PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660331}
5,9 178  ocen
5,9 10 1 178
Tony Hawk's Pro Skater HD
powrót do forum gry Tony Hawk's Pro Skater HD

To są dwie pierwsze części Tony'ego Hawka, tyle że z ulepszoną grafiką.
Te same wyzwania, postacie, plansze, nawet ten sam genialny soundtrack, którego słuchałam za dzieciaka i słucham do dziś. Skąd więc tylko 5,7?

EwkaS

Powiem Ci skąd: ludzie to hejterzy, wiecznie niezadowoleni ze zmian. Większość gier kultowych z dawnych lat jest taka świetna w naszym subiektywnym odczuciu z dwóch powodów:
a) z czasem pamiętamy tylko te fajne rzeczy, więc wręcz nieuniknionym jest reagowanie w sposób "ooo, to była fajna gra!", gdy po latach usłyszymy o jakimś tytule (pod warunkiem, że nie był, najzwyczajniej w świecie, do dupy)
b) (powiązane z pierwszym) gry z dzieciństwa - dziecko ma bardziej "wybujałą" wyobraźnię, ergo byliśmy w stanie zanurzyć się jeszcze głębiej w jej klimat, co tylko potęguje efekt z pierwszego podpunktu. :D
Na dodatek ludzie kochają powielać utarte teksty a'la "teraz już nie robi się dobrych gier, teraz to tylko grafika, kiedyś robiono dobre gry, nie dla kasy" i inne brednie. Zresztą, nie tylko w temacie gier, a właściwie w absolutnie każdym możliwym. Najśmieszniejsze jest to, że mało kto jest w stanie to zauważyć. ;)

Voytash89

No ale grałeś w tego remastera?

ocenił(a) grę na 9
EwkaS

Też się zastanawiam, dla mnie gra rewelacyjna.

ocenił(a) grę na 6
EwkaS

A może dlatego że za ponad 10 euro dostajemy niecałe gry nie ma wszystkich map a gra przez jakiś czas nie była nawet w hd brakuje tu tak ważnych elementów dla tej serii jak np. multiplayer czy kreator postaci a to wszystko za cenę około 10 razy większą niż oryginał.

ocenił(a) grę na 1
EwkaS

Grałaś w poprzednie części? Całkowicie przerobili fizykę i gra nie jest już tak fajnie zręcznościowa jak była kiedyś. No i nie da się wykręcić trików po kilka milionów punktów. Pierwszej misji nie skończyłem i odinstalowałem (jedyna 1 gwiazdka, którą dałem na Filmwebie czemukolwiek, kiedykolwiek, ale to przez ogromny sentyment do serii, która pochłonęła sporą część mojego dzieciństwa).

ocenił(a) grę na 7
EwkaS

Jak dla mnie jak najbardziej w porządku, trzyma jeszcze troche klimat ale myśle tą odświeżoną wersje mogli zrobić dużo lepiej. Przede wszystkim 'bugi'..

EwkaS

Wersja PS3. Nie ma w tej grze wszystkich etapów, nie ma wszystkich postaci, nie ma filmików, nie ma edytora etapów, nie ma edytora postaci. Fizyka jazdy też niestety uległa zmianie, jest teraz coś pomiędzy THPS1 a THPS2. Podobno gra powraca do pamięci mięśniowej graczy czy coś takiego ale ustawienie sterowania także uległo małej zmianie, L1 i R1 przeniesiono na L2 i R2. To co jest odświerzone w grze wygląda ładnie ale jest to trochę za mało żeby nazywać to odświerzoną wersją dwóch pierwszych części. Cena gry jest taka jak za odświerzone kompletnie trylogie gier na PS3.

ocenił(a) grę na 2
EwkaS

"dwie pierwszy gry", nie to tylko 7 poziomów z 19, jakie pojawiły się w oryginalnych grach, bez żadnych nagród w trakcie progresji i z wyciętą całą zawartością (a trochę jej było) oprócz samych poziomów. Animacje są zepsute i źle podpisane, a fizyka zupełnie nie działa , czego skutkiem jest wiele błędów, w tym przenikanie przez grind'owane przedmioty,
Dodatkowo z wiedzą, że większość fanów jest przyzwyczajona do gameplay'u po THPS3, zawartość z tej części dali jako DLC.
Jest to więc niesamowicie drogie pogorszenie oryginalnych części, z bardzo małą zawartością contentu z nich. Nie wierzę też, by przy obecnej technologii zrobienie dobrego gameplay'u było trudniejsze niż w czasach gdy powstawały oryginalne gry.