Wrzucam tutaj link do postu, który obala teorie związane z religijną częścią tej komedii :) http://www.przebudzenie.pl/index.php?s=82e4350284cfa17a36f978942bac606f&showtopi c=4043&pid=102209&st=80&#entry102209
Czytajcie post Har Magedona :) brawo dla człowieka :)
Poparł swoje argumenty odpowiednimi linkami :)
rzeczywiscie brawo, przeczytalem tylko 1/4 i znalazlem conajmniej kilka 'madrych obalajacych teorii' ktore sam bez pomocy googla moge bez problemu obalic.
Chociazby to - 11.Jezus jako jedyny został ukrzyżowany - wielkie brawa za ta super teorie. Sa setki dowodow ze jezus byl jednym z setek tysiecy ukrzyzowanych.
ekhm... jeśli chodzi o "zwykłych śmiertelników" to rzeczywiście były ich setki... ale trzymajmy się tematu filmu. Jezus jako jedyny Syn Boży został ukrzyżowany. Ale jeśli chcesz teraz wrzucać treści niezwiązane z tematem filmu to wybacz... zaprezentowałeś swój poziom...
Nordycki Bog Odyn, byl tak jak by ukrzyzowany.
Nie wymieniony w filmie, dlatego go wymieniam z mysla o ludziach ktorzy ponad wszystko wierza, ze jezus byl tym jedynym ukrzyzowanym.
Zreszta - racja ze w filmie malo faktow wymieniono.
Sam pisalem prace na ten temat (ze chrzescijanstwo zostalo zgapione od kultow przedchrzescijanskich), dlatego mnie drazni myslenie ze 'ten film to sciema, to i wszystko inne tez nia jest i ze tylko kult jezusa jest sluszny i prawdziwy'.
ale przepraszam Cię bardzo... według tych linków:
http://dhost.info/myth/nordedda.htm
http://fronsac.republika.pl/mitologie/nordycka.htm
mitologia nordycka została spisana wiele wieków po tym, jak powstało chrześcijaństwo... więc stwierdzenia nasuwają się same, że to nie chrześcijaństwo zgapiło "ukrzyżowanie", lecz mitologia nordycka. Biorąc pod uwagę geografię ludzie z Bliskiego Wschodu nie mieli kontaktu z ludźmi ze Skandynawii! Wikingowie zaczęli swoje wyprawy dopiero w VIII wieku!
Wiesz jak niektorzy rozumuja? Poniewaz chrzescijanstwo zapozyczylo z czasow poganskich slowian zwyczaj zabawy po slubie -wesele- totez cala religia chrzescijanska MUSI byc zerznieta z innych... i dla tych ludzi to wystarczy, aby oglosic oszustwo kosciola. Zabawne, czyz nie?
staroslowianskich zwyczajow akurat w naszej OBECNEJ. dzisiejszej kulturze jest duzo wieccej niz chrzescijanskich.
przyklady: wielanoc (jare gody), noc swietojanska (noc kupaly), smigus dyngus, pisanki, dzien zmarlych, topienie marzanny, masa powiedzen uzywanych na codzien - np 'co u licha' - licho slowianski demon, 'nie chciala wanda niemca' itp itd etc, tez imiona jak np slawomir, bogdan, mieczyslaw, wojciech, boguslaw (sluga boga, nie jahwe, tylko swietowita) wszystkie typowo polskie imiona maja zwiazek z religia przedchrzescijanska, jak i zwyczajne slowa ktore przez kosciol zostaly przekrecone na obrazliwwe, ktorych ludzie na codzien uzywaja i nie maja pojecia skad sie wziely (np balwan - dawniej posag - obecnie figura ze sniegu, badz glupi czlowiek i setki innych).
Tak wiec: nie zaprzeczysz zadnymi dowodami na swiecie, ze mitlogia, wiara slowianska mogla by pochodzic od chrzescijanstwa, bo byla tu na wielu ziemiach na dlugo zanim ktokolwiek mogl uslyszec o kims takim jak jezus. Nawet na setki lat po przyjeciu chrztu przez Polske w wielu plemionach.
I to 'katolickie' zwyczaje w naszej dzisiejszej kulturze sa zerzniete zywcem od pierwotnej wiary po calosci.
Zreszta tak jest i na calym swiecie, gdzie rowniez do dzis na codzien, przedchrzescijanska wiara jest widoczna - nazwy dni tygodnia w j. angielskim, niemieckim, szwedzkim - thursday/donnerstag - dzien Thora, freitag/friday - dzien Freji sunday - dzien swastyki (slonca - czyli boga) itp, nazwy planet od rzymskich bogow, litery w naszym alfabecie, pochodzace od magicznych run podarowanych ludziom przez odyna, wiecej mi sie nie chce wymieniac, jak ktos chce to sam poszuka.
No wlasnie o to mi chodzi - fakt, iz religia chrzescijanska ma kilka zapozyczen nie znaczy, ze powstala TYLKO I WYLACZNIE na podstawie dawniejszych od niej wierzen. Zeby lepiej rozpropagowac nowy system wiary, lepiej to zrobisz, jesli polaczysz nowe elementy z pewnymi juz zakorzenionymi w danej spolecznosci. Poza tym chyba nie uwazasz, ze wraz z pojawieniem sie chrzescijanstwa, mialyby sie pojawic nowe imiona? Po prostu jezeli ktos uwaza, ze chrzescijanstwo narodzilo sie tylko w drodze zebrania "do kupy" pradawnych zwyczajow i dopowiedzenia do tego wszystkiego bajki o Jezusie, to ma bardzo powazny problem z glowa.
no i wlasnie mi od samego poczatku o to chodzi - ze chrzescijanstwo ma wiele legend i zwyczajow zaczerpnietych z pierwotnych wiar, po to by bylo latwiej nawrocic ludzi, tu sie zgodze.
z tym ze ja nie uwazam ze tych zapozyczen bylo kilka ale bardzo bardzo wiele i moim zdaniem chrzescijanstwo w wiekszosci sie z tego sklada.
przypomnijmy sobie chociazby potop, ktory w identyczny sposob jak w chrzescijanskiej biblii byl niemal identyczny u amerykanskich toltekow (ktorzy wtedy praktycznie nie mogli miec kontaktu z ludami azji centralnej) i wlasnie takich przykladow sa setki.
Zreszta chyba nie istnieje ani jedna prawdziwa samodzielna wiara na swiecie. Judaizm pochodzi od mitologii hebrajskiej. Islam i chrzescijanstwo [ktorego sa setki odlamow (mormonizm, katolicyzm, prawoslawie, jehowi) a kazdy wierny sadzi ze to jego odlam jest jedynym slusznym, orginalnym nie zgapionym itp, Islamu zreszta tez sa rozne odlamy] pochodza od judaizmu. W islamie tez jest jezus ale jako zwykly prorok nie syn bozy, a te 3 wiary maja jeden wspolny glowny korzen.
ja uwazam ze chrzescijanstwo zostalo utworzone przez rzymian, ktorzy akurat w tamtych czasach podbijali cala europe, miedzy innymi wlasnie dlatego by wprowadzic jedna uniwersalna wiare dla calego imperium i krajow o roznych kulturach wchodzacych w jego sklad, wiare oparta glownie na wierzeniach juz istniejacych by latwiej nawrocic wyznawcow poprzednich wiar.
Tak samo jak np zsrr wszystkim krajom wchodzacym w jego sklad narzucal taka sama kulture, ideologie, komunizm i wiekszosci jeden jezyk urzedowy (rosyjski).
Po co? By stworzyc jedno wielkie silne imperium, a gdy jest jeden jezyk, jedna wiara, jedna waluta, jeden system to latwiej oczywiscie rzadzic.
Podobnie jak teraz kiedys III rzesz, albo teraz UE.
Wiekszych konfliktow nie ma w unii bo wszystkie kraje maja (lub w bliskiej przyszlosci beda mieli) jedna wspolna walute (euro), jeden glowny uniwersalny jezyk (angielski), jedna wiara (chrzescijanstwo), i chociaz w tym przypadku kosciol nie rzadzi unia i nie ma wiele do gadania, to jestem pewien ze gdyby wewnatrz unii byly kraje np islamskie to juz by bylo duzo powaznych konfliktow.
A poltora tysiaca lat temu to nie sejmy, czy krolowie mialy najwyzsza wladze a papiez.
Czy krucjaty ktore kosztowaly kupe zlota, wybijanie cywilizacji ktore dobrowolnie nie chcialy przyjac chrztu, mogly miec na celu jedynie nawracanie ludzi, by czcili jezusa, po smierci trafili do raju?
Watpie, bo byly w tym duze interesy, wiadomo ze wierni wtedy placili podatki i juz mamy odpowiedz po co to wszystko.
Oczywiscie jezus mogl istniec, bo nie mowie ze zostal zmyslony do manipulacji, (chociaz osobiscie nie wierze ze istnial, albo ze istnial ale byl zwyklym zwyczajnym gosciem pokroju dzisiejszych pseudo bio energo terapeutow a nie synem bozym) ale to rzym stworzyl ta wiare, rozpopularnil jezusa by wykorzystac to wszystko innym celu (uzyskania potegi).
Zaczne tym razem od konca - jesli chodzi o to czy Jezus istnial - czy przeczytales moze zarekomendowana przez jednego z naszych rozmowcow w innym temacie ksiazke: Sprawa Zmartwychwstania Josha McDowella? Wydaje mi sie ze nie, a jest tam naprawde bardzo wiele czysto-historycznych dowodow na to, ze Jezus nie tylko istnial, ale moze i naprawde zmartwychwstal. Polecam:
http://agape.pl/index/?id=8dd48d6a2e2cad213179a3992c0be53c
Co do zalozenia, iz religia powstala, zeby Rzym zjednoczyl i utrzymal wszystkie podbite przez siebie ludy - publikacja pt. Upadek cesarstwa rzymskiego autorstwa Heather Peter, ja po jej przeczytaniu nie wierze, aby religia chrzescijanska miala cokolwiek tu zmienic... przejzyj dokladnie..
Co do tego, kto nawracal mieczem, a kto slowem? Bylo ich zapewne mniej wiecej po polowie, wiec nie szufladkuj, ze wszyscy - a wyprawy krzyzowe, krucjaty mialy na celu ochrone przez chrzescijan grobu Jezusa. Zreszta mowi On: "Nie sadzcie, ze przyszedlem pokój przyniesc na ziemie. Nie przyszedlem przyniesc pokoju, ale miecz. Bo przyszedlem poróznic syna z jego ojcem, córke z matka, synowa z tesciowa; i beda nieprzyjaciólmi czlowieka jego domownicy. Kto kocha ojca lub matke bardziej niz Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córke bardziej niz Mnie, nie jest Mnie godzien" - myslisz, ze rzymianie zakladali, iz nie obedzie sie bez rozlewu krwi i dlatego wlasnie dodali w swojej "religii-bajce" te wlasnie slowa? To bedzie tlumaczenie na opak...
Z wyprawami i krucjatami sie nie zgodze do konca.
Wojny prowadzone przeciwko husytom - bo odrzucali wladze papieska i polityczna wladze kosciola, krucjaty polabskie - przymusowa akcja chrystianizacyjna, rekonkwista... w ziemi swietej tez powstawaly zakony, faktycznie by bronic grobu jezusa, ale przed wrogami (niewiernymi) zydami, arabami...
i wlasnie przez krucjaty umocnila sie wladza papieza, a korzysc majatkowa mnozyla sie kilkakrotnie.
Mnie bardziej interesuje to ze nasz kraj nawracali mieczem, bo po naszych przodkach praktycznie nic nie pozostalo, ani jednej w calosci zachowanej swiatyni, kilka pomnikow ktore mozna policzyc na palcach, ktorych byly tysiace, wycinanie swietych lasow, u nas nawracanie mozna porownac do holokaustu.
Krzyzowcy rabowali dobra, mordowali dzieci, gwalcili i palili kobiety na stosie, ktore nie chcialy przyjac chrztu, niszczyli, ponizali, hanbili to co dla naszych przodkow bylo swiete. Pozniej rodzimowiercy (obrazliwie nazywani poganami, przez chrzescijan) musieli placic wieksze daniny, zakazywano praktykowania rytualow, nazywajac bostwa diablami, demonami a ich wyznawcow opetanymi (a opetanych sie na stosach palilo).
Dlatego juz mnie malo ochodzi czy byli wsrod nich dobrzy ktorzy nawracali slowem i chcieli dobrze, skoro ta wiara zniszczyla, zhanbila to co dla naszych pra pra pra pra dziadow byla wszystkim (no moze nie ta wiara ale ludzie ktorzy ja glosza/glosili).
Tak wiec dla mnie bedzie to zawsze obca wiara, nie 'nasza', narzucona nam i tym bardziej nie widze sensu w czczeniu obcej, ktora zniszczyla nasza rodzima.
Jezus tez (podobno) mowil zeby nie nawracac innych, nie szukac go - to on cie znajdzie i cie wybierze.
Nie czytalem, czy jezus istnieje, czy nie, ale wiem, ze wiary sie nie udowadnia, nie wiem czy to grzech czy nie, ale jaki jest w tym sens skoro nawet ktos udowodni ze jezus istnial na 101% - to juz bedzie fakt, a nie wiara i wtedy dalsza wiara nie ma sensu skoro zostanie to udowodnione.
na tym polega wlasnie religia, na wierzeniu, nie udowadnianiu.
Ponownie zaczynam od konca - proponuje zebys jednak przeczytal ta internetowa publikacje, ktora Ci podalem, bo w tym akurat wypadku istnienie Jezusa mozna jak najbardziej udowodnic.
Piszesz, co robili krzyzowcy - mordy, palenie, niszczenie poganskich swiatyn. Juliusz Cezar (a zyl przeciez przed Chrystusem), pewna wioske, ktora podniosla bunt spacyfikowal w charakterystyczny dla siebie sposob - poucinal WSZYSTKIM jej mieszkancom dlonie.. za kare. Ponadto, kiedy podbil pewna celtycka osade, ktorej ludnosc wyznawala swoich Bogow, zdecydowal, ze z checia uda sie do ich "swiatyni", ktora stanowil niewielki lasek, do ktorego z kolei wstep mieli tylko i wylacznie druidzi. Po wykarczowaniu drzewek znalezli tam ludzkie, rozkladajace sie zwloki, kosci, pelno krwi.. (obie informacje pochodza z ksiazki: Corpus Caesarianum pod redakcja E.Konika).. dlaczego wiec przedchrzescijanskim rzymianom nie zarzucisz tego, iz na kontynencie nie pozostalo prawie zadnych celtyckich pozostalosci w wyniku ich militarno-terrorystycznych dzialan? Na wyspach oczywiscie taka spuscizna jest jezyk walijski, szkocki i irlandzki oraz pelno tam przeroznych domostw z tamtych czasow, ale tylko dlatego, iz Cezar nie zdolal podbic sobie tych ziem. Idac dalej - z pewnoscia, gdyby nie np. dzialalnosc takiego sw. Patryka, tego wszystkiego byloby dzisiaj o wiele mniej.
Co do przymusowych akcji chrystjanizacyjnych - przed narodzeniem Jezusa, jak i zeszta pozniej, ale kiedy jeszcze europa nie znala nowej wiary, poganskie polemiona tak samo sie tlukly, mordowaly i podbijaly. Po faktycznym zaistnieniu chrzescijanstwa po prostu doszedl nowy aspekt - religijny.. i ot to wszystko. Przeciez katolickie panstwa, jak Hiszpania, Francja, Niemcy, czy Polska takze walczyly ze soba, choc wyzwalay jedna i te sama wiare, czyz nie? To tak jakby zaczac objezdzac inkwizycje w OGOLNYM jej rozumieniu, bo przeciez nie przyklaskujemy jej dzialaniom, ale ile osob nie dopuszcza usilnie do siebie mysli, ze powstala ona jako odpowiedz na heretyckie mordy biskupow? Ok, zgadzam sie, ze inkwizytorzy czasem mocno przesadzali, ale ze tak sobie napisze "to Oni zaczeli". Poza tym tak naprawde w ciagu tylu-set lat zginelo zaledwie kilkaset osob, a nie jak niektorzy licza w tysiacach, a nawet w milionach <lol>
Roznica jest taka ze wiara poganska opiera sie na sile, wojnie, walce i jesli jej wyznawcy morduja sie wzajemnie to przynajmniej robia to zgodnie ze swoimi przekonaniami, za to chrzescijanstwo opiera sie na milosci do blizniego i gloszenie tej wiary mieczem i sila jest hipokryzja - dlatego nie jestem w stanie tego pojac.
Wlasciwie celci mnie nie interesuja za bardzo, jak pisalem moja ziemia mnie bardziej interesuje i to co i kto z nia robil, jak pisalem nie wiem jak moze ktos kto szanuje swoj kraj oddawac hold czemus, co go mordowalo (komunizm, nazizm, chrzescijanstwo...).
A ludzkie zwloki w swiatyniach to norma, wtedy skladano ofiary z ludzi bogom i robili to chyba nie tylko celci, ale rowniez i rzymianie, egipcjanie, babilonczycy, nasi przodkowie.
Nie uwazam by byli terrorystami, w tamtych czasach niemal wszyscy byli barbazyncami, wikingow nikt nie wytepil, a nawet rzadzili oni anglia, francja, a byli chyab najbrutalniejsi i najbardziej bezlitosni ze wszystkich.
W sumie po celtach bardzo duzo pozostalo (w porownaniu do naszych przodkow) wiadomo dosyc duzo o ich wierzeniach, w chrzescijanstwie sa tez tego slady (sw brygida dawniej byla celtycka boginia, sw jerzy pogromca smokow tez w innej mitologii wystepowal)celtycka muzyka, tance folkowe, stroje, imiona, wspomniane jezyki i slowa w j. angielskim rozne.
Katolickie panstwa walczyly miezdy soba, tylko ze niemcy nie sa katolikami, sa pprotestantami.
Do liczby kilkustet nie moge sie zgodzic, bo czesto jedno plemie czy osada liczyla kilkaset mieszkancow, a podczas inkwizycji niszczono czasem cale wioski, osady.
Moze liczba milionow jest troche przesadzona, ale dziesiatki, setki tysiecy napewno nie.
"Moze liczba milionow jest troche przesadzona, ale dziesiatki, setki tysiecy napewno nie" - zapewniam cie, ze zadna publikacja nie wymienia takich liczb. Idz np. do empiku, zlap pierwsza lepsza ksiazke na temat inkwizycji, a pozniej kolejne i sam sie przekonasz. Sa one bardzo mocno przesadzone, zreszta to "wielcy (mali)" ateisci, dla ktorych domem jest internet, wypisuja takie wlasnie glupoty.. niestety pozniej powtarzane przez reszte..
"wiara poganska opiera sie na sile, wojnie, walce i jesli jej wyznawcy morduja sie wzajemnie to przynajmniej robia to zgodnie ze swoimi przekonaniami" - tak uwazasz? - ksiazka Starozytni celtowie autorstwa Barry`ego Cunliffe`a - wlasciwie juz od pierwszych stron autor podkresla, jakie obowiazki mial kazdy mieszkaniec osady wobec przybyszow, dzieci sasiadow (nie tylko tych sprawanych fizycznie i umyslowo), jakie prawa taka wioska rzadzily. Smiem nawet twierdzic, ze byli oni blizej zbudowania idealnego panstwa, niz ktokolwiek inny (oczywiscie z wylaczeniem takich glupot, jak skladanie ofiar z ludzi)..
"oddawac hold czemus, co go (kraj) mordowalo (komunizm, nazizm, chrzescijanstwo...)" - u nas nazizmu nigdy nie bylo, a jesli chodzi o chrzescijanstwo, to takze zapewne uwazasz, ze niszczylo ono cala europe, nawet wtedy, gdy walczono z islamskimi maurami? W tym miejscu moge ponownie dodac, iz "to Oni zaczeli" (najpierw odbywaly sie najazdy na chrzescijan i to my bylismy dla nich poganami, a pozniej my odwdzieczalismy sie tym samym). Rekonkwista polegala wlasnie na tym, by przegonic ich z europy, wiec podajac ja za swoj argument, przeczysz sam sobie.. idac Twoim tokiem rozumowania, czy uwazasz, ze podczas II WS wszyscy powinni poddac sie Hitlerowi, bo walka byla sprzeczna z zasadami chrzescijanstwa?
a ja ponownie zapewniam, ze wymieniaja takie liczby.
Krzyzacy - rzez gdanska, rok 1309 - w dokukemtach podana liczba ofiar 10 000, wczesniej krucjaty pruskie, wyniszczenie jacwingow.
krucjatay polabskie - 1147 - szczecin, nieudana, ale nie obylo sie bez mordu.
krucjaty katarskie - 1209 - miasto beziers, wymordowano wszystkich.
Cysterski pisarz pisze - przywodca armii krzyzowcow, arnaud amaury (legat papieski) zapytany w jaki sposob rozpoznac katara, odpowiada 'zabijcie wszystkich, bog rozpozna swoich).
ofiary: 7000-12 000 raport legata papieskiego (wymienionego wyzej) do samego papieza.
1211 - wlasciciele zamku aimery de montreal - powieszeni, kilkuset katarow spalonych.
kronikarze zarowno arabscy, jak i francuscy podaja przyklady kanibalizmu (rudolf z caen) krzyzowcy rzekomo gotowali w kotlach ciala muzulmanow, dzieci nadziewali na rozno. Polecam ksiazke "Wyprawy krzyżowe w oczach Arabów" Amina Maaloufa (ksiazka napisana na podstawie zachowanych zrodel pisemnych z tamtego czasu pod postacia swiadectw kronikarzy arabskich i frankijskich oraz historykow).
Pierwsza krucjata - 1099 - palenie zydow w kolonii, mord muzulmanow i zydow w antiochii i jerozolimie (liczba sie waha pomiedzy 50 000 a 100 000 zabitych).
rajmunt z aguilers napisal o scinaniu glow, paleniu zywcem, o ulicach jerozolomy pelnych stosow odrabanych glow, rak, stop, a krzyzowcy ten czyn ustprawiedliwiali ze to w imie religii, pisali o tym tez inni kronikarze, naoczni swiadkowie.
Renald z Chatillon (ksiaze antiochii, francuz) - polecam ksiazke "Krol Tredowaty" Zofii Kossak o jego wyprawach krzyzowych, o tym jak jego oddzialy totalnie obrabowaly cypr i wzielu do niewoli wszystkich.
Konstantynopol zostal zdobtyty szturmem, kronikarz petrus tudebod pisze, ze w czasach zdobycia antiochii, po wymordowaniu wrogow ciala wszystkich zostaly wrzucone do jednego grobu, a glowy odciete przyniesiono spowrotem
do obozu by je przeliczyc.
w 1212 odbyla sie 'krucjata dzieci' - armia 30 000 (dwunastoletnich?) dzieci zostalo zebranych (ponoc na boskie polecenie i na podstawie rzekomego listy od jezusa ktory nakazal ogrganizacje tej krucjaty).
Nigdy nawet nie dotarli do ziemii swietej. sama podroz z vendome do marsylii dla wielu konczyla sie smiercia z wyczerpania.
Papiez (bodajze innocenty iii) stwiedzil ze dzieci sa za mlode, ale... pochwalil. Dokladniejszy opis w ksiazce opisane w ksiazce "bramy raju" jerzego andrzejewskiego.
nie uwazam za wiarygodne zrodla pierwszej lepszej ksiazki z empikowej polki, tak jak nie wierze pierwszym lepszym PRLowskim ksiazkom narzucajacym komune, ktore udowadnialy jaki to komunizm jest wspanialy w tamtych czasach - czyli nie pisanie prawdy, a tego w co czytelnik sam chce wierzyc.
Nazizmu u nas nie bylo jako systemu (chociaz w okresie miedzywojennym w Polsce bylo mase nacjonalistow, narodowych radykalistow i takich partii, chociazby r.dmowski), ale nazisci nas palili w piecach i gazowali, dazyli do odebranie ziemi, wywozili na zachod do przymusowaj pracy - dlatego nie jestem w stanie tolerowac kogos kto jest w obecnych czasach jednoczesnie polakiem i nazista, ani tym bardziej komunista (glownie przez katyn), no i chrzecijanstwo - co z tego ze wypedzano maurow z hiszpanii. ZSRR nas tez 'uratowalo' przed hitlerem, ale trafilismy z deszczu pod rynne - uratowali nas by sami nas okupowac.
Nie biore pod uwage zadnych dzialan chrzescijan ktore mogly by nam jakos pomoc czy sie przydac, mysle wylacznie o zlem ktore uczinili naszej ziemii - to mi w zupelnosci wystarczy by uznac to za wrogie.
co do II WS - sprzeczna z zasadami chrzescijanstwa, czy nie, ale to III rzesz miala wsparcie u papieza piusa xii - i to wlasnie wrog (ateistyczne zsrr) byl 'sprzeczny z zasadami chrzescijanstwa'.
Gdy polacy gineli od bomb zrzucanych na warszawe przez nazistow (zachecani do tego przez swoich biskupow) modlili sie o to by nie ucierpiala iii rzesz, modlitwa byla odmawiana przez ksiezy z diecezji munsterskiej.
Moze pius sam nie byl nazista, ale wspieral kraje nacjonalistyczne i faszystowskie, a Polsce proponowal przed wojna bysmy sami bez walki spelnili zadania niemcow (oddali im pomorze, slask...).
Oj oj Ty wymieniasz, ile ofiar zginelo w zwyczajnych wojnach, ktore moglibysmy nazwac po prostu chrzescijansko-muzulmanskimi. A mnie chodzi o inkwizycje - tylko inkwizycje. Bo nie mozemy ją nazywac tychze dzialan wojennych tylko z tego powodu, ze biskupi kazali mordowac wrogow w taki, nie inny sposob, pod haslem "Bog jest nasz". Dlatego, ze to identycznie zachowywali sie nasi przeciwnicy, z ktorymi walczylismy. Wiec tutaj sie zupelnie nie zgadzam. No chyba, ze inkwizycja nazywamy (nieslusznie) wszystkie wojny chrzescijan z innymi wiarami w celu obrony chrzescijanskiej europy przed innymi ludami, ktore wyznawaly inne religie i teraz mozna w latwy sposob udokumentowac, jaki Kosciol byl zly. W takim momencie mowimy juz o naprawde karygodnym bledzie i historycznym przeklamaniu.
"nie uwazam za wiarygodne zrodla pierwszej lepszej ksiazki z empikowej polki, tak jak nie wierze pierwszym lepszym PRLowskim ksiazkom narzucajacym komune" - ksiazek traktujacych o inkwizycji wydanych po 89 jest bardzo duzo. Zreszta jezeli wydane bylyby wczesniej, to byloby to Tobie wrecz na reke - tam z pewnoscia przesadnie zawyzaliby te liczby, z oczywistego powodu, jakim byla nienawisc do Kosiola katolickiego. Niektore przyklady:
- Inkwizycja - Grzegorz Ryś 1999
- Inkwizycja hiszpańska - Henry Kamen 2005
- Inkwizycja hiszpańska - Józef Tyszkiewicz 2006
"ZSRR nas tez 'uratowalo' przed hitlerem, ale trafilismy z deszczu pod rynne - uratowali nas by sami nas okupowac." - juz rozumiem o co ci chodzi z tym nazizmem, rzeczywiscie masz racje, ale zeby napisac cos takiego?? OK, ujales w cudzyslow slowo URATOWALO, ale mimo wszystko przyrownywanie wypedzenia muzulmanow z europy do dzialan stalina to lekka przesada.. i napisz mi, co takiego naprawde zlego uczynili chrzescijanie na ziemiach plskich?? Mieszko zjednoczyl te ziemie jako poganin, a pozniej przyjal chrzescijanstwo - rozumiem, ze tu sie zaczyna Twoja zlosc - to w jaki sposob je przyjal. Wiec podaje Ci przyklad (nie wiedzialem, ze sie kiedys tak znize i zacytuje wikipedie, ale zrobie to): "Ich działalność misyjna (chrzescijan ze swietym Wojciechem na czele) nie spotkała się z przychylnym przyjęciem. Misjonarze nie znali nawet języka Prusów. W czasie pobytu na jednej z wysp nadbrzeżnych doszło do spotkania z pruskimi rybakami, którzy próbowali się z nimi porozumieć. Gdy obcy nie potrafili powiedzieć nic zrozumiałego jeden z Prusów uderzył Wojciecha wiosłem w plecy." I ponownie, po raz 3-ci pisze Ci: "to Oni zaczeli". Wiec nie rozumiem, cos sie tak uczepil tej chrystianizacji, na ktora patrzysz tylko i wylacznie poprzez pryzmat mordowania przez biskupow pogan?? Powtarzam - wolabys, zeby w tej chwili doczekala religia staroslowianska i zebysmy nadals kladali w ofierze ludzi (moglbym nawet napisac tysiace ludzi, skoro Ty tak wyolbrzymiasz to ja tez)?? A moze wolabys, zeby europa byla zydowska albo muzulmanska?? Ja nie, dlatego ciesze sie z pewnych faktow, ktore mialy wczesniej w historii miejsce, choc nie musze byc z ich wszystkich dumny.
co do II WS - czemu nie przyczepiasz sie takze do innych papiezy z okresu pozniejszego sredniowiecza i odrodzenia, ze nie robili nic, zeby powstrzymac walczace ze soba katolickie kraje? Bo kazde z tych panstw widzialo w tym najzyczajniej wlasny interes, wiec Kosiol i tak nie za wiele by mogl zrobic, czyz nie? Czy podczas II WS bylo inaczej? Pewnie, ze Kosciol powinien potepic Hitlera, ale dyplomacja wlasnie na tym polega.. tlumaczylem to chyba w innym temacie tego filmu.
nie wiem, czy to takie waznie, czy byly to wojny, czy inkwizycje, chodzi o sam fakt przelewania krwi w imie boga.
uzylem cudzyslowia, bo wiele osob (zbyt wiele) oddaje hold sowieckim pomnikom, wierzac ze ci nas uratowali przed hitlerem. bo faktycznie uratowali - gdyby nie uratowali nas, nazisci by nas wybili. Uratowanie w cudzyslowie, bo mieli sami w tym interes, by nas okupowac - a wiele osob wierzy ze zrobili to by faktycznie nam pomoc.
A dlaczego uwazam, ze chrzescijanstwa nie powinno tu byc opisalem juz wyzej (mordowanie naszych przodkow, nawracanie mieczem, stosy, niszczenie swiatyn, wycinanie swietych gajow - nie zachowaly sie zadne swiatynie ani grody przez to do dzis - wszystko zniszczone).
A porownuje to do nazizmu/komunizmu, bo ci tez niszczyli nasze miasta, bombardowali, probowali nas germanizowac/rusyfikowac, zmieniali nazwy naszych ziem na wlasne.
Tak wolalbym by ta religia przetrwala do dzis. Moze nie jako religia, ale ideologia, bo neo-poganizm dzis bardziej przypomina bardziej filozofie (bez skladania ofiar).
A dlaczego? Bo to nasz rodzima, orginalna polska wiara, czesc polskiej kultury i tradycji, dlaczego czcic obcych bogow, skoro mamy wlasnych?
I tez wiem, ze jest bardziej prawdziwa, szczera wiara (bo to wiara w nature) i nie mowi ludziom, ze gniew, zlosc to grzech, a cos w zupelnosci normalnego (bo co jak co ale ludzie pelni milosci nie sa, bo nawet najbardziej gleboko wierzacy katolicy maja w sobie msciwosc, zdolnosc do zabicia), nie zakazuje tego co naturalne dla czlowieka, miedzy innymi stosunkow seksualnych, pokazuje ze nie jestesmy nadistotami wybranymi przez boga, a zwyklymi zwierzetami i nie kaze nam sie spowiadac z normalnych uczuc i czynow, ktore mamy wrodzone i ktore wykonujemy instynktownie.
I tez nie sadze ze wytlumaczenie 'to oni zaczeli' jest dobra odpowiedzia, chrystus nakazuje wybaczac nawet najwiekszym wrogom, zaatakowani misjonarze nie wybaczyli, a popelnili grzech.
Sympatykiem JP2 nie jestem, ale gdy zostal postrzelony - wybaczyl, a nawet zaprzyjaznil sie z 'wrogiem' a mogl skazac na smierc, czy nawet kazac zaatakowac wojsku jego kraj (chyba turcja, nie pamietam).
Skoro on mogl, to jego porzednicy tez mogli powstrzymywac wojny, konflikty, czy chociazby proponowac innym krajom chrzescijanstwo, zamiast narzucac, probowac nawracac slowami, nie mieczem, probowac przyjaznic ic sie z krajami ktore nie chca chrztu, zamiast je najezdzac.
Obojetne mi czy europa jest muzulmanska, chrzescijanska czy zydowska.
Nie widze wiekszych roznic poza tymi wiarami, bo wszystkie trzy wyznaja jednego i tego samego boga i pochodza od jednej i tej samej osoby (abrahama) i tez mi trudno zrozumiec konflikty miedzydzy ich wyznawcami.
"nie wiem, czy to takie waznie, czy byly to wojny, czy inkwizycje, chodzi o sam fakt przelewania krwi w imie boga." - opisales je falszywie, jako inkwizycje, choc tak nie jest, wiec nie mozesz wymieniac tych wojen jako swoj argument, skoro sam piszesz, iz to nie jest takie wazne.
"A dlaczego uwazam, ze chrzescijanstwa nie powinno tu byc opisalem juz wyzej (mordowanie naszych przodkow, nawracanie mieczem, stosy, niszczenie swiatyn, wycinanie swietych gajow - nie zachowaly sie zadne swiatynie ani grody przez to do dzis - wszystko zniszczone)." - to Ci odpowiedzialem, ze poganie sami sobie nawzajem tez niszczyli gaje, lasy, swiatynie, a nawracac to zaczelismy ich po tym, jak zaczeli mordowac naszych biskupow, bo zwyczajnych wojen chrystianizacja nie mozesz przeciez nazwac. Jesli nie chrzescijanie, to moze rzymianie wycieliby ich swiatynie, wiec nie mam pojecia w dalszym ciagu, gdzie w tym miejscu widzisz zlo Kosciola??
"I tez wiem, ze jest bardziej prawdziwa, szczera wiara (bo to wiara w nature) i nie mowi ludziom, ze gniew, zlosc to grzech, a cos w zupelnosci normalnego (bo co jak co ale ludzie pelni milosci nie sa, bo nawet najbardziej gleboko wierzacy katolicy maja w sobie msciwosc, zdolnosc do zabicia), nie zakazuje tego co naturalne dla czlowieka, miedzy innymi stosunkow seksualnych, pokazuje ze nie jestesmy nadistotami wybranymi przez boga, a zwyklymi zwierzetami i nie kaze nam sie spowiadac z normalnych uczuc i czynow, ktore mamy wrodzone i ktore wykonujemy instynktownie." - msciwosc i zdolnosc do zabicia maja nie tylko katolicy - sam przeciez pisales, ze wiara poganska opierala sie na sile i wojnie oraz oddawaniu czci naturze, wiec czemu teraz odwracasz wszystko do gory nogami i uzywasz tego jako kontrargumentu, takze dla swoich argumetnow... ponownie przeczysz sam sobie. Jesli chodzi o stosunki seksualne, to pamietaj, ze oprocz tabletek i gumek jest jeszcze wstrzemiezliwosc, wiec nie wiem czy to takie moralne i godne zachwytu, kiedy poganie organizowali orgie.. mysle, ze wlasnie chrzescijanstwo w tym wlasnie wzgledzie pokazalo, czym jest szacunek do samego siebie.
"Sympatykiem JP2 nie jestem, ale gdy zostal postrzelony - wybaczyl, a nawet zaprzyjaznil sie z 'wrogiem' a mogl skazac na smierc, czy nawet kazac zaatakowac wojsku jego kraj (chyba turcja, nie pamietam)." - a czy zdajesz sobie z tego sprawe, ze Ali Akcza mial przeciwko sobie caly swiat chrzescijanski oraz prawo? To inne czasy, nie sredniowiecze.
I mi nie jest obojetne, jaka jest europa - nawet uznajac chrzescijanstwo za zlo, wole zeby wlasnie taki byl moj kontynent, bo nie chce chodzic z turbanem na glowie, obcietym napletkiem, czy modlic sie 5 razy dziennie.
Generalnie stary zawracasz ze swoimi argumentami, zaczynasz przeczyc sam sobie, co potwierdzilem w trzech przypadkach, jestes uparty nie z przekonania tylko z zasady. Po prostu wyrobiles sobie pewne zdanie na ten temat i nie masz zamiaru ustapic, chocby nie wiem co.. tak uwazam.
nie poganie tylko rodzimowiercy, poganin to obrazliwe okreslenie wymyslone przez kosciol.
mordowali biskupow - w obronie? by wyniesli sie stad? bo nie chcieli przyjac tego co przynosili?
jedni drugim niszczyli swiatynie, to prawda, ale slowian nie napadaly inne plemiona i nie niszczyly im swiatyn, a nawet gdyby to wszystkie bostwa 'poganskie' wszystkich plemion sa praktycznie takie same, z tym ze inne nazwy i byly inne wyborazenia ich wygladu.
duzej roznicy nie ma czy czcisz nodryckiego thora, peruna czy zeusa - kazdy z nich odpowiada temu samemu zjawisku naturalnemu (wojnie, burzy) - bo tak naprawde czcisz nature w postaci bostwa.
To bez roznicy, czy rzymianie czy chrzescijanie wycieliby swiatynie, bo rzymianie byli wtedy juz chrzescijanami.
Zreszta pisze teraz o tym co zlego zrobil kosciol nam, a nie inne plemionom.
Zlo widze w tym ze, ta wiara poprostu tu jest.
Hanbila nas, zmieszla z blotem to co bylo dla nas swiete, a teraz my to czcimy (my jako spoleczenstwo ogolnie, nie kazdy z osobna)
Pisze ze wiara w nature, sile, jest prawdziwa, bo rodzimowiercy zyli zgodnie ze swoimi przekonaniami, a chrzescijanie dzialali sprzecznie ze swoja wiara, zamiast niesc pokoj, niesli wojne, zamiast milosc nienawisc.
Wcale nie przecze sobie, bo to popieram, wojny byly konieczne, by podbic nowe lady, zdobyc potege i sile... ale nie w zadnym wypadku w imie pelnego milosci boga, zaslaniajac sie krzyzem! (bo to hipokryzja)
Co do stosunkow seksualnych - poped seksualny jest czyms zupelnie normalnym, kazdy (zdrowy) musi rozladowac to napiecie (jak nie z kims to sam) - nawet ksieza i biskupi, ktorzy tego zakazuja (w koncu sa tylko ludzmi) i to jest kolejny przyklad wielkiej hipokryzji.
Nie wiem czy to moralne, ale jest to normalne.
Niemoralne jest tez udawanie ze sie czegos nie robi, chociaz sie robi to codziennie po kryjomu, a potem zakazuje tego innym.
I to co pisalem ze chrzescijanie tez sa pelni nienawisci, nie przecze sobie, bo to rowniez popieram. Kazdy czlowiek, nawet bardzo wierzacy jest w stanie kogos zatluc, bo mu np obrazil zone lub matke.
Chrzescijanstwo nakazuje to wybaczyc, kochac nawet wroga ktory obrazil twoja rodzine, a chrzescijanie tak czy inaczej dzialaja zupelnie odwrotnie jak im nakazuje wiara. Wierza w jedno - drugie robia.
Nie mam szacunku dla kogos kto rzekomo wierzy, a zyje niezgodnie w obec swojej wiary - wiec na co 90 procentom chrzescijan ta wiara.
zemste popieram, a nie ludzi ktorzy ja potepiaja... a potem przecza sobie.
Moze gdyby europa byla zydowska lub muzulmanska ludzie zyli zgodnie z wiara, patrzac na kraje arabskie gdzie ludzie cale swoje zycie poswiecaja religii, to sie nie dziwie im ze nazywaja europejczykow czy amerykanow niewiernymi. Typowy polski katol nigdy nie czytal calej biblii, nie wie w co wierzy nawet, do kosciola jesli juz raz kiedys pojdzie to na ploty, w domu na scianie ma obraz jp2, a w tym samym pomieszczeniu bije zone, tradycje katolickie obchodzi tylko i wylacznie bo tak zostal wychowany, jajka idzie swiecic nie z powodu swojej wiary, ale z nawyku, albo pod pretekstem 'musze przyjac kolede bo co powiedza sasiedzi?'
Dlatego wole spoleczenstwo ktore potrafi przyznac ze nie wierzy, niz zyc w kraju 'matriksie' - gdzie kosciol i najbardziej wierzacy sa najwiekszym zaprzeczeniem wlasnej wiary i to czesto niewierzacy zachowuja sie bardziej po chrzescijansku od samych wierzacych.
Mozna powiedziec ze kosciol + wierni = antychryst (przynajmniej w tym kraju).
Nigdzie sobie nie przecze - wojen nie popieram... ale tez ich nie potepiam. Takie jest prawo natury, wygrywa silniejszy, trzeba niszczyc, zabijac by przetrwac. Ale nie pod przetekstem milosci.
Potrafie takze zgodzic sie z czescia ideologii gloszonej przez radio maryja i inne katolickie partie.
Z tym ze ja potrafie sie przyznac do nienawisci do innych, a oni nie - bo zaslaniaja sie miloscia i naukami chrystusa, ktory jest zaprzeczeniem wszystkiego co oni czynia.
"Moze gdyby europa byla zydowska...kosciol + wierni = antychryst (przynajmniej w tym kraju)" - w tym akapicie nie zrobiles nic innego, jak tylko zaszufladkowales wszystkich katolikow jak leci do akurat tej gorszej ich grupy, czyli po prostu powtorzyles to, co sie o nich mowi, jako calosci. Na zasadzie - jesli jeden taki to z pewnoscia i reszta tez. Wiec sie odwdzieczam - ruchy feministyczne, ekologiczne i lewacko-anarchistyczne, uwazajace sie za ateistow i z pewnoscia nie wyznajace wartosci chrzescijanskich, a ktore w swoich postulatach wymieniaja takie rzeczy, jak rejestracja hetero- i homoseksualnych zwiazkow partnerskich, czy aborcja dostepna zawsze i wszedzie. Dobrze to znasz prawda? Chcialbys byc wychowywany przez dwie mamusie lub pare tatusiow?? Chcialbys, zeby Twoja corka skrobala sie mniej wiecej raz w miesiacu (w koncu teraz, w okresie globalizacji kultury puszczanie sie na lewo i prawo jest jak najbardziej modne)?? A moze zgodnie z nasza pra- wiara masz fantazje, by Cie kiedys zlozono w ofierze?? Ponadto Ty chyba nie masz pojecia, jakiego argumentu uzyles, wspominajac o znecajacym sie nad swoja zona mezczynie - zapraszam na warszawskie Koło - dzielnice, ktora nie ma nic wspolnego z jakakolwiek wiara, a gdzie panuje totalna patologia. Oczywiscie Twoim zdaniem jest to wynik dzialalnosci Kosciola? Nic bardziej mylnego - to wynik 50-cio letnich rzadow ateisow-komunistow, ktorzy rozwalili ten kraj dokumentnie, a przez to teraz niektorych ludzi nie stac na podstawowe dobra materialne. I ponownie pytam, gdzie tu wina Kosciola??
"wojen nie popieram... ale tez ich nie potepiam. Takie jest prawo natury, wygrywa silniejszy, trzeba niszczyc, zabijac by przetrwac. Ale nie pod przetekstem milosci" - wiec jesli takie jest Twoje podejscie do wojen i uwazasz, ze prawo to przyslugiwalo tylko poganom, to czemu bronisz go chrzescijanom, ktorzy najzwyczajniej chca sie bronic przed wrogiem??
"mordowali biskupow - w obronie? by wyniesli sie stad? bo nie chcieli przyjac tego co przynosili?" - widze, ze nalezy Ci rozbijac wszystko na czynniki pierwsze, jak dziecku.. skad wiesz, ze to bylo tak, iz biskupi niesli nowa wiare, a jesli ktos nie chcial jej przyjac to dostawal mieczem po lbie? A moze to bylo tak, jak w przypadku sw. Wojciecha - nie chcac przyjac nowej wiary, poganie po prostu mordowali przybyszow niosacych ze soba swoja religie.. latwo jest odwrocic sytuacje, prawda? Szkoda tylko, ze nie masz jej jak uargumentowac..
"Zreszta pisze teraz o tym co zlego zrobil kosciol nam, a nie inne plemionom." oraz "slowian nie napadaly inne plemiona" - czy to zastanowiles sie, jakie teraz glupoty piszesz?? czemu nie wspominasz o tym, ze germanie atakowali plemiona slowianskie i niszczyli im gaje, lasy i swiatynie?? Zapomniales, ze wiedli oni raczej koczowniczy tryb zycia?? A wikingowie - tez Twoim zdaniem nie atakowali slowian?? To rzeczywiscie chyba czerpiesz te informacje z jakis lewackich propagadnowych stron internetowych..
"poped seksualny jest czyms zupelnie normalnym, kazdy (zdrowy) musi rozladowac to napiecie (jak nie z kims to sam)" - rozumiem, ze popierasz zasade :dymam wszystko co sie rusza, bo mam na to wlasnie ochote?? W takim razie nie masz szacunku do samego siebie, skoro nie potrafisz powalczyc z tym w sobie.. nie wiem, jaki w takim wypadku sens ma zakladanie rodziny, skoro nie potrafilbys utrzymac na wodzy ptaka (bo mam akurat na to ochote i zgodnie z natura nie mam zamiaru tego w zaden sposob hamowac)..
Nie mowie ze wszyscy katole tacy sa. Ale znaczna wiekszosc - 80-90%?
Co do lewakow, aborcji, pedalow, komuchow i zwlaszcza feministek - wybic.
Pedalstwo jest sprzeczne z natura, aborcja i eutanazja tez.
Jedynie do ekologow nic nie mam.
Nie mam fantazji ani o zlozeniu mnie w ofierze, ani o orgii, to moze ci zostaly fantazje gdy byles ministrantem, po ksiedzu pedofilu?
Tylko ze Ty jako chrzescijanin musisz tolerowac, nawet tych co maja dwoch tatusiow i dwie mamy, lewakow, zydow, narkomanow i pedofilow - to Twoi bracia, stworzeni razem z toba na wzor waszego boga, jezus powiedzial ze "bedziesz milowal swego blizniego jak siebie samego", moze zapisz sie do sld, oni chca pedofilom pomagac i ich leczyc.
A i nie zapominaj, ze jezus to zyd, na wypadek jakbys ich tez nie lubil.
To moze ja wytlumacze jak malemu dziecku z zespolem dauna:
Przyszedl sobie jeden biskup z krzyzem, zaczal nawijac cos o ewangeliach, to kazano mu sie wyniesc, ten dalej nawijal, to i dostal mieczem.
Przyszla akcja chrystjanizacyna, to Niklot z obodrzycow zmasakrowal dunskich i niemieckich chrzescijan.
Powod?: ktos wlazi na twoj teren ze swoimi butami, to sie bronisz.
Jeszcze prosciej: zyd ci puka do drzwi i nawraca na judaizm - trzaskasz drzwiami. puka znow, w koncu ci sie wlamuje do domu i za toba lazi i wpaja talmud, czyta zydowska ideologie, wiesza gwiazde dawida na scianie, co robisz?
Aha i tak rodzimowiercy (nie poganie) mordowali rowniez przybyszow niosacych swoje religie - i co z tego? nigdzie nie napisalem ze nie robili tego.
w PELNI popieram mordercow wojciecha, akurat mieszkam w gdansku gdzie przeprowadzil masowy chrzest i nakazal wyciac swiety dab a wczesniej marudzil na wiecu ze jego bog to jedyny bog i zadnego poza nim nie ma i namawial by ludzie zaczeli czcic zwloki zyda na dwoch patykach zamiast gluchych i niemych debow - tez bym sie oburzyl i kogos zabil gdyby przyszedl mnie obrazac i niszczyc to co ma dla mnie wartosc.
Informacje moze ty masz lewackie bo zbyt malo wiadomo o wojnach z germanmi by moc stwierdzic czy cokolwiek zostalo zniszczone lub spalone, wiadomo tylko ze szczegolami o wojnie z frankami z ktorej slowianie wyszli zwyciesko oraz o najazdach slowian na balkany.
jak narazie to ty podajesz i polecasz same katolickie ksiazki ze sklepow internetowych i przeklejasz cytaty innych 'madrych' katoli z innych forow, ja pisze poki co z pamieci, jedynie niektore daty sobie na googlu przypominam.
A ja rozumiem ze ty popierasz zasade: po co mi dziewczyna? w internecie wystarczajaco pornografii.
bo nikomu nie udowodnisz ze w czystosci i niewinnosci bedziesz czekal na ta jedyna ktora wybierze dla ciebie jezus.
Zadna wiara niewazne czy buddyjska, chrzescijanska, czy hinduska nie jest w stanie oszukac biologii.
Wiec jesli nie 'dymasz' czasem , albo nie zaspakajasz sie przy filmikach, to albo jestes klamca, albo impotentem (lub kastratem bez jader).
Albo ewentualnie jeszcze za mlody, nie dojrzaly jeszce do zycia seksualnego.
Przez cala 'dyskusje' to ty nie potrafisz uargumentowac jednej prostej rzeczy o ktora chodzi w tej calej rozmowie.
V Przykazanie: Nie będziesz zabijał. Wj 20:13 (BT)
PODSTAWA wartosci chrzescijanskich, tlumaczysz tekstem 'to oni zaczeli'. Zabijanie to zabijanie - nie wazne czy mord, czy obrona.
I nie mozesz zaprzeczyc ze wyznawcy milosci najczyszej postaci (chrzescijanie) zabijali, i glowni przedstawiciele tej wiary takze zabijali/nakazywali zabijac, a zabijanie usprawiedliwiali zasniajac sie za krzyzem.
Ja po raz trzeci jasno i wyraznie argumentuje - gdy sie skalecze z mojej rany poplynie krew - ta sama krew ktora plynela w zylach moich dzadow, pradziadow, pra pradziadow - ludzi ktorzy gineli na polu bitwy, z podniesiona glowa, nie padajac na kolana przed wrogiem, broniac wiary, krwi i ziemi - zebym to miedzy innymi ja mial gdzie zyc, odziedziczyc ich spadek w postaci kultury.
I jako polak (slowianin), patriota, nie jestem w stanie tolerowac na swojej zemii antypolskosci pod postacia lewactwa, pedalstwa, pacyfizmu, zydo-chrzescijanstwa i komunizmu - rzeczy ktore zatruwaja i niszcza wszystko co jest polskie.
judeo chrzescijanski krzyz nie pasuje do herbu z bialym orlem ktory namalowal Lech pod perunowym debem, tak samo jak gwiazda dawida nie pasuje do swastyki.
Moge wiedziec, skad bierzesz takie informacje i statystyki o tych 80% katolikow?? Chcialbym poznac zrodlo.. OBOP, CBOS, moze komus innemu zleciles badania??
Zaden chrzescijanin nie musi tolerowac pedalstwa, chyba nie czytales Biblii i nie msz pojecia co ona w tej sprawie mowi??
Udowodnij mi, ze wszystkie publikacje, ktore Ci podalem sa autorstwa typowych "katoli"...
Ja nigdy nie bylem zmuszony zabawiac sie przed filmikiem, bo po prostu nie mialem z tym zadnych problemow, wiec jesli przynajesz sie do takich rzeczy, to Ci moge tylko gleboko wspolczuc (byc moze jestes za mlody i nie masz jak inaczej sobie ulzyc). A kobiecine mam i jest mi z nia bardzo dobrze..
Jest taka partia, nazywa sie PiS, Oni jak i Ty nie toleruja lewactwa, pedalstwa, pacyfizmu, zydow i komunizmu, a jednak jako chrzescijanie potrafia to pogodzic z patriotyzmem.. dla Ciebie to za ciezka sprawa, bo trzeba nad tym troszke poglowkowac, zeby to pojac, a czlowiekowi ograniczonemu latwiej jest powtarzac gotowe formulki, nieprawdaz??
Teraz czytaj uwaznie, w ktorych momentach przeczysz sam sobie i jakie wypisujesz glupoty:
1.Napierw pisesz "wiara poganska opiera sie na sile, wojnie", a pozniej "wiara w nature, sile, jest prawdziwa, bo rodzimowiercy zyli zgodnie ze swoimi przekonaniami, a chrzescijanie dzialali sprzecznie ze swoja wiara, zamiast niesc pokoj, niesli wojne, zamiast milosc nienawisc" - zdecyduj sie, czy wiara poganska oznaczala pokoj i pacyfizm i to zli chrzescijane przyniesli ze soba wojne i zniszczenie, czy tez poganie opierali wiare wlasnie na sile i walce?? No bo nie zaprzeczysz, ze z Twoich slow jasno wynika, iz nie potrafisz stwierdzic jak bylo naprawde??
2.Prosilem Cie o to, zebys wymienil konkretne fakty historyczne, wskazujace na inkwizycje - wymienieles znalezione na szybko w google bitwy, ktore nimi nie byly. Sam pozniej napisales: "nie wiem, czy to takie waznie, czy byly to wojny, czy inkwizycje" - no wiec ja podalem Ci przyklad sw. Wojciecha, a z Twojej strony zadnych jak nie bylo, tak nadal nie ma..
3.Chrystjanizacje, rekonkwiste i inkwizycje wrzucasz do jednego worka, kiedy naprawde sa to trzy rozne sprawy - to moze dorzucisz jeszcze do nich obecne misje katolickie w afryce i am. pld.??
4.Jesli jestes z Gdanska, czemu nie wyrazisz swojej zlosci o wikingach, ktorzy najezdzali tamte ziemie i takze niszczyli wam swiatynie?? A moze ty po prostu uwazasz, ze podczas walk plemion poganskich do takich rzeczy nie dochodzilo??
5.Podaje Ci konkretne publikacje ksiazkowe:
- Sprawa Zmartwychwstania - Josha McDowell
- Upadek cesarstwa rzymskiego - Peter Heather
- Corpus Caesarianum - Eugeniusz Konik
- Starozytni celtowie - Barry Cunliffe
- Inkwizycja - Grzegorz Ryś
- Inkwizycja hiszpańska - Henry Kamen
- Inkwizycja hiszpańska - Józef Tyszkiewicz
Ty z kolei wyszukujesz na szybko czegokolwiek w internecie i od kilku postow powtarzasz sie z jednym i tym samym - bo chrzescijanie niszczyli poganskie swiatynie.. nie da sie nie odniesc wrazenia, ze jest z Toba jednak cos nie tak..
Informacje o katolach podaje z wlasnych obserwacji - 98% polakow podaje sie za wyznawcow tej wiary.
Kazdy chrzescijanin tolerowac musi pedalstwo i pedofilie i musi tez wybaczac, chyba nie czytales slow jezusa i nie masz pojecia ze glosi on tylko i wylacznie milosc - a nie nienawisc.
Jest taka partia pis, ktora rzeczywiscie gdy zaczela rzadzic prezentowala sie calkiem dobrze i wiarygodnie, jednak okazali sie takimi samimi klamcami, debilami, co wszytkie inne partie.
Najlepsi politycy tej partii ja opuscili (jurek - mimo iz katol, to go szanuje).
Oszukali i oklamali wyborcow, jak poprzednie partie rzadzace, przykladow jest bardzo duzo, chociazby obietnica ze nie bedzie koalicji z lepperem, ze w rzadzie nie bedzie kryminalistow, a byl i to w dodatu wice premier,
gdzie moj plazmowy telewizor obiecany przez marcinkiewicza??
PiS rowniez sobie przypisal zaslugi koalicjantow z lpr (chociaz pis byl im przeciwny).
I jezeli donald tusk zostaje pozwany do sadu za krzywe spojrzenie na jarka, a taki smiec jak rydzyk obraza zone prezydenta, a cala partia nawet tego nie komentuje - to poprostu nie mam slow by to okreslic.
Przyznaje sie, ze glosowalem na PiS - ale juz nie dlatego ze ich popieram - ale tylko i wylacznie by wybrac mniejsze zlo.
Duzo bardziej popieram (ideologicznie) LPR.
co zrobil pis przez dwa lata swoich rzadow?
program zero tolerancji - zasluga lpr, becikowe - zasluga lpr, zmniejszone bezrobocie - zasluga 2 milionow ktorzy wyjechali do irlandii i anglii.
Sa tez partie, ktore nie sa praktycznie w ogole znane o praktycznie takich samych poglodach, co lpr, prawica rp - z tym ze bez chrzescijanstwa.
Moim zdaniem sie tego nie da pogodzic z patriotyzmem.
No ale coz, obecny rzad tak robi, poprzednia rzady potrafily laczyc patriotyzm z komunizmem - wiec twoim zdaniem po prawie 50 latach rzadow komunistycznych to stalo sie nasza tradycja i czescia polskosci?
PS PiS toleruje zydow - chyba nie slyszales o wizycie kaczynskiego w izraelu ktory nosil na glowie zydowska czapeczke, a Ludwik Dorn jest najprawdziwszym zydem z krwi i kosci, nawet w mlodosci nie zostal ochrzczony i sam tego nie ukrywa. I pisalem ze jezus to tez zyd?
1. Teraz czytaj barzdo uwaznie:
'wiara poganska opierala sie na wojnie i sile' - niesli wojnie i masakrowali innych, modlili sie do swych bogow by im dali sile, gdy beda zabijac wroga. I sie z tym zgadzam i to popieram.
'chrzescijanie zamist niesc milosc niesli nienawisc - zamiast pokoj wojne' - jak moga niesc zaglade wyznawcy chrystusa?
Ci pierwsi robili to w co wierza.
Ci drudzy robili cos wbrew swoim wyznaniom.
Ci pierwszi ucztowali, po zwyciestwie.
Ci drudzy modlili sie, zaslaniali sie krzyzem i tlumaczyli masakre milosierdziem bozym.
Nie potrafisz zrozumiec tego co pisze - nie popieram hipokrytow ktorzy zabijaja a sa chrzescijanami i tlumacza wojne pacyfizmem.
2. Nie wazne czy inkwizycja, czy wojna - z rak chrzescijan ktorzy wedlug swojej wiary zabijac nie moga - zabijali.
A jak bardzo chcesz cos o inkwizycjii, masz tu z wikipedii informacje znalezione na szybko:
alladolid do 1492 - 50 spalonych na stosie
Toledo 1485-1501 - 250 spalonych na stosie
Saragossa 1485-1502 - 119 spalonych żywcem oraz 5 poćwiartowanych, ściętych lub uduszonych przed spaleniem
Barcelona do 1498 - 13 spalonych żywcem oraz 10 uduszonych przed spaleniem
3. trzy rozne sprawy, ale jeden wspolny cel, zabijanie innych przez chrzescijan.
4. podaj jakie kolwiek zrodlo informacji jakoby jaki kolwiek wiking cokolwiek zniszczyl w gdansku.
chyba z toba cos nie tak, bo przeczysz(?) ze twoja wiara opiera sie na milosci i tolerancji.
Chrzescijanstwo to nie kosciol, nie papiez, nie watykan, ani nie matka boska, tylko jezus.
i nadal nie odpowiadasz, dlaczego gloszacy ta wiare postepowali i postepuja zawsze na opak, a twierza wlasnie ze nie.
Rozumiem, ze masz rozlokowane w prywatnych domach, mieszkaniach kamery, podsluchy i dobrze wiesz, ze wszyscy Oni sa tacy sami, co mowia, etc.??
Widac nie czytales Biblii i nie masz pojecia co Jezus mowi o ludziach homo-...
Takze darze LPR sympatia, chociaz Sowinskiej nie znosze, a PiS szanuje za chec rozliczenia polskiej historii od 45 do 89.
Zastanow sie nad tym co piszesz jeszcze raz:
1.Pisalem Ci, ze chrzescijanie takze mieli prawo bronic sie przed wrogiem.. tego nie obaliles..
2.Jak mozesz pisac, ze to nie wazne czy wojna czy inkwizycja? Ty nadal nie rozrozniasz rekonkwisty, chrytianizacji i inkwizycji.. przeciez to widac po tym co piszesz.. i nie cytuj wikipedii, tylko podaj konkretne zrodla ksiazkowe, ktore takie liczby wymieniaja (zreszta gdzie sie naliczyles tysiecy ofiar??)
3."trzy rozne sprawy, ale jeden wspolny cel, zabijanie innych przez chrzescijan." - tylko idiota moze cos takiego napisac, bez komentarza...
4.
Napisz mi, kto postepuje inaczej, jak mu nakazuje pismo swiete? Ponownie wrzucasz wszystich do jednej szuflady i ponownie cie pytam - czy w II wojnie swiatowej kraje chrzescijanskie mialy sie podda
1. Obalam wlasnie teraz - chrzescijanin wybacza, a nie odpiwada agresja na agresje.
2. No przyznaje sie ze nie rozumiem mordow w imie chrystusa.
Nie wazne czy milion ofiar, czy jedna ofiara - chrzescijanie zabijali i usprawiedliwiali to miloscia chrystusa. I to jest FAKT.
I rozumiem ze autorzy twoich ksiazek osobiscie przeliczyli ciala, a wszyscy inni autorzy klamia by oczernic kosciol.
3. Tylko idiota i hipokryta moze kierowac sie w zyciu miloscia, a jednoczesnie zabijac.
albo wierzysz i kochasz, albo nie wierzysz i nienawidzisz, zdecyduj sie.
Chyba ze sam nie wiesz czy wierzysz czy nie i zyjesz sprzecznie z wlasna wiara.
4. prawie kazdy chrzescijanin postepuje inaczej jak mu kaza przykazania i pismo swiete.
Najesz sie do syta - masz grzech, wywalisz resztki do smieci masz grzech, Zboczeniec zgwalci ci zone, zajdzie ona w ciaze i usuniecie plod - masz grzech smiertelny.
Ktos przy tobie pobije ci matke do nieprzytomnosc, obronisz ja stosujac sily - masz ciezki grzech.
Twoje dziecko ma chore serce - placisz lekarzom by wszczepili mu uzywane lub sztuczne (ratujesz zycie wlasnego dziecka) - masz grzech.
Zajrzysz fajnej lasce na plazy w dekolt - masz grzech (tylko nie zapieraj sie ze nie, jesli jestes hetero, i prosze oszczedz sobie tlumaczen ze jestes jedynym aseksualnym ssakiem wybranym przez swietego ducha ktory nigdy nie odczuwa pozadania).
W tym wypadku moge wrzucic kazdego do jednego worka.
Bo bez wzgledu na wiare, czy przekonania jestesmy TYLKO zwierzetam, i mamy te same instynkty co ssaki (jedyna roznica jest wiekszy rozum, co czyni z nas tylko najgrozniejszymi drapieznikami) a kazda wiara abrahamowa zakazuje czlowiekowi bycia istota ludzka - czyli soba.
A na swiecie nie istnieje ZADEN czlowiek ktory potrafilby wyeliminowac swoje WRODZONE i naturalne cechy.
w II wojnie to wlasnie kraj uwazajacy sie za nabardziej chrzecijanski byl aggresorem, ale ok odpowiem na pytanie: nie mialy sie poddac ale modlic sie o cud, by bozia powstrzymala wroga tak jak egipcjan. Skoro naprawde i szczerze wierzyli to modlitwa jest jedynym rozwiazaniem.
Tylko nie cytuj 'oko za oko' bo to nie jest orginalny biblijny tekst, tylko sumeryjski cytat z kodeksu hammurabiego.
I w tym przypadku tez zachowujesz sie jak typowy katol, piszesz ze ja (osoba niezgadzajaca sie z twoimi przekonaniami) to idiota - chyba twoja zlosc ma przewage nad miloscia - kieruje toba szatan a nie jezus.
"Nadzieja każdego człowieka płynie z krzyża — znaku zwycięstwa miłości nad nienawiścią, przebaczenia nad zemstą..."
i jesli sie nie zgadzasz sie slowami jezusa, uwazasz ze na atak odpowiadac sie powinno obrona i sila, to jakim cudem uwazasz sie za chrzescijanina?
Po raz kolejny sie powtarzam i przypominam podstawy chrzescijanstwa: Milosc, Przebaczenie, Pokoj - i nic wiecej. jesli nie chcesz reprezentowac tych cech to nie udawaj wierzacego, jak to robi typowy przecietny 'katol', ktory jest naprawde anty, jedynie chcialby byc katolem.
1.Blad - obalam cie: Jezus mowi: "Nie sadzcie, ze przyszedlem pokój przyniesc na ziemie. Nie przyszedlem przyniesc pokoju, ale miecz. Bo przyszedlem poróznic syna z jego ojcem, córke z matka, synowa z tesciowa; i beda nieprzyjaciólmi czlowieka jego domownicy. Kto kocha ojca lub matke bardziej niz Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córke bardziej niz Mnie, nie jest Mnie godzien"; a jesli nie rozumiesz prawdziwego przeslania Jego nauk, bo nie czytales nigdy NT, to juz pretensje do samego siebie..
2.Ty jestes naprawde "inny" - przeciez Ci tlumacze, ze chrzescijanie zabijali (albo mordowali, jak twoi slowianie, jesli ci ulzy), jak i inni poganie w wojnach, bo sie bronili przed wrogiem.. zreszta przykazanie jest przetlumczone blednie - nie powinno byc NIE ZABIJAJ tylko NIE MORDUJ. Ale o tym tez pewnie slyszysz po raz pierwszy, prawda?
3.Patrz punkt 2-gi - dla Ciebie jest wszystko albo biale albo czarne - istnieje wiele odcieni daltonisto umyslowy.. ponownie pytam, jesli Hitler najechal kraje chrzescijanskie, to zgodnie z wyznaniem podbijanych, nie mieli oni prawo do obrony? To latwe pytanie - odpowiedz tylko, tak lub nie..
4."Twoje dziecko ma chore serce - placisz lekarzom by wszczepili mu uzywane lub sztuczne (ratujesz zycie wlasnego dziecka)" - to jest sekta zwana JEHOWI, ktorzy nawet nie toleruja transfuzji krwi.. nie rozmawiamy o sektach.. i naprawde uwazasz, ze jesli katolik zajrzy w biust kobiecie to pojdzie do piekla?? A z tym najadaniem sie - wiesz co to znaczy solidaryzowac sie z biednymi? Oszczedzaj zarcie, energie, a jak masz cos wyrzucic na smietnik, co moze sie przydac komus naprawde bardzo, mozesz to przekazac (sam pisales,ze popierasz ruchy ekologiczne, a teraz piszesz cos zupelnie przeciwnego - znowu sobie przeczysz). Ludzie tacy jak Ty potrafia patrzec tylko i wylacznie na siebie - dobrze sie ubrac, nazrec, napic i ulzyc z kobitka.. i to jest wlasnie zero zasad moralnych, na ktore chcrzescijanstwo chce zwrocic Twoja uwage.. tez tego nie pojmujesz??
"w II wojnie to wlasnie kraj uwazajacy sie za nabardziej chrzecijanski byl aggresorem, ale ok odpowiem na pytanie: nie mialy sie poddac ale modlic sie o cud, by bozia powstrzymala wroga tak jak egipcjan. Skoro naprawde i szczerze wierzyli to modlitwa jest jedynym rozwiazaniem" - juz pisalem, ze jestes ograniczony i to podtrzymuje czlowieku, bez komentarza... i mala poprawka - niemcy uwazali sie za najwiekszy kraj chrzescijanski? twoja wiedza jest powalajaca, mnie sie wydaje, ze hitler chcial stworzyc wlasna religie, laczac z roznych wyznan wybrane kawalki, a czerpiac najwiecej z germanskiej. Publikacja - Zakon trupiej czaszki - Heinz Hohne..
Ponadto chciales przykladow najazdow innych plemion i ludow na slowian:
- ksiazka Historia Gotow – Wolfram Herwig
- Goci przepływali morze Bałtyckie i najezdzali Słowian - to po nich wlasnie zostały groby szkieletowe. Jak myslisz, skad by się tam wziely? Goci najechawszy Słowian, podbili ich i sobie podporządkowali, choc nie na długo
- Goci, którzy najezdzali dolną Wisłę, konkretnie walczyli z Wenetami
- w IX wieku przybywają z dalekiej Skandynawii Warego - Rusowie i opanowują północno-wschodnie ziemie Słowian, osiadając w Nowogrodzie. Z czasem podbijają dalsze ziemie słowiańskie Siewierzan, Drewlan, Dulebów, Radymiczan, Tywerców i Polan, następnie, posuwają się na południe zajmując Smoleńsk, Ubecz, Kijów
Chciałeś dowody? Masz je, oczywiście Twój maly rozum zaraz podsunie Ci następujące pytanie: skad wiesz, ze najezdzcy niszczyli słowiańskie lasy i swiatynie, jak chrzescijanie? Ale chyba go nie zadasz, bo bys się bardzo ośmieszył, prawda…
Wiesz co mnie wkurza? Bo nie potrafisz NIC uargumentowac. Masz wbite do glowy tak, nie inaczej i widac to po Twoich postach, ze uzywasz tych samych regulek, a zamiast odwolywac sie do jakichkolwiek ksiazek, wszyszukujesz wszystko na szybko w google. Przeciez sam dobrze o tym wiesz. Podalem Ci kolejne dwie ksiazki, ale pewnie i tak Ich nie przeczytasz, bo wiesz lepiej.. chociazby dla siebie, zeby naprzeciw swoim (jakze watpliwym) argumentom postawic inne. Ty w ogole czytasz jakiekolwiek publikacje?
1. i pewnie to jedyny cytat jezususa. ktory tak naprawde kaze zabijac i szerzyc nienawisc.
2. Czyli przykazania poprawnie przetlumaczone sa wylacznie w twoim wydaniu. Przystosowane do twoich przekonan?
Dobre.
Zabojstwo pod kazda postacia jest grzechem i niezgodne z wiara chrzescijanska.
Jesli nie potrafisz tego pojac, to znajdz sobie inna wiare ktora pozwala zabijac.
3. Chrzescijanie nie mieli prawa do obrony - zabijanie jest wrew ich przekonaniom.
Wyznawcy sa slabi nie potrafia zyc w zgdzie ze swoimi przekonaniami, bo sami wyznaja symbol slabosci.
4. Rozmawiamy o sektach - kazda religia nia jest, chrzescijanstwo jest sekta na wieksza skale. A jehowi to odlam chrzescijanstwa.
I moze jeszce napiszesz ze tylko jehowi nie moga aborcji dokonywac, nawet gdy dziecko pochodzi z gwaltu lub zagraza zyciu matki.
Pozadajac inna kobiete masz grzech, to ty o piekle zaczynasz pisac.
Nigdy nie popieralem ruchow ekologicznych, a ekologie, szanuje przyrode, drzewa, zwierzeta i to bardziej niz ludzi - nigdy nie powiedzialem ze wole oddac cos biednym i glodnym
Wole sie dobrze ubrac, nazrec sie i kupic cos fajnego - bo mi zadna ksiega ani krzyz tego nie zabrania - tobie tak.
Z tym ze ja potrafie sie przyznac robienia rzeczy opisanych wyzej 'zakaznych' - ty musisz sie zaslaniac ze nie.
Chyba nie wiesz ze hitler byl fanatykiem religijnym i uwazal sie za proroka i chcial dopisac wlasny rozdzial do biblii.
Faktycznie w SS uczyli tradycji germanskich, ale hitler nie kierowal bezposrednio SS, tylko okultysta himmler.
I zgadzam sie chcial stworzyc wlasna religie, tak jak ty i inni chrzescijanie ktorzy propaguja zemste, wyrwane cytaty o jezusie z mieczem, ktorzy czytaja biblie miedzy wierszami.
Osmiesze ciebie, stwierdzajac ze ksiazka podana przez ciebie zostala napisana, ok 50 lat temu, a dowodow nie ma - DOMYSLY autora dowodami nie sa. Jedynym dowodem sa groby gotow.
Mnie nic nie wkurza tylko smuci, katol ktory przekreca wiare i dopasowuje do wlasnych pogladow, tak bardzo chcialbys bys wierzacy, ale dobrze wiesz ze nie mozesz dopasowac sie do wlasnej wiary, wiec ja dopasowujesz do samego siebie i jestes w pelni tego swiadom.
Przyznaj przed samym soba czy jestes tym za kogo sie uwazasz? Czy tylko pozujesz na takiego i jedynie chcesz taki byc.
I to jest najbardziej zalosne w takich ludziach jak ty - hipokryzja.
Po tym co piszesz widac w tobie zlosc i pogarde - typowe dla katola, z kompleksami.
Rozmowa z toba jest jak z upartym jak wol robolem wychowanym zw prlu, ktory ponad wszystko komunizmu bedzie bronil i belkocic ze jest on czescia narodu i droga do wolnosci, bo daje mu chleb i dach nad glowa.
Takze nie potrafisz NIC uargumentowac, bo mysle ze DOBRZE WIESZ ze lalo sie wiele krwi w imie jezusa - tylko nie chcesz przyjac przyjac tego do wiadomosci i postawic na swoim.
Ja w przeciwienstwie do ciebie nie mam potrzeby bycia kims w sieci bo na zywo mi nie wychodzi, nie musze podawac tytulow ksiazek z e-ksiegarni i udawac ze je wszystkie przeczytalem, bo gdybys je przeczytal podalbys je wczesniej a nie dopiero teraz (tylko nie pisz ze od wczoraj wieczorem przeczytales obie - bo wiem ze czasem trudno wyszukac).
1.jak bys przeczytal biblie to bys znalazl ich wiecej, ale ty przeciez nie wiesz co to ksiazka..
2.tak myslalem, ze nigdy nie slyszales o zle przetlumaczonym przykazaniu... nowosc dla ciebie... jak sie nie czyta ksiazek to tak pozniej jest...
3.chrzescijanie mieli jak najbardziej prawo do brony, tym bardziej, kiedy najpierw mordowali ich rzymianie a pozniej inne poganskie ludy..
4.kazda religia jest sekta... juz pisalem, ze jestes idiota, ktory nie potrafi rozroznic 3-ech jakze roznych wspomnianych spraw, wiec tutaj takze pokazujesz swoj brak inteligencji i wiedzy...
5.No i wlasnie przez takich ludzi, jak ty, ktorzy wola miec duzo w swoich d...ch inni gloduja - tacy jak ty wymyslili komunizm, nazim i faszyzm - tylko dla siebie, reszta niewazna... dziekuje za taka poganska religie phi...
6.Nie osmieszasz mnie w zadnym zdaniu, bo podaje Ci wszystkie ksiazki, ktore czytalem, a ty znajdujesz na szybko falszywe informacje w necie, nie poparte zadnymi argumntami... jest roznica, nie??
7.Czemu uwazasz, ze nie potrafie nic uargumentowac? Caly czas obalam twoje "fantazje" zaczerpniete z propaganbdowych stron w internecie... chciales dowodow? podalem je w poprzednich postach.. na kaze twoje zdanie odpowiedzialem kilkoma innymi, a ty sie caly czas powtarzasz.. i kto z nas nie ma argumentow? heh
8.piszesz, ze gdybym przeczytal podane ksiazki, to podalbym je wczesniej - i na tym wlasnie polega dyskusja - ty bredzisz od rzeczy, a ja w kazdym poscie obalam twoje slowa osobna ksiazeczka... ty za to nie podales jeszcze zadnej... jaki ty madry i oczytany... ulala
1. Czytalem raz samodzielnie i czytala mi raz kiedys babcia, jedyne co zapamietalem to bajki ktore juz slyszalem wczesniej w indianskich legendach i ilustrowanych ksiazeczkach opartych na mitologii frygijskiej (miedzy innymi o midasie), oraz teksty o rownosci wszystkich ludzi stworzonych na podobienstwo boga i o tym ze bez wzgledu na pochodzenie wszyscy i tak traficie albo do nieba albo piekla.
2. rzeczywiscie bardzo dobre - skoro tak jest to dlaczego na lekcjach religii nikt nie uczy ze prawdziwe przykazania sa ukryte i nie ucza tych prawdziwych? Spisek watykanu? A moze tlumaczenie powstalo bardzo niedawno na potrzebe beatyfikacji papiezy ktorzy brali udzial w wojnach lub innym celu?
...pisalem wczesniej o zaslepionych debilach tworzacych wlasna wiare?
3. zydo chrzescijanie nie mieli i nie maja prawa stosowac przemocy - to niezgodnie z ich wiara. Tylko wybaczenie prowadzi do zycia wiecznego w raju. O to im chodzi. Zycie ziemskie nie jest wazne, tylko to drugie.
Wrog by ich zabil, nie obronili by sie - i mieli by sens istnienia osiagniety. Co mowil jezus do swojego 'ojca' gdy go krzyzowali? 'pomoz mi, obron mnie?' czy moze to bylo 'przebacz im ojcze' - doskonaly przyklad dla ludzi wzorujacych sie na nim by tez tak wybaczyli.
Chodziles na rekolekcje? na religie w podstawowce?
i nikt ci nigdy nie powiedzal ze nigy... ale to nigdy pod zadnym pozorem nie wolno ranic ludzi, wybaczac nawet najwieksze zlo?
i ze TYLKO milosc moze pokonac nienawisc?
I ze wszystko uczynione za zycia pozniej zostanie bezwzglednie osadzone?
Jak nie to polecam katechizm z II i III klasy szkoly podstawowej -
4. ale po co kretynie zaglebiasz sie takie dalekie rzeczy jak inkwizycje skoro PODSTAW tej wiary pojac nie umiesz?
aha i czym bylo na samym poczatku chrzescijanstwo liczace 200 wyznawcow?
5. ...komunizm, nazizm i faszyzm... oraz chrzescijanstwo - tacy jak ja to wymyslili, by tacy jak ty teraz wypruwali z siebie flaki udowadniajac swoje 'racje' i ich bronili za wszelka cene.
I zeby przy okazji wzbogacic sie materialnie.
I udalo im sie.
6. albo czytasz recenzje i ja tu przeklejasz?
powiedziales 'masz dowody' i gdzie te dowody?
domysly i teorie autora sa dowodami?
zachowany do dzis dokument pisemny albo swiadectwo - to jest dowod, a nie gdybanie ze 'prawdopodobnie... moze... chyba...'
7. propagande to podajesz ty ze stron typu NOP, czy pisemek typu szczerbiec - gdzie wlasnie sie twierdzi ze chrzescijanstwo to sila i bron.
Nigdzie nie uargumentowales ogolnej liczby ofiar chrzescijanstwa, raz podales smieszna liczbe okolo 100 (czy nawet mniej niz 100?!)
I do tej pory nie potrafiles przyznac (albo nie chciales) ze ktokolkwiek i kiedykolwiek zginal przez ta religie, chociaz pytalem kilkakrotnie.
Proste pytanie: ile osob zginelo z rak chrzescijan? (liczac wszystkie wyprawy krzyzowe, wojny, inkwizycje, masowe chrzty, stosy i inne kary smierci) i nie chodzi tu o dokladna liczbe tylko przyblizona.
Gdybys na poczatku przyznal "tak rece papiezy byly splamione krwia, a z watykanu wyplywa rzeka krwi" to by nie bylo w ogole tej rozmowy.
Ja pokazalem historie poczatkow tego kraju, tradycje prawdziwie polska. a ty nadal na swoim.
Chcesz obrazac to co wg ciebie jest 'poganstwem' - obrazasz swoja historie, kulture i tradycje oraz samego siebie.
Tego napewno nie obalisz i nawet nie zaprzeczysz ze sam nie obchodzisz poganskich obrzedow - tylko ze we wspolczesnym, katolickim wydaniu.
I gdyby nie przodkowie tego kraju by nie bylo, a ty bys pewnie urodzil i wychowal w okolicach kazachstanu, jako muzulmanin, albo w najlepszym wypadku prawoslawny.
No ale po co - lepiej ubrac prawde w krzyz i z niego zrobic korzen polskosci.
8. ta ostatnia mogles podac jakies 3-4 posty wczesniej, dziwne ze akurat teraz ja podales. Przypomniala ci sie nagle, czy google znalazlo?
i poczytaj wyzej - podalem kilka (ktore przeczytalem).
Szkoda ze nie obalasz tego co naprawde istotne i prawie od poczatku unikasz odpowiedzi.
Dzieki za koljeny post, w ktorym nie robisz niczego innego, jak tylko powtarzasz ukute formulki... nie chce mi sie ich po raz kolejny obalac, bo ja nie bardzo lubie sie powtarzac...
Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie: kiedy podaje swoje argumenty, w kazdym poscie od razu kieruje Cie do danej ksiazki, gdzie mozesz znalezc konkretne informacje na dany temat; Ty wypisujesz swoje zaczerpniete nie wiem skad fantazje i... na tym konczysz. Ktory z nas jest bardziej wiarygdny?
No bo jestes typowym podadym przezmnie pseudo-katolem hipokryta, ktory w przyszlosci zostanie moherowym beretem, kierujacym sie wylacznie przeslaniami ojca rydzyka a nie naukami chrystusa, ani tym bardziej wlasnymi myslami.
I udowadniasz to miganiem sie od odpowiedzi poraz wtory, a jak juz naprawde nie potrasisz to sie poddajesz.
Wiarygodne nie jest rzucanie tytulow nie przeczytanych ksiazek na lewo i prawo i przeklejanie recenzji, bo jak pisalem pare z nich przeczytalem i nie bylo zadnych dowodow mimo twych zapewnien tylko gdybanie - i masz odpowiedz. Druga odpowiedz podalem na 'zakon trupiej czaszki' ktorego rowniez nie przeczytales, albo jesli przeczytales to kompletnie bez zrozumienia - potem podales bledne fakty, ktorych tam rzeczywiscie nie ma.
Myslales ze podasz tytuly zakladajac z gory ze ich nie znam, by poprzec twoje teorie? To sie totalnie skompromitowales.
Ja potrafie samodzielnie myslec - nie musze jak ty do kazdego 'swojego' pogladu odnoscic sie do jakiejs ksiazki (czyis innych pogladow).
W ogole masz jakie kolwiek wlasne mysli ktorych nie musisz podpierac mysleniem innych?
Wole pisac z pamieci, niz bezmyslnie przepisywac i przeklejac to czego sam nie wiem, by potem cieszyc sie przed monitorem bo 'wygralem, moje e-ksiazki z googla go pokonaly'
PS 'upadek imperium rzymskiego' rowniez przeczytalem dla twojej wiadomosc, jak i dwie inne na ten temat - kupa bzdur bo pierwszi chrzescijanscy ksieza potwierdzili ze to chrzescijanstwo zrujnowalo imperium.
I podawanie stosunkowo mlodych ksiazek, nie podpartymi starozytnymi dowodami pisemnymi, a jedynie teoriami autorow - jest twoim najwiekszym bledem - zajmij sie archeologia, dowodami i praktyka, a nie sennymi marzeniami teoretykow.
hehe teraz to sie popisales - ty naprawde uwazasz, ze czlowiek opierajacy swoje argumenty o konkretne publikacje ksiazkowe jest mniej wiarygodny od tego, ktory je zmysla na biegu i czerpie z internetu:))) Ty oczywiscie, jako archeolog przekopales cala Polske i znalazles dowody na poparcie swoich tez hehe Poza tym jak mam dalej dyskutowac z kims, kto zamiast poczytac cokolwiek na dany temat (zamiast uzywac oklepanych formulek), bawi sie swoim kapucynkiem przed filmami porno, chwalac sie pozniej tym na forach...:))) lubie kiedy nie trzeba pomagac ludziom w osmieszaniu sie, bo robia to sami:)))
PS.W innym temacie pisalem, w co wierze i ze raczej szukam prawdy, ale jesli wszyscy neo-poganie sa takimi cepami jak Ty, to rzeczywiscie blizej mi do chrzescijanstwa:) Ale mozesz pisac dalej, z checia sie posmieje hehe
Oj przepraszam onanisto internetowy, ale to chyba Ty w innym temacie miales fantazje o magdzie mazur, po czym tutaj zaprzeczyles, ze 'przypadkowy seks na jeden czy kilka razy z byle kim' jest nie moralny.
Trzepiesz sobie przy 'daleko od noszy' czy moze tylko zacytowales jakas ksiazke ktorej autor to robi?
"Karikus 18 stycznia 2008 9:17
Popieram, fajna, zgrabna i na kilka razy to ona jest, ale zeby aktorka hehe wolne zarty:)"
To w koncu wzialbys ja na bata panie moralny czy nie?
Oklepane formulki jak narazie ty podajesz z innych for - wystaczy wpisac niektore 'twoje' madrosci w wyszukiwarce i bez wiekszego trudu mozna znalezc identyczne wypowiedzi slowo w slowo w paru forach.
Ja ci udowodnilem ze przynajmniej dwoch 'swoich' ksiazek nie przeczytales. I jeszce to ci nie wystarczy? I ty nadal nie czytajac ich twierdzisz ze to ty masz racje? Smiech na sali.
Zalosc, proboj dalej pozerze, katolikiem moze w przyszlym zyciu ci sie uda byc.
Przeczacy sobie kretyn i hipokryta poslugujacy sie jeydnie wyszukiwarka zamiast mozgiem.
Kocham takich - jedynie potwierdzaja moje zdanie na temat wyznawcow zyda bekarta na patyku.
Ciezko dyskutowac z kims kto sam sobie nic nie umie udowodnic, a co dopiero innym.
hehe nic Ci juz nie pomoze i jako neo-poganin nie powinienes przeciez sie wstydzic onanizmu przed komputerem, w koncu sam sie do tego przyznales:)) ja pisalem, ze nie mam z tym nic wspolnego, bo mnie takie problemy omijaja:)) Wstydz sie, jesli tylko tak mozesz "poczuc" to, co w sexie najlepsze:))) i niczego nie udowodniles - ty podales ksiazki hurtowo, na szybko wyszukane w google, bo prosilem cie o to juz n-ty raz.. a ja ladnie, na spokojnie, w kazdym poscie pisalem, gdzie znajdziesz potwierdzenia moich argumentow, co samo w sobie jest dowodem na ich przeczytanie przez mnie hehe ale pisz dalej, chce sie jeszcze posmiac swintuchu:)))
ladnie i spokojnie skopiowales gotowa wypowiedz z innego forum, chcesz ich adresy? ale po co? przeciez je masz.
potwierdzenia argumentow autorow - jesli juz, nie twoich i w dodatku blednie. Ksiazka jest o jednym a ty piszesz o drugim. Dowod ze nie czytales.
Narazie to ty przyznales sie do onanizmu w internecie - ja jedynie stwierdzilem ze to normalne - a ty ze nie - mimo ze to robisz.
Dmuchana lalka w magde mazur to ta dzieki ktorej nie masz tych problemow?
tak na marginesie to ladniejszej juz sie wymarzyc nie dalo?
no to podaj ich adresy jesli cos skopiowalem ze stron (przyznaje sie tylko do Gotow, lecz ksiazeczka byla), nic wiecej nie znajdziesz:)) I widze zmieniles podejscie: "poniewaz facet mnie rozgryzl, ja nie mam zadnych argumentow, wszyscy wiedza ze jestem Mr.Trzepiekonski, wiec pogrzebie w jego postach, moze tam cos na niego znajde" - godne pozalowania stary, zeby upasc tak nisko:))
Co do onanizmu, to cie nawet zacytuje: "jesli nie 'dymasz' czasem , albo nie zaspakajasz sie przy filmikach, to albo jestes klamca, albo impotentem (lub kastratem bez jader)" - nie przypisuj mi slow, ktore sam wypowiedzaiales - ja mam wszystko na miejscu, moja kobitka to zaswiadczy, no chyba ze wiesz lepiej (tak jak wyliczyles te 80% katolikow hehe):)) pisz dalej, robi sie coraz smieszniej, siegasz dna:))
Nie byl bym taki pewien kto kogo rozgryzl, ja przynajmniej zdania nie zmieniam co 5 minut i tu nie mowie ze mysle tak a gdzie injdziej ze inaczej.
forum historycy.org oraz katolik.pl - przejrzyj.
nie musisz mnie cytowac bo dobrze wiem co pisze - i ponownie podajesz nieprawde, bo nie napisalem ze cokolwiek robie - jedynie stwierdzilem fakty biologiczne, ktorym ty zaprzeczasz - ze kazdy ssak musi rozladowywac napiecie seksualne.
Nie musisz zakladac drugiego konta podajac sie za dziewczyne tylko by zaswiadczyc ze w ogole jakas masz (niech zgadne, pewnie to magada?), to jest internet - kazdy moze wrzucic zdjecia modelki i udawac ze to jego baba, wiec oszczedz mi tego - moze cie dogonie w sieganiu dna.
hehe dobre, ja caly czas czekam, az mi pokazesz forum, skad dokladnie powycinalem kawalki i wkleilem je w moje posty... czkam... czekam... czekam... i sie doczekac nie moge... I gdzie napisalem, ze to nieprawda, iz ssak musi rozladowac napiecie seksualne? zacytuj mnie debilu... czekam... czekam... hehe
o matko, skonczony imbecylu czytaj ze zrozumieniem.
pisze zebys nie zakladal konta jak tak bardzo chcesz mi udowodnic ze masz kobiete, a nie ze masz dwa konta.
MYSL czlowieku i CZYTAJ.
"Ludzie tacy jak Ty potrafia patrzec tylko i wylacznie na siebie - dobrze sie ubrac, nazrec, napic i ulzyc z kobitka.."
"esli chodzi o stosunki seksualne, to pamietaj, ze oprocz tabletek i gumek jest jeszcze wstrzemiezliwosc, wiec nie wiem czy to takie moralne"
masz cwelu jak wol, samego siebie.
znow przeczysz sobie, czyli ze swoja nie wspolzyjesz?
zreszta nie moja sprawa, tylko nie zmieniaj zdania co chwila jesli chcezs by cie rozumiano.
linki podalem pare postow wczesniej:
katolik.pl, historycy.org - nie masz w ulubionych?
Rzeczywiscie masz cos z glowa i to chyba nawet bardzo.
przeczysz sobie i wszystko co czytasz odbierasz we wlasnej wersji, a nie tak jak jest rzeczywiscie napisane.
Pech - na katolik.pl nie jestem w ogole zalogowany, a na historycy.org znajdziesz tylko jeden zalozony przez mnie temat, w ogole nie traktujacy o tym, o czym rozmawiamy:))) Znowu nie wyszlo... jak mi przykro... no to gdzie te na zywca skopiowane przeze mnie z innego forum zdania?? czekam idioto... czekam... hehe
acha no i gdzie jest to moje drugie konto, gdzie ponoc umieszczam zdjecia modelek? czekam... czekam... czekam... hehe im dluzej czekam, ty stajesz sie wiekszym idiota... :)))
aha i jesli rozliczanie komunizmu przez pis ma polegec na nazywaniu agentem kazdego kto nie popiera rzadu i odznaczaniu orderem krzyza wrogow narodu typu jaruzelski to ja dziekuje za taka dekomunizacje.
Zgadzam sie, oni nie sa swieci, ale z obecnych partii ta tylko jakos mi najbardziej odpowiada.. zreszta polityka na bok, to raczej ciezki temat..
poddac Hitlerowi, bo zakazuje Im tego Nowy Testament??
4.pytam cie o to samo czlowieku od kilku postow, podaj przyklady..
Kazdy chrzescijanin tolerowac musi pedalstwo i pedofilie i musi tez wybaczac, chyba nie czytales slow jezusa i nie masz pojecia ze glosi on tylko i wylacznie milosc - a nie nienawisc.
Otóż nie. Jezus powiedział: "Potępiaj grzech, nie człowieka". Dlatego pedalstwo, pedofilie musimy zwalczać a pedofilów i homoseksualistów leczyć.
Tu jet ta różnica.
Stary, ten koles chce tlumaczyc chrzascijanom, jak powinni postepowac wedle nowego testamentu, nawet nie przeczytawszy go dokladnie:) I jak tu z nim dyskutowac??
no fajnie tylko ze wikingowie o chrzescijanstwie dopiero uslyszeli X wieku a edda zostala spisana w ix, co nie oznacza ze mity powstaly dopiero gdy je spisano a setki lat wczesniej.
oprocz zapiskow istnieja dowody archeologiczne w postaci run opisujacych bogow na kamieniach, amulety i inne symbole religijne, ktore sa keszcze starsze.
ps nie mozecie 'swoich' teorii popierac wlasna wiedza z ksiazek zamiast przeczytanymi na szybko linkami stronek, gdzie jest minimum informacji?
a tak wogule to nie wiem po co sie tak uwziales na Karikusa - sa ludzie ktorym za nic w swiecie nie przetlumaczysz zadnymi dowodami ze sa w bledzie.Karikus jest tego przykladem