PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=342514}

11 września: Niewygodne fakty

Loose Change 2nd Edition
2005
7,4 5,8 tys. ocen
7,4 10 1 5828
6,5 2 krytyków
11 września: Niewygodne fakty
powrót do forum filmu 11 września: Niewygodne fakty

Wczoraj oglądnęłam "na szybko" ten film. I jakoś mi umknęło albo źle zrozumiałam - jeśli samolot(y?) z ludźmi wylądowały sobie spokojnie w innym miejscu, a nie rozbiły się, to co się stało z pasażerami, których ciała niby zidentyfikowano..? A może podali nazwiska nieistniejących ludzi..?

dota1

z tego co ja zrozumiałam i zapamiętałam to powiedzieli, że ci ludzie po prostu zniknęli. i to jest zagadka, samoloty wylądowały gdzie indziej i ludzi albo zamordowano i zwłoki zutylizowano albo uprowadzono do innych krajów lub coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 1
FendiAurelie

Aha... a jak wyjaśnić to że członkowie rodzin ofiar bądź władze prowadziły na żywo rozmowy z ze stewardessami i pasażerami z samolotów. Jesteście aż tak niedorozwinięci że nie próbujecie poszukać informacji o tym tylko całą wiedzę bierzecie z filmu zrobionego "przez cwańszych idiotów dla tych mniej cwanych".

Ale tak - rodziny ofiar z samolotów od dekady opłakujące bliskich to opłacone płaczki niczym ludzie wynajmowani w Grecji i w Rzymie do udawania żałobników. Nieźle.

tc1987

Tak rozmowy z samolotu powiadasz ? Szkoda tylko że w 2001 roku nie dało się przeprowadzać rozmów na takiej wysokości - ekspercie. I polecam zobaczyć sobie ile rodzin zmarłych rzeczywiście zgłosiło się po odszkodowanie. Skoro według ciebie tak świetnie w 2001 roku dało się nawiązać połączenie lecąc z taką prędkością i na takiej wysokości, to po co AA w 2004 roku wydało miliony dolarów na wprowadzenie specjalnych anten które te połączenia umożliwiały ? Wierz dalej w te brednie..

XXXD

a skąd wiesz na jakiej lecieli wysokości i z jaką prędkością jeżeli transponder był wyłączony???

RBKwwa

Wieże kontrolne miały akurat informacje na temat samolotów które niby zostały porwane tego dnia.
Lot 77 leciał 530 mil na godzinę, leciał na wysokości 2000 metrów zanim Hani Hanjour zdecydował wykonać zwrot o ponad 330 stopni żeby uderzyć w tą część Pentagonu która była akurat remontowana. Odsetek udanych połączeń na wysokości 2000 metrów wysokości wynosi 2.

XXXD

Nie widzisz przypadkiem zaprzeczenia w swojej wypowiedzi??
Jeśli nie wierzysz w fakt że lot 77 rozbito o pentagon, to czemu wierzysz w informacje z wierzy kontroli lotów odnośnie położenia samolotu??
Wytłumacz na jakiej podstawie selekcjonujesz informacje na te prawdziwe i fałszywe!
czemu niektóre oficjalne informacje są dla ciebie wiarygodne a inne zakłamane?
czy po prostu to co jest wygodne dla twojej teorii to fakt, a inne to kłamstwo...

RBKwwa

Proszę bardzo. Kontrolerzy z wieży myśleli że lot 77 jest samolotem wojskowym. Dlaczego mieli niby kłamać ? Radzę najpierw sobie obejrzeć film zobaczyć ile jest tam przekłamań, a następnie zgrywać wielkiego eksperta w dziedzinie architektury. Oczywiście gdzieś masz zapewne zdanie Architektów, którzy zapewne dla ciebie również zostali kupieni przez "przeciwników politycznych" (wystarczy sobie zadać idiotyczne pytanie, dlaczego eksperci od wyburzania budynków miesiącami zastanawiają się gdzie podłożyć ładunki, skoro według rządu można po prostu sprawę załatwić cysterną z benzyną i stalowa wieża zamienia się w pył).

XXXD

1. NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM zanim odpowiesz!
2. OBEJRZYJ JAKIEŚ DOKUMENTY NAUKOWE a nie pseudo

RBKwwa

1. NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM zanim odpowiesz!
2. OBEJRZYJ JAKIEŚ DOKUMENTY NAUKOWE a nie pseudoDOKUMENTY POLITYCZNE

Dla mnie bardziej wiarygodne jest National Geographic a nie przeciwnicy polityczni (i tobie też to proponuje)

ps.
powtarzam się bo wcześniej niechcący nacisnąłem odpo...

ocenił(a) film na 9
tc1987

Rozmowy były spreparowane, widziałem na YT film, w którym ta kwestia była poruszona dość szeroko. Jedna z tych rozmów utkwiła mi w pamięci, jak NIBY syn zatelefonował z uprowadzonego samolotu do swojej matki, a ta gdy odebrała telefon, przedstawił się jej imieniem i nazwiskiem, co zrobił dwukrotnie, zanim rozpoczął konkretną rozmowę.
Całe to "11 września" to jeden wielki, szyty grubymi nićmi spisek przeciwko naszej wolności osobistej. Wygooglujcie sobie "Wezwanie do przebudzenia".

dota1

ja też właśnie tego jednego nie rozumiem i to odwiecznie mnie ciekawiło: co z tymi ludźmi? przecież nie wierzę że zrobili z nimi to samo co Hitler z Żydami, przecież nie zapłacili im za milczenie i nie wywieźli do Chin. Byłabym nawet skłonna uwierzyć w takie wyjaśnienia, jakie podano w tym filmie( a niektóre argumenty, jak np. to z eksplozjami i celowym zburzeniem wież mnie przekonały) to jednak zagadka ludzi nie pozwala mi do końca opowiedzieć się za tą teorią. Ma ktoś pomysł co z tymi ludźmi?

paulina_ka

Też jestem ciekawa, a co do rozmów telefonicznych to zostały one wygenerowane i puszczane z jakiegoś odtwarzacza, ludzie którzy niby rozmawiali z rodzinami NIE ODPOWIADALI NA BIEŻĄCO NA PYTANIA, tylko w kółko powtarzali kwestie, brzmiało to tak jakby ktoś puszczał nagranie, i jak ktoś z rodziny zadawał pytanie, to osoba po drugiej stronie przewijała do początku i odtwarzała drugi raz, przecież to było na filmie, czemu nie oglądacie dokładnie!!!

FendiAurelie

też zauważyłam że nie odpowiadali na zadawane im pytania i doszłam do tych samych wniosków co i Ty ;)

dota1

-a bin laden to amerykański agent, żeby było na kogo zwalić...
-w obozach terrorystów w afgnie szkolili się amerykańscy aktorzy...
-tupolew 154 został zestrzelony rakietą brzoza-powietrze...
-a piramidy zbudowali kosmici...

LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ!
zrozumcie że zawsze znajdą się ludzie którzy mają swój interes w tworzeniu teorii spiskowych (wrogowie polityczni, prywatni, religijni itp)
Na księżycu można dopatrzeć się rysów twarzy człowieka, a w zaparowanym oknie twarzy Chrystusa co nie znaczy że to jakieś kosmiczne intrygi czy boskie cuda.
Niektórym przydało by się poszerzanie wiedzy poprzez czytanie słownika zamiast takich filmów, na początek polecam dwa słowa: PAREIDOLIA I APOFENIA ewentualnie "sztuka manipulacji"

i proponuje więcej National Geographic, a mniej amerykański produkcji!
jeśli o mnie chodzi to tyle w tym temacie.
Pozdrawiam

RBKwwa

wszystko ma swoje cienie i odblaski i jakby przedstawić tę historię pomijając fakty z filmów dotyczących teorii spiskowych to z kolei uwierzyłoby się w oficjalną wersję, jednak przyznać musisz, że drobniutka mgiełka niedopowiedzenia i wątpliwości się czai za wszystkim, co niedopowiedziane, a wiele faktów z oficjalnych wyjaśnień można poddać w wątpliwość

paulina_ka

zresztą bez przesady, tyle w tym filmie przykładów na to, że to Amerykanie zrobili to dla pieniędzy a nie Osama bin Laden dla ... (no właśnie, dla czego on sam miałby to robić?), że ja jestem w stanie uwierzyć, że to ludzie łasi na pieniądze i na ropę naftową upozorowali atak terrorystyczny, a nie że ten atak naprawdę się odbył. Zobaczcie w ogóle inne ataki terrorystyczne na jaką są skalę, a na jaką było WTC? I w innych przypadkach nie mówiło się o korzyściach pieniężnych ataku, tylko raczej, że atak był kwestią konfliktu religijnego czy nienawiści, no i że nie zginęło tyle zupełnie niewinnych osób! Pieniądz rządzi światem i w tym przypadku też tak było, a korzyści pieniężne z ataku mieli właśnie Amerykanie (mówię o Bushach itp, nie o przeciętnym obywatelu)

FendiAurelie

a i jeszcze dodam, że 'każdy kij ma dwa końce'. może nie jest tak, jak mówią na tym filmie dokumentalnym, ale wątpię też w to, co mówią w mediach i uważam, że nigdy nie powinno się wierzyć do końca w to, co mówią w telewizji np. w wiadomościach i na tej podstawie budować jakichś teorii, gdyż większość info jest kilka razy przemaglowane i tak ustawione, żeby ludzi ogłupić.

paulina_ka

" ...pomijając fakty z filmów dotyczących teorii spiskowych to z kolei uwierzyłoby się w oficjalną wersję..."
a Ty byś uwierzyła tydzień temu że po wypuszczeniu jakiegoś durnego filmu (jakich już są i tak tysiące) nastąpią ataki na ambasady w kilku krajach i "rzesze" arabów będą robić to co teraz robią? (podobne zjawisko tylko w tysiąc razy mniejszej skali)
to się nazywa islamski fanatyzm!

" ...a wiele faktów z oficjalnych wyjaśnień można poddać w wątpliwość"
W zdecydowanie większym stopniu poddaje w wątpliwość te (w moim mniemaniu absurdalne) teorie spiskowe z tego materiału!

Mówi się ile rząd miał na tym do zyskania...
Popatrzcie dokładnie z drugiej strony na to. Tyle samo miał do zyskania co łasi na ich stanowiska z tak zwanej opozycji, po wypuszczeniu tego filmu i oskarżanie o to obecnie rządzących. Każdy kto w to uwierzy, nigdy już nie zagłosuje na NICH ! a jeśli nie na "nich" to na kogo??
No własnie...

"....uważam, że nigdy nie powinno się wierzyć do końca w to, co mówią w telewizji np. w wiadomościach i na tej podstawie budować jakichś teorii, gdyż większość info jest kilka razy przemaglowane i tak ustawione, żeby ludzi ogłupić."
a pod tym się podpisuje w 100% media służą do manipulacji i rzadko kiedy do informacji
dr. H L ;)

ocenił(a) film na 9
RBKwwa

ludzie dostali nowe życie w zamian za milczenie i tyle w temacie

sayanx

Tu nie ma nic do wyjaśniania. Każdy, kto choć trochę orientuje się co się na świecie dzieje, wie, że zapasy ropy naftowej skończą się za jakieś 20- 30 lat- wersja bardzo optymistyczna. Amerykanie swoje złoża już wyczerpali, zużywają rocznie najwięcej ropy, więc logiczne jest myslenie, że atak był pretekstem do uderzenia na irackie pola naftowe ! Zresztą jest wiele ciekawych programów, artykułów mówiących o tym, że ropa się kończy i jak się nie nauczymy żyć bez niej to zginiemy. Wątpilwe jest, żeby człowiek wynalazł coś lepszego od czarnego złota. Chyba nikt nie wierzy, że ropa będzie cały czas ?

ocenił(a) film na 9
RBKwwa

Nie wiem czy jesteś taki naiwny, czy taki głupi.
Smoleńsk też zapewne wg ciebie był nieszczęśliwym wypadkiem, no i zagadnienie "seryjnego samobójcy" to zapewne także mit.