PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 38910
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

Osobiście dziwię się że W2 jest tak wysoko. W porównaniu z poprzednią częścią nastąpił wręcz regres w wielu kwestiach:
-Walka w poprzedniej części nie była może szczytem marzeń ale mi się podobała - była efektowna i różniąca się od typowej gry akcji. W dwójce mamy do czynienia z bezsensowną siekaniną, w której 90% naszych ruchów to turlanie się po ziemi - atak - turlanie - atak. Wiedźmin w dodatku cofnął się w rozwoju i to bez ŻADNEGO uzasadnienia fabularnego. Ot tak, zapomniał wszystkich tych efektywnych ciosów i finezji wiedźmina, w dwójce byle żul spod tawerny dorównuje nam kunsztem i efektownością szermierki. Na początku wygląda to fatalnie, dopiero pod koniec zaczyna to w miarę wyglądać, kiedy już nauczymy się wielu ruchów.
-totalnie spaprany interfejs, w 1 częsci od razu było widać co gdzie jest. W dwójce zbieramy do plecaka wszystkie możliwe rupiecie i musimy przekopywać się przez góry przedmiotów żeby znaleźć to co nas interesuje.
- balans rozgrywki jest bardzo zły, nie podoba mi się to, że wyćwiczony wiedźmin musi uderzyć jakiegoś zwykłego ducha z 15 razy żeby zginął, wygląda to cholernie nierealistycznie (jeśli można tu mówić o realiźmie)
-elementy skradankowe - no comment, totalnie poronione sterowanie, jedyna zaleta - jest tego mało ;d
-picie eliksirów - dlaczego do cholery w jedynce mogliśmy szybko łyknąć eliksiru podczas walki a w dwójce wiedźmin ślimaczym ruchem musi przykucnąć, przebrnąć przez kilka menusów żeby się napić jednego eliksiru i wyłączyć te wszystkie menusy? Jakby tego mało, jedyne co dają te eliksiry to cyferki w statystykach. W jedynce widać było że użyliśmy danego eliksiru.
-tworzenie eliksirów - podobna sytuacja, w jedynce ten element był bardzo dobry, tutaj został spaprany.

Oczywiście mimo tych wad Wiedźmin 2 jest dobrą grą, zostały dodane miejscami fajne rzeczy (jak sterowanie innymi postaciami czy animowane scenki) ale to inna historia.

ocenił(a) grę na 10
Venderein

"-totalnie spaprany interfejs, w 1 częsci od razu było widać co gdzie jest. W dwójce zbieramy do plecaka wszystkie możliwe rupiecie i musimy przekopywać się przez góry przedmiotów żeby znaleźć to co nas interesuje."

Po lewej stronie od typów przedmiotów są cztery piktogramy: klepsydra, litera i coś tam jeszcze. Jeśli ustawisz klepsydrę to będziesz miał ekwipunek ułożony według czasu zebrania itemków. Bez tego rzeczywiście może być problem z przekopywaniem się w ekwipunku

ocenił(a) grę na 10
Venderein

Co do pozycji to moim zdaniem przesadziłeś wiedźmin powinien być wyżej
Co do eliksirów to bardzo dobrze że nie można ich pić podczas walki dlaczego ? bo w końcu któraś gra przełamuje loby i wnosi coś nowego po to masz książki o potworach opisy zadań i relacje bohaterów niezależnych by przewidzieć czego można się spodziewać i odpowiednio się przygotować zdecydowanie dużo bardziej wole wypicie mikstury podczas medytacji i przygotowań do walki niż zjedzenie 20 jabłek w jej trakcie

ocenił(a) grę na 10
Venderein

Jeżeli chodzi o walkę w mojej opinii jest dużo lepiej niż w części pierwszej ruchy wiedźmina są płynne nie stoi on w miejscu jak kołek machając mieczami na wszystkie strony jego ciosy i piruety pokazują że jest on prawdziwym mistrzem miecza.

Venderein

Wiedźmin nie był moją ulubioną grą ze względu na fabułę ale przyznam że jedynka jeszcze jako tako mi się podobała ale dwójka to jedna z najbardziej przereklamowanych gier! Plusem jest oczywiście grafika i to że Polacy zarabiają na tej grze. Do Twoich minusów dodałbym:
-długość gry
-bardzo mała ilość zadań pobocznych
-słaba różnorodność lokacji w dodatku nie porażają swoim rozmiarem
-słabiutki akt III
-ograniczenia w poruszaniu się (skoki to jakaś komedia)
-brak szybkiego wczytywania

ocenił(a) grę na 10
aguero90

jak minusem W2 może być długość? Przy tych wszystkich dzisiejszych 3-4 godzinnych grach, powinieneś się cieszyć że chociaż W2 jest trochę dłuższy!

Ascher1989

Wiedźminowi raczej bliżej RPG niż strzelanki więc mam prawo wymagać dłuższego czasu rozrywki?

ocenił(a) grę na 10
aguero90

Albo ja ciebie źle zrozumiałem, albo ty mnie. W2 jest długi ->zaleta. To miałem na myśli.

Ascher1989

Wymieniłem MINUSY gry a wśród nich długość jako że gra jest jak dla mnie za krótka biorąc pod uwagę że wykonałem prawie wszystkie zadania poboczne. Kiedy walczyłem z tym smokiem(?) na tej wierzy byłem pewien że jestem w połowie gry! Jakież było moje zdziwienie że to właściwie była ostatnia walka. Wydaje mi się że nawet jedynka pod tym względem przeważała.

ocenił(a) grę na 10
aguero90

To żeśmy się zaplątali w słowach :), tak jedynka była dłuższa od dwójki. A jeśli już narzekacie to i ja dołożę coś od siebie, imo najważniejszym co gra straciła to niesamowity słowiański klimat, taką swego rodzaju "swojskość".