PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688472}
7,2 12 tys. ocen
7,2 10 1 11917
The Sims 4
powrót do forum gry The Sims 4

Może zacznijmy od początku.
Ogółem bardzo lubię simsy i darzę je pewnym sentymentem - jedynka była moim pierwszym
miejscem tego rodzaju "twórczości" i symulatorem życia przede wszystkim, nie mówiąc od
ciekawej dwójce przepełnionej dobrym klimatem, aż do trójki, która (sama podstawka
powiedzmy) jest mistrzostwem w porównaniu do... czwórki. (Zresztą jak wszystkie poprzednie
serie). Aż do ukazania się czwartej części po grze około raz na miesiąc dla przyjemności miałam
miłe wrażenie, że EA wie co robi.....Miałam.
Mimo początkowego zniechęcenia i samozaparcia jednak wybrałam się aby zakupić podstawkę,
trzy dni po premierze. Pomyślałam, że zapewne gra wywrze takie wrażenie, że dam jej najmniej
6/10, bo stosunek zabawy do ceny w tym przypadku był interesujący - porównując do trójki za
stówę, dwójki, którą ostatnio można było pobrać z origina ze wszystkimi dodatkami za darmo i
jedynki, w której przypadku podstawka potrafi kosztować w Internecie 20 - 30 zł a dodatek niecałe
5 zł (w sklepach gra niedostępna).
Więc odpalam grę i wyłączam znudzona po dwóch godzinach. Pieniądze w błoto, naprawdę nie
polecam kupować. Już o wiele lepiej zainwestować w trójkę, dwójkę, czy jedynkę.
Grafika simów i mebli przeciętna, mało wzorków, 3D, które odbiega od standardów w bardzo
niefajnym kierunku już nie mówiąc o otoczeniu - okropna roślinność, trawa, chodniki, czy ulice.
Wszystko nieproporcjonalne i niesymetryczne. Grafika okropna jak na producenta.
Możliwości? A jakie? Nie zajmujemy się dzieckiem, nie mamy możliwości zerkania na miejsce
pracy, mało karier, umiejętności, nastrójników, małe otoczenia, których nie można oglądać,
tradycyjny ekran ładowania podczas przenoszenia rodziny na inną parcelę... Brzydki interfejs i
żmudne powtarzające się emocje simów. Klapa po całości. 2/10, odbiera całą ciekawość grze.
Aż żal gadać.
Klimat? Polecam jeszcze raz przeczytać wypowiedź wyżej.
Muzyka? Nic nowego, już wolę przedziwne techno z dwójki.
Gra ogółem nudna, nieciekawa, męcząca. Cena powinna wynosić kilka razy mniej, choć zespól z
marketingu zasługuje na pochwalę bo ciężko nawet dobrze wypromować takie okropne dzieło.
Jednym słowem EA całkowicie zniechęciło mnie do swoich dalszych serii i generacji. Przykro, bo
poprzednie części były niezłe.
Pozdrawiam.

ocenił(a) grę na 5
Xunea

niestety zgadzam się w 100%

Xunea

Również z bólem się zgadzam... :(

Xunea

Mnie się grafika nie podoba. To znaczy, ja jestem fanką tworzenia simów (czasami specjalnie wchodziłam, aby sobie rózne twarze stworzyć), w 3 były bardziej realistyczne. Można było wybrać sobie długość rzęs, a kolor włosów dopasować za pomocą palety, a nie tylko spośród kilk dostęonych. Simsy były bardziej realistyczne, po 4 spodziewałam się np: bardzo realistycznych, dopracowanych włosów (nawat w 2 były fryzury z rozrysowanymi pojedyczymi włosami), a nie takiego kasku na głowie bez rozdzielenia na pasma. Postacie są komksowe, brakuje mi realizmu. W 2 było do wyboru np: zaczerwienienie twarzy itp. Mmnie w tej kwestii zawiodło, no ale wiadomo pewnie ludzie mają inne oczekiwania, nie tak jak ja fanatyczka twarzy hahaha ;d
Mam tylko demo, ale zniechęciło mnie to do kupienia pełnej wersji.

ariadnak

Chciałam napisać, że opinia jest rzeczowa idzięki za nią, bo widzę że co do grafiki mamy podobne odczucia (choć ja moze trochę przesadzam), więc wydaje mi się dla mnie przekonująca. Nie wiem czy tracic kasę na tę grę, ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie. Wolę moją 2 ;) A do tworzenia twarzy 3 :D A 1... sentyment :D Znalazłam ostatnio płytkę jak robiłam ,,rewitalizację " pokoju :D

ocenił(a) grę na 3
ariadnak

Dzięki :) ja także uwielbiam dwójkę i mam podobnie odczucia do pozostałych generacji. A do trójki o dziwo zawsze wystarczył mi tylko jeden dodatek do niezłej zabawy, zwłaszcza Wymarzone Podróże.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) grę na 10
Xunea

Mało umiejętności? Z tego co wyliczyłem jest o 5-6 więcej niż w trójce
Mało karier? 8 karier, 16 ścieżek zawodowych
Okropna trawa? Lepiej się przyjrzyj trawie z poprzednich części i wtedy ją porównaj
Mało nastrójników? Na każdą emocję Sima przypada kilka nastrójników, poza tym wiele interakcji z obiektami daje swój własny
Powtarzające się emocje simów? Nie narzekałbym. Zawsze lepiej mieć oddzielne nastroje niż "wesoły" i "niewesoły" w the sims 3
Brzydki interfejs? Wreszcie nie zasłania simów i jest czytelny

Każdy ma swój gust. Do niektórych twoich spostrzeżeń się zgadzam.

Xunea

Warto również wspomnieć o sporej ilości błędów i niedociągnięć. Pomimo dwóch aktualizacji, wciąż zablokowana jest aspiracja wymagająca w ostatniej fazie zgromadzenia pięciu najlepszych przyjaciół jednocześnie. Z jakiegoś powodu gra dopuszcza posiadanie tylko jednego. Są problemy z kolekcjami przedmiotów. Niektórych nie nalicza, innych nie sposób zdobyć, bo błąd nie wyłapuje szczepienia konkretnych sadzonek. Simy notorycznie anulują polecenia oczekujące w kolejce. Po raz pierwszy byłam zmuszona wyłączyć im całkowicie wolną wolę. Jest też masa eksploitów, niewymagających używania kodów.
W moim odczuciu The Sims 4 to ogromny krok wstecz dla serii. Zamknięcie okolicy i podzielenie jej na dzielnice. Każdorazowe ekrany wczytywania, co jest o tyle śmieszne, że pozostałe parcele w danej dzielnicy są całkowicie, łącznie z umeblowaniem, załadowane i można do nich zajrzeć poprzez odpowiednie ustawienie kamery. Klaustrofobiczne, małe budynki publiczne. Malutka okolica. Dwuwymiarowa mapa. Usunięcie narzędzia Stwórz Styl. Rezygnacja z basenów, strojów kąpielowych. Pominięcie wieku dziecięcego. Kreskówkowa grafika, która nie każdemu się spodoba.
Dziwne, że w obliczu konsol nowej generacji oraz coraz mocniejszych podzespołów komputerowych, otrzymujemy produkt, który wyglądem i możliwościami przypomina aplikację na tablety.

ocenił(a) grę na 3
Nesy

W stu procentach się zgadzam.
Tak szczerze mówiąc mam wrażenie, które rzadko kiedy dopada mnie oceniając gry (nie tylko komputerowe), że z owego dzieła nic nie będzie i bardzo żałuję zakupu. Nie widzę nic, naprawdę nic pozytywnego w czwórce. O grze, która była tak oczekiwana kilka lat temu teraz spekuluje się o jak najgorszym dziele EA.... Nie ma co liczyć na kolejne generacje, bez sukcesu czwórki nie będzie piątki. Szkoda, że tak musiała się skończyć przygoda z jednym z najlepszych i najbardziej znanych symulatorów życia.
Pozdrawiam.

ocenił(a) grę na 4
Xunea

Sims 2 the best najlepsze ze nie dawno dali za darmo.....
Od Sims 3 jest cofanie sie w rozwoju serii która zaczyna przypominać domek dla lalek
Powinna powstać mroczna wersja simów z chorobami uzależnieniami tragediami itd.....tutaj też niby są tzn kiedyś były ale marginalne