PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183712
5,7 47 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

właśnie skończyliśmy czytać ja i mój partner nasza ocena książki 10/10 arcydzieło nic dodać nic ująć!!! bierzemy się za inne książki-- teraz zamierzam przeczytać "Konstelacje" Mitchella słyszałam, że też niesamowita książka. Na film wybieram się lada dzień!

Zanim przeczytacie "Konstelacje", które jednak zasadniczo są inną kompozycyjnie i narracyjnie opowieścią niż "Atlas chmur" warto wcześniej sięgnąć po debiut Mitchella czyli "Widmopis" bo tam zastosował on podobne formalne i narracyjne rozwiązanie. A potem obowiązkowo "sen_numer_9". Niczego nie narzucając to są dwie moje ulubione książki Mitchella. Być może dlatego, że je przeczytałem jako pierwsze. Ale "Konstelacje" też lubię, choć nie ma w nich tego szaleństwa i są opowiedziane "po bożemu".

ocenił(a) film na 4

Jestem w trakcie czytania ,,Atlasu Chmur" i również jestem pod wielkim wrażeniem - mam nadzieję ze jak przeczytam dp końca tez będę mogła to powiedzieć. Przeczytałam również ,,Sen numer 9" -chciałam poznać twórczość Mitchella nigdzie ie mogłam dostać ,,Atlasu chmur" - księgarnie wysyłały go dopiero po 9 listopada a w bibliotekach był wszędzie wy;pozyczony, jednak ,,Atlas chmur" bardziej mnie zaciekawił od ,,Snu numer 9" - chociaż sądzę że warto go przeczytać. W następnej kolejności zamierzam sięgnąć po ,,Widmopis" z tego co czytałam na temat książek Mitchell zdaje mi si by ciekawszy niż ,,Konstelacje" choć może w przyszłości również je przeczytam. Nie mniej jednak chyba najlepszą książkę Mitchella już poznałam :)

ocenił(a) film na 7

Czy te książki są przetłumaczone na polski?

ocenił(a) film na 7
lestek190

Ok, znalazłem. Są. Przepraszam za posta ;)

użytkownik usunięty
lestek190

tak pewnie że są przetłumaczone na polski. Tyle że Atlas Chmur można kupić, Sen nr 9 dawno nakład wyczerpany i ich nie ma, co do "Konstelacje" to też już prawie nakład wyczerpany więc zakupiłam szybko bo potem już jej nie znajdę a chcę mieć jego wszystkie książki w kolekcji. Zauważyłam że Konstelacje są już o wiele droższe tzn w Antykwariacie za 60 zł można kupić ale tylko jedna sztuka i trzeba szukać na Allegro jak ktoś będzie odsprzedawał. Dzwoniłam do wydawcy- nakład niestety wyczerpany

użytkownik usunięty
lestek190

Muszę mieć wszystkie książki Mitchella- po Atlasie Chmur uznałam, że koleś ma niesamowity styl pisarski i do tego niesamowite poczucie humoru. Czytałam właśnie recenzje o książce "Konstelacje" sądzę że będzie to świetna pozycja.

http://interksiazka.pl/konstelacje-mitchell-david/

ja tez ze swoim mężczyzną uwielbiany jego utwory, kupiliśmy sobie razem wszystkie jego książki , czytamy i wymieniamy sie opiniami i kłócimy kltóra lepsza , ja uwielbiam sen nr 9 za to on może ciągle czytac właśnie atlas chmur