PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35877}

Śpiąca królewna

Sleeping Beauty
1959
7,3 50 tys. ocen
7,3 10 1 50127
7,2 18 krytyków
Śpiąca królewna
powrót do forum filmu Śpiąca królewna

Witam! Chciałam się zapytać, jak sądzicie? Jaki jest najstraszniejszy moment w bajkach Disneya?

Moim zdaniem, jest to moment w którym zła czarownica wzywa Aurorę, ona wchodzi po tych schodach, podążając za zielonym światłem... w tle ta okropna muzyka... brrr, aż mnie ciarki przechodzą:))

Yuzuki

zgadzam się całkowicie. nie pamiętam ile miałam lat kiedy po raz pierwszy oglądałam tę bajkę, ale dużo, dużo później to właśnie tę scenę zapamiętałam (nie licząc paru "dziur") z całości filmu. jest w niej coś intrygującego i zarazem przerażającego, od samego początku, gdy gaśnie płomień w kominku. jeśli animatorzy z Disneya chcieli wywołać strach w tych małych i trochę większych dzieciach, to im się udało ;)

Yuzuki

Dla mnie najbardziej przerażająca była śmierć Mufasy...no może nie tyle to było przerażające co smutne...ale faktycznie "śpiąca królewna" miała swój klimat ...bodajże miałam 9 lub 10 lat gdy się to pojawiło w Polsce i wówczas przy oglądaniu mogłam się przestraszyć..;p a tak propo bajki disneya z reguły nie są straszne...polecam tobie obejrzeć (o ile dasz rade znaleźć) "Niebiesko brodego", Staruszkę w lesie" lub "Wodę życia" ...nie są to bajki disneya ale wyjątkowo straszne jak na ich przedział wiekowy. Pz :)

ocenił(a) film na 9
tou

ojj mnie zawsze najbardziej przerażał moment kiedy Aurora szła po tych schodach.. brr.. muzyka była taka straszna i to zielone światło.. do tej pory jak mi się przypomina jej nieprzytomna twarz spowita tym zielonym światłem to mnie ciarki przechodzą ;p

antonina

Rzeczywiście, zielone światło utkwiło mi w pamięci ;) Od siebie może dodam jeszcze moment z "Królewny Śnieżki", w którym zła królowa zmienia się w wiedźmę.

ocenił(a) film na 9
Pride

Noo, albo jak królewna śnieżka ucieka przed leśniczym...

Yuzuki

No i większość scen z Ośmiornicą w "Małej Syrence".

ocenił(a) film na 9
Pride

nie lubię małej syrenki xP
za krótki?!
nadal za krótki...

Yuzuki

"Mała Syrenka" nie jest moją ulubioną bajką, ale postać Urszuli jest moim zdaniem świetnie wykreowana ;)

Pride

to prawda, ta scena z zielonym światłem jest przerażająca :)
ale miałam też traumę po 'dzwonniku z notre dame', kiedy frollo śpiewał przed kominkiem, i potem dookoła niego pojawiły się takie wielkie cienie.. :)

ocenił(a) film na 10
rhapsody2

Też prawda. Frollo też był wtedy nieźle przerażający. ^^

Yuzuki

Ta scena jest równie wstrząsająca jak i muzyka. Szczerze mówiąc lubię tą scenę.

ocenił(a) film na 10
EM_DE_KE_AS

Najstraszniejszy jest moment, gdy ( w śpiącej) w tym kominku ukazują się oczy wiedźmy. Gdy byłam mała to zawsze chowałam, się w tym momencie pod poduszkę.

ocenił(a) film na 9
Joo

:))

słoooodkie:))

ZA KRÓTKI!

ocenił(a) film na 10
Joo

Oj, tak! Jej oczy są zabójcze! Ona jest zabójcza! Chwała Maleficent! Miłość do Niej! MOJA KRÓLOWA. Jej niewolnica pada przed Nią na kolana!

ocenił(a) film na 9
emperator_dim

A słyszałaś, że ma być film o samej Maleficent? W sumie nie wiem co o tym myśleć, mam nadzieję, że się postarają...

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

Tak, chyba to. Ale nie mogę się zgodzić, że muzyka była okropna! Ta muzyka była przecudowna! Chyba najpiękniejsza z całego filmu, a sama Maleficent - bez komentarza!: Tego nie da się ocenić słowami, jest najlepsza! Przecudowna postać. Nie daruję Filipowi, że Ją zabił! :| XD

ocenił(a) film na 10
emperator_dim

a mnie przerażało jak pojawiła się czarownica wkurzona że jej nie zaprosili, coś tam powiedziała, uniosła laske, uderzyła nią o ziemie i wtedy rozległ się taki specyficzny dźwięk - okropny, aż mnie ciary przechodzą, a to z zielonym światłem też było przerażające :)

Yuzuki

Oj tak, moment w którym Aurora wchodzi po tych krętych schodach jest przerażający :).

ocenił(a) film na 8
Yuzuki

Jak dla mnie najstraszniejszą bajką jaką oglądałam w dzieciństwie (poszłam na to do kina) był Dzwonnik z Notre Dame. Miałam wtedy chyba 6 lat, ale ta bajka jak na wtedy była dla mnie straszna i musiałam wyjść z kina. Ostatnio jak to oglądałam może nie wyłaczyłam komputera, ale widze, że niektóre sceny naprawdę mogą dzieci przerażać.

ocenił(a) film na 9
natalaaxD

W szczególności scena, w której Frollo śpiewa tą pieśń po łacinie przed kominkiem. Zgadzam się ^^

ocenił(a) film na 8
Yuzuki

I kiedy chce Esmeraldę na stosie spalić i ta scena końcowa jak walczy z Quasimodo.

ocenił(a) film na 8
Yuzuki

Obejrzyjcie ''Taran i Magiczny Kocioł" - najmroczniejszą bajkę Disney'a jaką widziałem. Tam dopiero są straszne momenty. Rogaty Król jest sto razy bardziej przerażający od Maleficent.

ocenił(a) film na 9
Vivi22

Czy to jest w ogóle możliwe? Być bardziej przerażającym niż ona? xDD

ocenił(a) film na 8
Vivi22

zgadzam się jak najbardziej...Diabolina przy Rogatym Królu to pionek:D

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

tak zgadzam sie,do tej pory az pomysle jak ona wchodzila po tych schodach to az strach,super bajka mojego dziecinstwa ^^

ocenił(a) film na 8
Yuzuki

Pamiętam, że na początku tej sceny podskoczyłam, a potem chowałam się pod kocem. To zielone światło i muzyka... brrrr... Przez tą czarownicę bałam się sama wchodzić na piętro u mnie w domu!

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

Mmm... Śpiąca Królewna! Moja ulubiona księżniczka i książę pochodzą właśnie z tej bajki choć mam wiele dużych dziur z przeszłości. Naturalnie jeżeli chodzi o tę bajkę. Bardziej pamiętam Kopciuszka. Nie zbyt pamiętam Maleficent ale mam swój najstraszniejszy moment z Disney'a. Pamiętasz 101 Dalmatyńczyków? A może choć Cruelle? To chyba wiesz o co mi chodzi. Naturalnie chodzi mi o scenę pościgu a konkretnie moment kiedy ma rozwiane włosy i czerwone oczy. Brr... Nadal się boję.

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

Zobaczyłam Śpiącą Królewnę. Nic strasznego jakieś "tyryryry paf!" eee tam... Taniec przy ogniu mnie rozśmieszył bo wołałam "Imprezka! Imprezka!". Zostaję przy Cruelli.

Yuzuki

Przemiana EVIL QUEEN ze śnieżki

Yuzuki

O jeju, zastanawia mnie dlaczego nie ma tu Herkulesa ;) Dla mnie najstraszniejszy moment, to kiedy Herki płynie po duszę Megary przez Styks i zamienia sie w przerażającego trupa. No i jeszcze Mojry, uuu scary. Ale i tak kocham tę baję <3

ocenił(a) film na 9
Yuzuki

fakt, strasznie się tego światła bałam. Ale chyba najbardziej mi utkwił w pamięci książę w tym lochu.

ogólnie ta bajka jakiś taki straszny klimat ma. Niby wszystko pięknie i fajnie ale pamiętam ją jako tą straszną

Yuzuki

Mi utkwiły dwa fragmenty z filmów:
- Ze Śnieżki - gdy Evil Queen schodzi po schodach już po przemianie i trafia na ludzki szkielet wyciągnięty tak jakby kiedyś ten człowiek próbował dosięgnąć dzbanu z wodą.
-Z kopciuszka - zbliżenie na Lady Tremaine gdy mruży oczy patrząc na Kopciuszka i domyśląjąc się że to ona była tą dziewczyną na balu.

ocenił(a) film na 10
Yuzuki

Właściwie każda prawie scena z Diaboliną wywoływała u mnie dreszcz, gdy byłam dzieckiem;)
Cóż za charyzmatyczna postać.

użytkownik usunięty
Yuzuki

Jak dla mnie to moment kiedy zła królowa z Królewny Śnieżki przemienia się w staruchę, ta czaszka z krukiem w środku i w ogóle sceny z tą wiedźmą. No i to zielone światełko z tego filmu też wywoływało u mnie strach:)

ocenił(a) film na 8
Yuzuki

ta scena jest przerażająca...Aurora idąc za zielonym światłem jest zupełnie zahipnotyzowana, to wywołuje u mnie ciarki, nawet teraz ;)