PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183713
5,7 47 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

ksiązka vs film

ocenił(a) film na 6

Zachęcam do przeczytania ksiązki, aby w pełni zrozumieć to co David Mitchell chciał nam przekazać. Film jest pozbawiony wielu istotnych fragmentów. Niektóre historie są przekręcone i nie mają nic wspólnego z książką. To zapewne odgórne wymagania Hollywood aby ten film był po prostu dobrym wielowątkowym filmem przeplatającym różne gatunki. Zaprawdę Ci, którzy nie przeczytali, a uważają, że ten film jest dobry nie wiedzą ile tracą pozostając bierni na literature Mitchella

maju94

Momentami jednak bardziej podoba mi się bardziej film niż książka, no i na odwrót oczywiście.
Mam na myśli szczególnie historię Sonmi. Nie chce spoilerować, więc nic więcej nie powiem. Kto ma wiedzieć, ten wie.

Gacu007

No to mnie zdecydowanie książka bardziej się podoba. Wprawdzie historie Ewinga i Zachariasza pisane są językiem dość ciężko przyswajalnym, ale szybko wciągają. Wydaje mi się, że film, chociaż podobał mi się również, jednak nie do końca oddaje zamysł autora książki. Film powstał jako kalejdoskop zdarzeń i postaci, ale pozbawiony pewnej książkowej subtelności.