PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608087}
4,6 3,1 tys. ocen
4,6 10 1 3052
3,0 2 krytyków
Aftershock. Miasto chaosu
powrót do forum filmu Aftershock. Miasto chaosu

Sygnowany nazwiskiem Rotha (produkcja i scenariusz) horror "na faktach". Grupka ćwierćinteligentów na wczasach w Chile i trzęsienie ziemi, które powoduje ucieczkę żądnych krwi pensjonariuszy zakładu karnego...
W zasadzie "Aftershock" mógłby równie dobrze nazywać się "Hostel 4": schemat jest ten sam, tyle, że zamożni sadyści zastąpieni zostali siłami natury i wytatuowanymi kryminalistami (warte zapamiętania: jeśli masz tatuaże, to na pewno jesteś zbiegłym więźniem!). Tym samym Roth, wespół z kumplami z Ameryki Południowej, odcina kupony od swego jedynego sukcesu. Trochę to irytujące, bo ja nawet tego gościa lubię i miałem nadzieję, że w końcu "wyskoczy" z czymś nowym. Tymczasem omawiana tutaj produkcja dowodzi, że pomysłów świeżych brak. Nie pomagają próby "skomentowania" ludzkiej natury, cierpkie spostrzeżenia na temat człowieka w sytuacji zagrożenia brzmią banalnie i nieprzekonująco, zwłaszcza, że kontrastują z eksploatacyjnym charakterem całości. Od nudy ratuje kilka bardziej krwawych scenek i spora dawka czarnego humoru, który jednakże nie należy do specjalnie wysublimowanych. Obejrzeć można, bo i w ramach gatunku powstają ostatnio znacznie większe gnioty, ale jak człowiek by sobie odpuścił ten seans, to też nic by się nie stało.

Caligula

Ten film nie ma nic wspólnego z Hostelem, poza udziałem w nim reżysera. Zupełnie inna historia