PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712573}

Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Rogue One: A Star Wars Story
2016
7,4 167 tys. ocen
7,4 10 1 166691
7,0 65 krytyków
Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie
powrót do forum filmu Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Kanoniczność

ocenił(a) film na 9

Czy ktoś może mi powiedzieć czy to będzie Kanoniczny film czy nie ?

ocenił(a) film na 10
snafu3

Będzie w kanonie.

ocenił(a) film na 9
elrond123

To plany chyba wykradli Bothanie w takim układzie a nie ludzi chyba że mi się myli z Powrotem Jedii ?

ocenił(a) film na 10
snafu3

Bothanie próbowali zdobyć informacje o II Gwieździe Śmierci w Powrocie Jedi. Plany I Gwiazdy Śmierci wykradli jacyś rebelianci, ale nie wiadomo kto dokładnie.

ocenił(a) film na 9
elrond123

Dzięki.

ocenił(a) film na 10
snafu3

Spoko :)

ocenił(a) film na 10
elrond123

Według EU wkradł Kyle Katarn.

ocenił(a) film na 10
Gorkin

EU nie jest już w kanonie, więc ja to wymazuję z pamięci...

ocenił(a) film na 10
elrond123

Ogólnie mówiąc ja EU nie lubię.

ocenił(a) film na 10
Gorkin

Nie jesteś odosobniony :P

ocenił(a) film na 10
elrond123

Sam zwiastun Łotra przebija całe EU :D

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Było kilka wersji z których nigdy nie ustalono która jest tą prawdziwą. Wersja, że Katarn wziął plany była jedną z kilku.

ocenił(a) film na 1
snafu3

To co Disney sobie zalicza do kanonu nie ma żadnego znaczenia. To fani uczynili Star Wars wielkimi i do każdego fana pozostaje decyzja, który film, książka czy komiks są dla niego kanoniczne. Jakiś moloch finansowy pod nazwą Disney, który sobie kupił Star Wars i próbuje kasę zarobić, wypuszczając jeszcze raz podobne historie, może sobie co najwyżej we własnych szufladkach takie przyporządkowania robić. Za 20 lat ktoś inny może kupić Star Wars, "wyzerować" uniwersum i narzucić Ci odgórnie - to co lubisz i znasz nie jest star wars, tylko to co ja Ci tu chcę teraz sprzedać to jest prawdziwe star wars. Dobrze, że kręcą nowe filmy i rozszerzają uniwersum, ale decyzja co uważasz za kanon Star Wars należy tylko do Ciebie.

Przykładowo - mi się film "Przebudzenie Mocy" bardzo podobał, ale nie uważam go za kanoniczny. Dla mnie oficjalną kontynuacją "Powrotu Jedi" jest trylogia książkowa "Dziedzic Imperium". Nie wiem jak wypadną dwa pozostałe filmy, ale jak na razie książki Zahna się prezentują znacznie lepiej od "Przebudzenia Mocy", które w tej chwili traktuję jako taką alternatywną historię.
Tych wszystkich seriali animowanych też nie zaliczam do kanonu. Tam są różne bzdury, typu wskrzeszenie i powrót Darth Maula. Darth Maul zginął na Naboo zabity przez Obi Wana, koniec, kropka.
Nie byłem zwolennikiem starego Expanded Universe i teraz też nie jestem zwolennikiem nowych porządków Disneya (kanon-legendy) ani żadnych innych tego typu form kontrolowania wyobraźni fanów świata Star Wars. Każdemu polecam takie podejście do tematu.