PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 38908
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

karta graficzna

ocenił(a) grę na 8

Gdzie można kupić porządną kartę graficzną? Ile może ona kosztować? Posiadam GeForce 8600 i podejrzewam, że właśnie dlatego ta gra mi nie działa. Ale wtopiłam, byłam pewna, że pójdzie :( Czy można dostać taką, jaka jest w minimalnych wymaganiach (GeForce 8800) w okolicy 100zł?
Wiem, że to trochę na "odwal się" ale jestem tak załamana, że nie mam siły szukać. Na dodatek starzy jadą po mnie cały dzień, za to, że kupiłam te grę. Koszmar!

szepcik

U mnie 600GT generuje nawet grafikę na średnich detalach w granicach 9-17 klatek na sekundę... Mam jedno-rdzeniowy Pentium 4 3GHZ, dlatego nie sądzę, żeby gra nie chodziła Ci przez zbyt słabą kartę. Problem musi leżeć gdzieś indziej:-( Proponuję ściągnąć najnowsze sterowniki NVIDII, które aktualizowano dwa dni temu... Pozdrawiam

Matie

8600 GT*

szepcik

Na allegro chodzi za 200. Za 100 zł raczej nie dostaniesz karty, która spełnia minimalne.

Gra ci w ogóle nie działa? Wydaje mi się, ze powinna się uruchomić i być grywalna na ustawieniach minimalnych i na w miarę niskiej rozdzielczości. Musisz w konfiguratorze ustawień graficznych wyłączyć wszystko co się da i dać rozdzielczość nie większa niż 1024x768.

Podobno niektórym Wiedźmin 2 nie chciał się uruchomić nawet na świetnych komputerach. Podobno uruchomienie gry w okienku (zamiast pełnego ekranu) pomogło.

Z tego co wiem, to są osoby, które grają na minimalnych detalach w W2 na geforce 8600 GT - gra się tnie, ale grac się da.

Jakie masz parametry reszty sprzętu? (procesor, ram)

ocenił(a) grę na 8
Kazioo

Mam system Windows vista. A poza tym:
Intel Core2 Duo 2,33GHz
kingston DDR2 2x 1GB
Podać coś jeszcze?
Obecnie, po zainstalowaniu gry mam jeszcze 25 GB miejsca wolnego.
Nie mogę uruchomić gry bo pokazuje się komunikat: http://www.image-share.com/ijpg-663-96.html Myślałam, że ten komunikat to przez kartę graficzną właśnie, ale teraz to nie mam pojęcia.
Po kliknięciu "ok" pisze, że nie mam uprawnień do uruchomienia aplikacji i musze otworzyć ją jako administrator ( mam tylko jedno konto na kompie, administratora właśnie :/) Mój komp zawsze grymasi z grami. Zawsze wyskakują mi mniejsze lub większe błędy. Bardzo proszę o pomoc

ocenił(a) grę na 9
szepcik

prawym i uruchom jako administrator spróbuj :P
w sensie na ikonce
Poza tym, sterowniki najnowsze ściągnij www.nvidia.com

ocenił(a) grę na 8
Marcinekk

Zrobiłam tak jak kazałeś (klikłam prawym p. myszy i dałam "otwórz jako...") I coś się dzieje :D
A teraz może trochę głupie pytanie? Gdzie pisze numer seryjny?? I co to jest "kod zapytania"?

ocenił(a) grę na 8
szepcik

Działa :) Wielkie dzięki!!!
Aktualizacje do kart i tak ściągnę.

szepcik

Jak myślicie jak będzie mi chodziła gra na takim sprzecie:
GeForce 9500GT (najnowsze stery są oczywiście wgrane)
2GB RAM DDR2
AMD ATHLON 2.8 GHZ x2 (mogę się zawsze pobawić w podkręcanie)
Windows XP sp3

Dodam iż zamierzam z racji posiadanego monitora grać na raczej niskiej rozdziałce.

ocenił(a) grę na 9
Ivalor

Karta słaba, najniższe ustawienia(jak odpali) ; )

ocenił(a) grę na 9
Ivalor

Odpali na pewno, ustawienia myślę że o średnie/niższe będzie się można pokusić

ocenił(a) grę na 9
szepcik

Spox^^

ocenił(a) grę na 9
Marcinekk

A pogram w grę na takim kompie?
Intel Pentium IV 3.00GHz
3GB RAM
GeForce 8600GT 512MB
Trust 420W

Wigen19

Tak... Gram na identycznym - mam nawet o 1GB mniej RAMu:-P

ocenił(a) grę na 9
Wigen19

No jasne że tak;)

szepcik

Jestem informatykiem, więc chętnie Ci pomogę. Poniżej karty graficzne z cenami, możliwe że nieaktualnymi już i ustawienia.
1. do płynności w 2560x1600 - nvidia 690 lub nvidia 690 sli - 4-5 tys. zł.
2. 1920x1080 -.... również konieczna ta sama karta bądź 2x amd 7970 crossfire lub nvidia 590 sli - 2x 2-3 tys zł., można grać ok. 30-35 fps z 1 nvidia 590 sli.
3. 1360x720 - nvvidia 570 - 40-45 fps, nvidia 560 - 35-40 fps. - 100z-1200 zł
4. niżej nie sprawdzałem, nożna bawić się w obniżanie bądź wyłączanie częsci opcji i tez pójdzie.

ocenił(a) grę na 8
PolakPrawdziwy

Dziękuje za dobre chęci, ale już dawno rozwiązałam ten problem :) po prostu nie wiedziałam, że mam użyć opcji "uruchom jako administrator". Kartę też musiałam zmienić od tego czasu, bo całkiem się zepsuła i teraz mam radeona hd 6670.

ocenił(a) grę na 8
PolakPrawdziwy

Ja jestem tylko technikiem informatyki i wybacz , ale takich bzdur dawno nie czytałem :) .Odnośnie rozdzielczosci 1920x1080 ? Aleś zapodał sprzęt ;) Ja gram na hd78501GB i wszystko na full (jak 99% bez uberpróbkowania) i gra zap**la jak Geralt po ,,Jaskółce'' . Więc 7970 x1 ani tym bardziej crossfire nie jest tej grze potrzebne do dobrej zabawy.

użytkownik usunięty
parhelia_filmweb

Ja niestety muszę zmienić kartę graficzną, oraz zasilacz bo pewno też słaby, bo strasznie chcę pograć w Wiedźmina 2 i przyszłą 3, a na tej... tej... 9500! (tak, sam model to już obraza) nie mogę pograć nawet na 800x600.

ocenił(a) grę na 8

Wszystko zalezy od tego jakie masz pozostałe bebechy. Czasem grafika niewiele pomaga przy nedznym cepie i małej ilości ramu.

użytkownik usunięty
parhelia_filmweb

Procesor mam dwurdzeniowy 2.8, ramu 4GB, nie jakoś wiele ale znośnie, po prostu wiem z doświadczenia że ta karta bardzo często mnie zawodzi w grach z trójwymiarową grafiką, z 2007 roku wzwyż. Moja wersja karty 1GB przegrywa z 8800 512.

ocenił(a) grę na 8

,,dwurdzeniówka'' jaka core 2 duo czy athlon 64 ?. Ramu spoko 4GB ok, ile chcesz dac na karte?

użytkownik usunięty
parhelia_filmweb

Core 2 duo. A ile wydać, myślę że co 500-700. Nie chcę mieć jakiejś bardzo powerful karty, tylko żeby takie gry były grywalne niekoniecznie na wysokich ustawieniach.

ocenił(a) grę na 8

Sprawa prosta. W kolejnosci od najsłabszej i najtańszej ..... HD7770 < HD6850<GTX650TI (tu brać najtańszy ) i mój faworyt HD7850. Oczywiście sprawdź zasilacz. Choć cała platforma nie będzie jakaś prądożerna pasowałby jakiś dobry np xfx 450W lub ocz 500 W.

ocenił(a) grę na 7
parhelia_filmweb

a ja nie jestem informatykiem, grałem na 9800 gt i athlonie 4000+ lekko podkręconym, 2 gb ramu ddr2 - na wysokich ok. 20 - 25 kl/s
Te parametry z postu powyżej nie wiem skąd wzięte...chyba przyleciały razem z tym czelabińskim meteorem prosto z kosmosu.
Ludzie grają na 8600gt i dają radę a ten wyskakuje z jakimiś high-endami. wow

parhelia_filmweb

By osiągnąć pełne Full HD, ze wszystkimi opcjami i przy normalnej płynności 35-40 fps potrzeba NVidii 690. W przypadku jeszcze wyższych ustawień z rozdzielczością 2560x1600 NVidia 690 może już nie wystarczyć (nawet w przypadku GTA IV z Icenhancerem ledwo daje radę) i tu najlepiej jest ustawić tryb SLI.

ocenił(a) grę na 8
PolakPrawdziwy

Jesteś w błędzie. HD7850 1GB 1920X1080 bez uberpróbkowania , płynniutko bez żadnych problemów. GTX690 moim zdaniem zbędny.

parhelia_filmweb

Bez uberpróbkowania to bez pełnego Full HD. Włącz je i sprawdź płynnośc.

ocenił(a) grę na 8
PolakPrawdziwy

Uberpróbkowanie kompletnie nie zmienia ,, widzialnej'' jakości grafiki. Obciąża sprzęt okrutnie ,nie dając kompletnie nic w zamian . Do maksymalnego wyglądu gry w FHD wystarczy HD7850.

parhelia_filmweb

Uwerpróbkowanie, zwłaszcza przy trochę gorszej optymalizacji, upłynnia przejścia między klatkami i korelację dźwięku i obrazu, nie w każdej grze jest, ale w przypadku Wiedźmina 2, gdy jest trochę gorsza optymalizacja, pomaga. Chociaż, jeśli uprzeć się, można powiedzieć, że bez tej opcji w sumie jest też Full HD. 1GB? Ja od dawna nie kupuję kart poniżej 3GB. Od kilku lat nie zmieniam komputera, tylko dokupuję kolejne procesory i karty graficzne? Po co na darmo wydawać kasę? Monitor z rozdziałką 2560x1600 też mam już chyba z 5 lat ten sam. Zamiast kupić komputer z NVidią 690 za 10 tys., mogę kupić 2 takie karty po 4 tys. i oszczędzić trochę. :)

ocenił(a) grę na 9
PolakPrawdziwy

Nie przesadzasz trochę z tymi kartami ja na swoim GTX 460 gram w rozdziałce 1980*1080 ze wszystkimi detalami na ultra jedynie uberpróbkowanie na off i mam 27-40 fpsów