar_21

Jak dla mnie jest pewn że będzie Avatar 2. Ale bez Pandory i Neytrii to nie to samo.

PS: Jak ktoś chce wiedzieć jak ja to sobie wyobrażam - piszę opowiadanie/kontynuację Avatara: http://navi.phorum.pl/viewtopic.php?t=7

ocenił(a) film na 8
Lunar_21

2 część no nie wiem... ale pewnie już Pan Cameron siedzi na filmwebie i czyta komentarze z pomocą translatora żeby zrobić zagmatwany film fabularny z oryginalnym scenariuszem którego nie było ale za razem będzie tworzony na podobieństwo starego kina jak to najwięksi krytycy filmwebu by chcieli, czyli zaprzeczanie samemu sobie^^

ocenił(a) film na 8
Lunar_21

Według mnie będzie i mam pewne podejrzenia, że to będzie cos pokroju powrotu ludzi na pandorę z silniejszą armią. Przecież minerał wart 20 mln $ za 1kg nie może się zmarnować ;)

P.S.
Ważne by była tam Neytiri :P

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

Pewnie wielu z Was widziało już ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=EE1IvFDrRUs

Chętnie bym zobaczył coś w tym stylu. :) Może nie jako drugą część
AVATAR'a, ale jako oddzielny film stylizowany na przyrodniczy film
dokumentalny. Bez jakiejś fabuły, mógłby trwać nawet niecałą godzinę...

Akcja filmu toczyłaby się przed wydarzeniami z pierwszej części
AVATAR'a. Kręcony "z ręki", przez jednego kamerzystę, którym mógłby być
po prostu Norm. :) Obok niego zawsze byłaby dr Grace, która
komentowałaby to i owo wprost do kamery. Razem z nimi odkrywalibyśmy
świat Pandory...

Potem doszłoby do spotkania z Na'vi. Norm starannie by ich filmował,
żebyśmy mogli ich zobaczyć. :) Dr Grace pokazałaby nam, gdzie uczy
języka angielskiego i opowiedziała co nieco o mieszkańcach Pandory, a
także o ich języku. Na'vi z zaciekawieniem przyglądali by się kamerze. I
tam mogłaby się pojawić też Neytiri. Odbyły by się jakieś krótkie
rozmowy z tubylcami. Grace zrobiłaby sobie zdjęcie z małymi Na'vi, które
widzieliśmy w AVATARZ'e... :P

Taki spokojny, zwyczajny film dokumentalny, który mógłby być puszczany w
telewizji np. w 2155 roku. W całości nakręcony kamerą Norma i
komentowany przez dr Grace. Chętnie bym na niego poszedł, by relaksować
się w świecie Pandory oraz wypełnić ten czas oczekiwania na kolejną, już
fabularną część AVATAR'a. :)

ocenił(a) film na 8
LukeR87

Fajny pomysł :)
My zobaczylibyśmy więcej fauny i flory księżyca a Cameron nie musiałby na siłę upychać zbyt wielu ujęć plenerowych w A2 ;)
No i dałoby się jakoś doczekać do premiery następnej części :( Bo najgorzej to siedzieć o suchym pysku ;( ;D

:)

ocenił(a) film na 10
dariamania

myślę że dwójka powinna trwać ponad trzy godziny
i musieliby pokazać podwodny świat
ale na pandorze jest jeszcze masa rzeczy do pokazania
no i ten pomysł camerona z innymi planetami też jest cholernie ciekay :D

ocenił(a) film na 8
BigDadddy

http://blog.reelloop.com/5077/news/james-cameron-avatar-2-prequel/
Tutaj np. mamy wieści, ze A2 nie będzie prequelem - gdzies czytałam, ze wypuścili grę na iPoda, w której głównym bohaterem jest avatar i siostra Neytiri - pewnie nie chcę od nowa tłuc tematu.

http://www.cinemablend.com/new/Avatar-2-May-Go-Beyond-Pandora-15397.html
Tutaj mamy legendarny już artykuł, którym się wszyscy jaramy, ze Jimmy chciałby nam pokazać o wiele więcej niż możemy sobie wyobrazić :) Polifema - tak to się chyba z angielska tłumaczy - pozostałe księżyce, Pandore podziemną, oceany :) No przecież ja się tego nie doczekam normalnie!

Swoją drogą znalazłam już na necie pierwsze wpisy na forum - chyba sequel Avatara:
http://coloholics.net/index.php?showtopic=15526&pid=125465&st=0&#entry125465&s=1 ba35de57cb429902a964f6eedd91cd1

Może się tu coś urodzi ciekawego :)
Jakby nie było to Cameron ma nas - SCENARZYSTÓW - kilkadziesiąt milionów ;)

Lunar_21

Czy to by było dobre posunięcie? Podam więc przykład. "Matrix reaktywacja". :(

ocenił(a) film na 10
jahmo

To ja podam inny przykład: "Władca Pierścieni: Dwie Wieże". :)

ocenił(a) film na 6
jahmo

A ja podam inny "Imperium kontratakuje"

Lunar_21

LukeR87 masz rację, ale takie kontynuacje są zazwyczaj słabym pomysłem, np. "Terminator 2" Camerona.

To moje zdanie. Nie chcę obrażać niczyich gust.

ocenił(a) film na 10
jahmo

Moim zdaniem kontynuacja Avatara jest po prostu czymś niezbędnym dla twórców tego filmu. Dla nich to po prostu następna szansa zarobienia większej sumy pieniędzy.
Dla mnie kontynuacja może nie być taka zaskakująca, trzymająca w napięciu czy po prostu wzruszająca. Krótko mówiąc może nie być taka dobra jak pierwsza część, choć z pewnością, gdy pojawi się ta druga pójdę do kina i zobaczę, czy opłacało się dla twórców wydawać następnych 300 mln dolarów i czy mi opłacało się wydać ok. 30 zł na bilet to i max'a...

ocenił(a) film na 10
jahmo

cameron już mówił że napewno A2 nie będzie prequelem :)

ocenił(a) film na 10
jahmo

Moim zdaniem kontynuacja Avatara jest po prostu czymś niezbędnym dla twórców tego filmu. Dla nich to po prostu następna szansa zarobienia większej sumy pieniędzy.
Dla mnie kontynuacja może nie być taka zaskakująca, trzymająca w napięciu czy po prostu wzruszająca. Krótko mówiąc może nie być taka dobra jak pierwsza część, choć z pewnością, gdy pojawi się ta druga pójdę do kina i zobaczę, czy opłacało się dla twórców wydawać następnych 300 mln dolarów i czy mi opłacało się wydać ok. 30 zł na bilet do i max'a...

Julineek

Jestem za,kolejna część musi być,mówi sie pomimo to że Colonel Quartith umarł,podobno mają go wskrzesić,a Worthington i Zaldana mają podpisane kontrakty na dwie części czyli Avatar 2 i Avatar 3,bo jak stwierdził sam Cameron,że planuje zrobić jescze dwie!
AHA I KIEDY BĘDZIE TO NA DVD??

użytkownik usunięty
mo_nikad

Wiem, że na Blu-Ray będzie 14 lutego, więc na DVD też w tym samym czasie powinno się pojawić.

ocenił(a) film na 10

25 maj b.r.

Taka data jest uznana za oficjalną...

ocenił(a) film na 10
jahmo

Ja za to uważam ,że Terminator 2 to jeden z najlepszych filmów akcji w historii kina.

użytkownik usunięty
jahmo

Jestem przeciwnikiem kontynuacji, prequeli itp.
Ale Terminator 2 był lepszy od jedynki.
Cameron ma na koncie same perełki, może i tym razem uderzy czymś dobrym?

ocenił(a) film na 10
Lunar_21

przestańcie oddawać te 'dwójkę" gdyż zrobi się z tego moda na sukces :)

Zastanawia mnie jednak jak wyglądała by kontynuacja. Ludzie nieba zostali wypędzeni... czyli będziemy czekać na wielki come back? A może Pandora nie jest zamieszkana tylko przez Na'vi i poznamy nowe rasy ...

ocenił(a) film na 10
arasus1983

a tu dla zainteresowanych :) masa ciekawostek i info na temat filmu Avatar :) wraz z słownikiem,gramatyką języka Na'vi :)

cholera ...przydała by się jeszcze poprawna wymowa wraz z akcentowaniem poszczególnych liter.

Strona jest po angielsku ale można ja załadować w translator i przetłumaczyć :)

Ps. może kiedyś gdzieś w barze ...uda nam się pogadać z kimś kto używa tego pięknego języka ;D

ocenił(a) film na 10
arasus1983

ups...zapomniałem wkleić strony ;D http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Avatar_Wiki

ocenił(a) film na 8
arasus1983

No jakoś trzeba to rozróżnić :) Wolisz ,,sequel Avatara'' czy A2 :)?

Myślę, że ludzie nie odpuszczą ;)

Szkoda, ze pułkownik zginął. Gdyby go wypędzili razem z innymi to zawsze mógłby sklecić flotę niszczycieli żeby się zemścić :)

W sumie, jak tak teraz myślę nad tą kontynuacją... to nie wiem o czym mogłaby być...

No, bo już raz walczyli z ludźmi. To teraz niby Na'vi przesiadają się na myśliwce i wojna toczy się w kosmosie? Głupie...

ocenił(a) film na 10
dariamania

A tu się okazuje że Pułkownika Quaritcha sklonowali i powróci z armia mechów.

ocenił(a) film na 10
Kimers

A ja sądzę, że Cameron nie będzie kręcił Avatar 2, bo zaskoczy nas czymś innym i niepowtarzalnym,spójrzcie, że JC nigdy nie kręcił sequeli po sobie wyreżyserowanych !!!!

dariamania

Quarith zostanie wskreszony,Cameron stwierdził że jest to prawdoipodobne a nawet bardzo

ocenił(a) film na 7
mo_nikad

Mnie się wydaję że Quartich miał swojego ludzkiego Avatara.

ocenił(a) film na 10
dariamania

Ani jedno ani drugie... Jeśli już powstanie kontynuacja to tytuł musi być finezyjny....np. hmmm "Avatar: Puszka Pandory" :D
Co do pułkownika...może i dobrze że poległ. W swojej zemście pewnie by rozpierniczył całą planetę ...a wtedy to całe plemię musiałoby wsiadać w statki ;D

Poczekamy zobaczymy :) puki co pozostaje mi film 3D oraz wyciąganie łap by spróbować dotknąć lasu ;D

arasus1983

Moze w nowej częsc i poznamy jakąś nową rase

ocenił(a) film na 10
mo_nikad

dobra no to mże zabwmy się w tytuły jak to już pociągneliście

A2 Quarithch i zemsta mechów :)

BigDadddy

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

hmmm...lub taki:

"Avatar: Las to za mało" ;D

arasus1983

mo_nikad

:D

ocenił(a) film na 9
ravensecond

wow hehe dzien sadu dobre...

Co do T2 to mysle ze to najlepsza odslona Terminatora (oczywiscie DC), a sam Arni urodzil sie do tej roli... Taka moja osobista ocana

A co do Avatara i ewentualnych kontynuacji... Mysle ze nie chcialbym mimo wszystko. Choc w tym momencie czuje sie bardziej tak jakbym mial kosztowac ulbione ciacho przez szybe cukiernianej wystawy... Refleksja jest taka, ze moglbym nie znalezc umiaru i najnormaniej przezarloby mi sie...

Jestem na nie... DC wystarczy, a niech uczucie niedosytu pozostanie...

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

ocenił(a) film na 10
Kimers

ocenił(a) film na 10
Kimers

Wieża Eywy ? hmmm a myślałem że tam stało drzewo ;D

ocenił(a) film na 10
arasus1983

Co ty na to Avatar: Grobowiec Eywy.
Drzewo tez może być :D