PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1233}

Ścigany

The Fugitive
1993
7,6 133 tys. ocen
7,6 10 1 132609
7,9 46 krytyków

Ścigany
powrót do forum filmu Ścigany

Pierwsze co mi się nasunęło na myśl, gdy zobaczyłem tych dwóch co wynajmowali pokój głównym bohaterom - to Polacy, kilka sekund później pojawia się krzyż i godło Polski, a kobieta zaczyna wypowiadać zdanie po polsku, które nic nie wnosi.

29
Dadramel

Też właśnie się zastanawiałem jaki sens miało wtrącenie tej polskiej wypowiedzi.

alfabecik123

Rozumiem, że gdyby to było getto i rodzinka murzynów zaczęłaby mówić w suahili to film nabrał by więcej sensu.
Ot reżyser postanowił sobie dać polską rodzinę i tyle, może główny bohater szukał świeżych imigrantów żeby nikt mu nie węszył pod drzwiami.
Ten temat kompletnie niczego nie wnosi.

Sergij

ale faktycznie ten polski akcent wypadł bardzo blado... jakoś tak sztucznie...

oxygon

polski język zawsze brzmi sztucznie, szczególnie w starych filmach. Ja się zorientowałem ze to Polacy po akcencie tej kobiety :)

taziczek

Tak się składa, że tę Polkę, zagrała niejaka Monika Chabrowska od lat mieszkająca w Chicago. Niestety parę lat temu umarła:
http://dziennikzwiazkowy.com/kondolencje-nekrologi/sp-monika-chabrowska/

taziczek

... sceny były kręcone w Chicago, gdzie jest masa Polaków, dlatego taki polski akcent. Nie rozumiem co twoja wypowiedz sugeruje? A gdyby to żydy tam były i coś mówiły? Co z tego? Główny motyw to pościg a nie pogawędki na przedmieściach.

alfabecik123

A to mało jest filmów w którym ktoś wypowiada zdanie w ojczystym języku i nie jest tłumaczone? Sens jest taki, by ukazać, że nie są Amerykanami.

Dadramel

Niektóre sceny były kręcone w Chicago, możliwe że stąd ten polski akcent
A jak wiadomo w tym amerykańskim mieście żyje wielu Polaków.

Dadramel

A co ma wnosić? Oni nie brali udziałku w spisku :P ;). Nie każdy pracował w tej firmie farmaceutycznej :P. Wg mnie wątek wypadł normalnie - sporo w końcu w Sikago Polaków nie? Mniej naturalnie by wypadło myślę, jakby para Aborygenów go gościła albo kosmitów :D.

Dadramel

Z tego co pamiętam (jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić), to rodzina Polaków została przedstawiona jako podejrzani bandyci, których odwiedza oczywiście policja. Typowe traktowanie Polaków w Holywood.

kashmir23

Tylko syn i to za jakiś handel narkotykami. Matka została przedstawiona normalnie.

micozaur15

Dokładnie!

kashmir23

Nie typowe, ale faktualne. Duza czesc imigrantów polskich to osoby o poszlakowanej opinii/ kryminaliści.

chyba Ty.

Mothyff

Ja nie, ale np alimenciarzy duzo wyjechało aby nie placic na bachory

ale duża część to ile? bo ja byłem 10 lat i z jakichś 500 poznanych osób może ze 2-3 było poszukiwanych lub 'alimenciarzy', czy to duża większość? nie wiem lecz nie sądzę...

Dadramel

a co ty bys wiecej chcial? zwykli biedni imigranci ktorzy chcieli zarobic pare groszy wynajmujac pokoj jakiemus pierwszemu lepszemu typowi.
jest to oczywiscie bardzo realistyczne, gdyz chicago to w bardzo duzej czesci bylo polskie miasto ;)

Dadramel

A co to było za zdanie, bo nie oglądałem? Może coś w rodzaju: "idź po starego do parku, bo leży tam naj...ny jak lord"?

czoper62

Coś w stylu: "Chyba będzie zadowolony z tego pokoju".

Dadramel

trochę by było podejżane że w nieście w którym prawie połowa mieszkańców to polacy nie byłoby słychać polskiego

Dadramel

Zapraszam na stronę stworzoną dla tych którzy wyłapują polskie wątkiw zagranicznych filmach www.polskiemotywyfilmowe.com