Miałem okazję zobaczyć wreszcie oba filmy, najpierw widziałem [REC] który zrobił na mnie duże wrażenie, mało spotykana jak dotąd metoda kręcenia filmu zapoczątkowała absolutny przełom w historii horroru (wcześniej mieliśmy okazje zobaczyć bardzo przeciętny i mało straszny Blair Witch Project)[REC] sprawia wrażenie bardzo realistycznego przez wspomnianą już prace kamery oraz świetny klimat potęgujący uczucie strachu :]Uznany za najbardziej nowatorski horror tej dekady zdobywca nagrody publiczności na Europejskiej Akademii Filmowej doczekał sie niesłychanie szybkiego amerykańskiego remake’u który ukazał sie pod nazwą "Kwarantanna" główną role zagrała znana z "Egzorcyzmów Emily Rose" Jennifer Carpenter w filmie pojawiło się jeszcze kilka znanych twarzy ale mimo to w [REC] gra aktorów stała na troche wyższym poziomie. Kwarantanna jak na amerykanski remake wygląda dość dobrze ale przegrywa z klimatem [REC] i mimo kilku nowych scen nie wnosi nic nowego. Myślę ,że kto zobaczy któryś z tych dwóch filmów nie będzie zawiedzony bo to dwa naprawdę dobre horrory i warto zobaczyć przynajmniej jeden, ja polecam bardziej [REC] zrobił na mnie wieksze wrażenie. Na zakonczenie mam tu ciekawy film który był używany do promocji filmu [REC] http://www.youtube.com/watch?v=nfgZlMYj_NU