PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=798827}

Arktyka

Arctic
2018
6,7 23 tys. ocen
6,7 10 1 22783
6,1 28 krytyków
Arktyka
powrót do forum filmu Arktyka

Jak uważacie, helikopter na końcu był prawdziwy,czy może wytworem wyobraźni bohatera? Jak dla mnie to 1., niestety, bo pozbawia film mnogości interpretacji. Całość była udana, ale ujęcie z helikopterem pozostawiło niesmak,jakby "musiał" nastąpić happy-end.

ocenił(a) film na 8
cwaj

Moim zdaniem to są majaki umierającego bohatera. To był chyba inny helikopter niż ten ktory wcześniej odleciał, a raczej dwa nie lecą w jedno miejsce, więc wydaje mi się że ich nie uratowali.
Gdzie widziałeś ten film?

ocenił(a) film na 7
cwaj

A ja mam nadzieję, że był to prawdziwy helikopter i taka też była moja pierwsza myśl ;-)

cwaj

Helikopter ewidentnie był prawdziwy. Po co na siłę doszukujesz się interpretacji pesymistycznych? Jakieś masochistyczno-sadystyczne ciągoty? ;) I tak bólu w tym filmie jest ogrom, łącznie ze spaleniem na koniec swej kurtki chroniącej przed zamarznięciem. Skrajne zachowanie jak tonącego chwytającego się brzytwy.

krzysyek

Bo mam prawo :)

cwaj

Rozbawił mnie twój post.
Ewidentnie chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko.
Podałeś możliwość interpretacji, wybrałeś jedną interpretację i narzekasz, że nie ma możliwości interpretacji.
Dam ci rade, odrzuć tę interpretację, będziesz mógł zinterpretować ponownie.

Leszy2

Fajnie, że mogłam Cię rozbawić. Podaję moją interpretację, bo nie widzę możliwości jak mogłoby być inaczej. Gdy przyjmuję wersję happy-endową, zbyt wiele elementów mi nie pasuje. Niestety!

cwaj

Czyli uważasz, że jest to jedyna możliwa interpretacja? Jednak wiele osób przyjmuje odmienną, z tego co widzę. Więc jest jednak możliwa.

Leszy2

Nie uważam tak i ani razu nie napisałam, że to jedyna możliwa interpretacja.

cwaj

"Podaję moją interpretację, bo nie widzę możliwości jak mogłoby być inaczej."
"...niestety, bo pozbawia film mnogości interpretacji."

ocenił(a) film na 8
cwaj

Ja uważam że to jednak prawdziwy samolot. Bohater już miał zamknięte oczy i szczerze wątpię żeby były to jego wytwory wyobraźni, ale jak najbardziej rozumiem twoją opinię, ponieważ jest ona prawdopodobna. Jednak ja chyba nawet wolę ta wersję że jest to prawdziwy samolot i po prostu wolę tak myśleć ;). Film był super i choć dołączyłam w trakcie to od razu mi się spodobał choć przyznam że był strasznie smutny, a pod koniec już wątpiłam czy ich znajdą, jednak gdy przyleciał samolot, odzyskałam pewność że uda im się jednak przetrwać :).