PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611143}
8,6 1,0 tys. ocen
8,6 10 1 1019
System Shock 2
powrót do forum gry System Shock 2

dałbym 20/10 ;), szkoda, że już nikt nie stworzył takiej klimatycznej i grywalnej gry, jedynie pierwsza część deus ex'a mogła się z nią mierzyć, ale klimat ss2 powala. Arcydzieło!

ocenił(a) grę na 9
800dpi

A grałeś w Half Life 1 i 2 i w FEAR ?

tomucho77

no raczej, half life'y to klasyka do jedynki chyba wszystkie możliwe dodatki pykłem swojego czasu nawet te nieoficjalne-jedna z moich ulubionych gier, fear taki w kit ale też trzymał poziom

tomucho77

z tym ,że gry które wymieniłeś to typowe fps'y a ss2 to taka hybryda rpega z fpesem+z.a.j.e.b.i.s.t.y klimat horroru s-f dlatego cenię tą grę ponad produkcje wymienione przez ciebie, które są klasykami w szczególności seria hl'a ale moim zdaniem jednak trochę im brakuje do ss2...

ocenił(a) grę na 9
800dpi

Może i im troszkę brakuje ale wszystkie są straszne gdy się w nie gra w nocy ze słuchawkami na uszach.

tomucho77

najbardziej shizowy był alien vs predator 1 w kampanii marinsem...

ocenił(a) grę na 10
800dpi

potwierdzam. To jest rewelacja

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Doskonale cię rozumiem, też dałbym tej grze więcej niż 10/10. Od wielu lat mój numer 1 wśród gier niezależnie od gatunku. Oczywiście deux ex, halflife czy bioshock to też same rewelacje, ale tylko system shock 2 tak bardzo mnie poruszył.

Niepowtarzalny i bardzo mocny klimat, a do tego perfekcyjny gameplay to już jest gra 10/10. Ale najbardziej wstrząsnęła mną fabuła tej gry - im dalej tym bardziej niesamowita. To, co się dzieje w ostatniej części gry zupełnie mnie rozłożyło - siłę przekazu mogę porównać tylko do kilku wybranych książek i filmów, które znacząco wpłynęły na moje życie - i nie przesadzam :)

Mały tip dla tych, co jeszcze nie grali a zamierzają. Zacznę od tego, że nie lubię się bać i nie lubie horrorów ani w grach ani w filmach. Dlatego początkowo System shock 2 był dla mnie trudny do zniesienia. Zwłaszcza muzyka (nic jej nie ujmując, bo spełniała swoje zadanie) czasami tak potęgowała poczucie zagrożenia, że robiło się wręcz nieprzyjemnie. Zrobiłem wtedy eksperyment - wyłączyłem muzykę z gry i włączyłem zamiast niej całą dyskografię FSOL - Future Sound Of London. Na co dzień nie jestem wielbicielem ambientów, ale okazało się, że do tej gry pasują one jakby były do niej stworzone. Co ciekawe, wcale nie zrobiło się mniej strasznie :) ale było to łatwiejsze do przełknięcia ze względu na ilość i większe zróżnicowanie muzyczne. To oczywiście tylko moja opinia, ale polecam spróbować, gdyby ciężko było przebrnąć początek.

Jeszcze jeden tip dla tych, dla których grafika jest najważniejsza. W sieci są darmowe paczki tekstur do o dużo wyższych rozdzielczościach - łatwo je znaleźć na stronach fanów ss2.

Podsumowując, podpisuję się obiema rękami pod tematem: dla mnie również System shock 2 to "najlepsza gra w jaką miałem okazję zagrać" i gorąco polecam ją każdemu.

datester

Szkoda, że grałeś bez muzyki, bo soundtrack system shocka jest tak samo dobry jak cała gra :p

800dpi

gra chyba nie chodzi na xp ?

ocenił(a) grę na 9
ENDmOstER

Na XP chodzą wszystkie gry (gdy nie chodzi trzeba zaznaczyć zgodność).

tomucho77

właśnie sobie ściągnąłem pirata i coś mnie tam wyskakuje że jest brak zgodności z systemem .

ocenił(a) grę na 9
ENDmOstER

Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonkę którą odpalasz grę, następnie na zgodność, odhacz tryb zgodności i zaznacz 95 lub 98/ME.

tomucho77

wielkie dzięki !

ENDmOstER

odświeżam sobie ss2 i niedawno odpaliłem ją nawet na ubuntu, na xp podejrzewam, że normalnie instalujesz i grasz skoro chodzi na unixie to tym bardziej na nowszych windowsach

800dpi

wystarczyło u mnie tylko ustawić koligację na jednym rdzeniu .

ENDmOstER

widzę, że większe problemy są na nowszych windach ze starszymi grami niż na unixach śmiechu warte...przez wino na linie odpala z buta i chodzi płynnie

800dpi

mam jeszcze taki problem że gra co jakiś czas ( mniej więcej 5 minut ) się ścina i muszę wyłączyć komputer z zasilania .
Mógłby ktoś doradzić ( na necie nie mogę nic znaleźć na ten temat ).

ENDmOstER

problem już rozwiązany .

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Ukończyłem grę 3 razy. Polecam moda PonterBee Station powtórka z rozrywki do kwadratu. Wg. mnie to też najlepsza gra jaką zrobiono.

Movie_Crash_Man

a muszę przetestować, jakieś nowe levele są czy jak to wygląda z tym modem a i czy jest w wersji Polskiej??

ocenił(a) grę na 10
800dpi

w wersji polskiej nie. to zupełnie nowa gra tak jakby system shock 3 zrobiony z elementów system shock 2

Movie_Crash_Man

aa to jakaś amatorska przeróbka tak? coś jak niektóre mody do half-life'a? , wogóle ciekawi mnie czemu nikt z EA Games nie wziął się za zrobienie trzeciej części ale nie jakieś tam bioshocki tylko rasowy sshock, czyli kosmos, statek, shodan, wielu i jedyny żywy -gracz na pełnym shizie...

ocenił(a) grę na 10
800dpi

ponieważ system shock 2 okazał się za ambitny/wymagający i złożony dla przeciętnego gracza, a zarazem w grę włożono gigantyczne pieniądze i całe studio zbankrutowało przez ten projekt i musiało zostać zamknięte - kompletna klapa finansowa - za mały zysk - za mała sprzedaż. Ludzie woleli prostsze w swojej budowie gierki.

ocenił(a) grę na 10
Movie_Crash_Man

teraz jest podobnie dlatego m.innymi cały ten bioshock jest taki gówniany.

Movie_Crash_Man

ogólnie nie robią już takich gier z tego co widzę, nie jestem już tak na bieżąco jak kiedyś, nie te lata i nie ten sprzęt;) ale jak tak patrze na te nowe produkcje to mam wrażenie, że wszystko kręci się wokół jak najlepszej grafiki, efektów a reszta to dno (zero fabuły i grywalności) weźmy przykładowo typowe fpsy sieciowe quake3, ut czy cs, giery mają grubo ponad dziesięć lat a serwery zapełnione po brzegi dlaczego? grywalność, grywalność i jeszcze raz grywalność, dlaczego tak dużo ludzi nie gra w nowego quaka czy cs'a ? niby lepsze graficznie ale niestety niegrywalne to samo z tymi boishockami etc. zajebista grafika ale wdziera się liniowość i prowadzenie gracza za rączkę, miliony rozwiązań jednego questu, zero trudności czyli zagraj i wyrzuć do kibla a z dobrą grą jest jak z dobrą książką można ją powtarzać po kilku latach z taką samą przyjemnością jak za pierwszym razem..szkoda, że już nie robią takich gier, ale czasy się zmieniły i odbiorca jest inny teraz młodzi to k.u.r.w.a o takiej elektronice to za młodu nawet mi się nie śniło, jakby mi ktoś powiedział wtedy, że za parę lat wystawię antenę za okno i będę miał za friko internet albo dwadzieścia cyfrowych kanałów tv to bym padł ze śmiechu..taaa czasy się zmieniają...

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Cóż teraz gry bardziej służą za reklamę sprzętu. To taki magnes do kupowania nowych kart graficznych/nowych silników do gier przez duże firmy/nowych konsol. Chodzi o pieniądze. Ambitny gracz znajdzie świetne gry w produkcjach sprzed lat, których są całe setki lub w produkcjach freeware robionych przez pasjonatów. Nie narzekam jeśli chodzi o gry - genialnych gier jest NAPRAWDĘ dużo ciągle znajduję nowe genialne, które wprawiają mnie w zauroczenie. Wystarczy badać gry robione około 2000 roku i przed 2000 do wyboru są setki genialnych

Movie_Crash_Man

dokładnie, nie jestem pasjonatem gier ale czasami mam ochotę w coś ciekawego popykać raz na ruski rok i dokładnie szukam wtedy po sieci jakieś mało znane tytuły sprzed 2000 lub lekko po i podejrzewam, że jakbym miał nawet niezły kombajn dla grafika nadal grałbym w produkcje z tamtego okresu, fakt jest kilka nowych gier w które chciałem zagrać ale niestety sprzęt mi to uniemożliwia ale cóż nie na wszystko jest hajs;) ostatnio znalazłem całkiem ciekawy tytuł "sanitarium", grubo poryta giera, w wolnym czasie młuce na zjaranej głowie;) polecam...

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Przeszedłem Sanitarium. Przechodzę po raz drugi w wolnych chwilach XD
Z nowych gier czekam na Amnesia Machine for pigs.
Ze starych to gram prawie we wszystko najczęściej w Unreal Tournament i dodatki do niego, ale odkrywam regularnie kolejne tytuły.

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Ja jestem na bieżąco z rynkiem wszelakich gier (konsole,pc,nawet handheldy) i to fakt, że teraz nie robi się takich gier jak kiedyś pierwszy Half-Life, project I.G.I , Thief , Vietcong czy System Shock 2.....ale od czasu do czasu pojawiają się gry równie genialne. Ot The Elder scrolls V Skyrim, Deus Ex human revolution, Dishonored lub Dark Souls a z trochę starszych Bioshock, Gemini Rue , Heavy Rain, Red Dead Redemption ...

800dpi

Robią takie gry dalej :p

Mi osobiście Dead Space do złudzenia przypominał SS2.

Rzecz jasna nie jest to gra aż tak dobra jak SS2, ale bądźmy szczerzy- ciężko namalować lepszy obraz od Mona Lisy ;)

ocenił(a) grę na 10
800dpi

Wróciłem po raz kolejny do Aliens VS Predator Classic 2000 daje bardzo dużo futurystycznej adrenaliny w kampani marine na poziomie dir cut. Nie jest grą złożoną, ale genialną w swoich założeniach i prostocie nic a nic się nie zmieniła i nadal straszy. Jeśli chcesz do niej lepsze modele i tekstury poszukaj moda redux i go zainstaluj, ale w oryginale chyba gra straszy jeszcze bardziej. Bardzo trudno jest znieść napięcie jakie serwuje ta gra na tym poziomie trudności (m.innymi ograniczony save) bardzo polecam grę, bo pod względem strachu jaki serwuje zbliża się do ss2, a nawet chwilami może go przebijać. DO tego ta szybkość i dynamika. Najlepsza część z cyklu.

użytkownik usunięty
800dpi

Do System Shock 2 dorzuciłbym Half-Life (plus Opposing Force) oraz Half Life 2, w zasadzie podobny klimat. SS2 wyszedł rok po premierze Half life jedyneczki i myślę, że obie gry w jakiś tam sposób ze sobą rywalizowały. Obydwie niedoścignione w swojej krasie. Osobiście uważam, że ogólnie lata 90te były najlepszym okresem dla FPSów. Już nawet pomijając grafikę. Klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Miało się pierwszego Optimusa, który potrafił uciągnąć takie (jak na tamte lata) kolosy na systemie operacyjnym Windows 98, na Pentium 2 i wchodzącym wówczas Pentium 3, siedziało się w kilku wokół biurka, bo nie każdy z ulicy miał komputer i z fascynacją patrzyło, jak ktoś (zwykle gospodarz) gra przechodzi kolejne etapy. Ten zapach skarpet zmieszany z emocjami i aromatem oranżady Helena to było coś niesamowitego. Podczas premiery System Shock 2 miałem prawie 10 lat, a o takich rewelacyjnych produkcjach można było dowiedzieć się z takich zacnych magazynów jak Click! czy CD-Action. A dzisiaj co zostało? Studio Microsoft upadło, zostawiając taką perełkę jak Age of Empires II wspieraną nadal przez fanów i nie tylko. Looking Glass Studio nie istnieje. Valve porzuciło historię Gordona Freemana skupiając się na platformie Steam i wspieraniu takich produkcji jak Portal czy Left 4 Dead, Visceral Games jak dla mnie zarżnęło kurę znoszącą złote jaja w postaci uśmiercenia Isaaca Clarke'a z serii Dead Space, Ubisoft zyskał mój szacunek tylko i wyłącznie ze względu na Raymana i trylogię Prince of Persia, skończył się na Dwóch Tronach. Już nawet nie wiem co robi Blizzard, ale wraz z wydanie Warcrafta skończyła się piękna era strategii. Ogólnie chyba ten typ gier już upadł. Podejrzewam, że po Starcrafcie 2 już nic godnego uwagi się nie wydarzy. Pasek życia w FPSach został porzucony na rzecz natychmiastowej regeneracji bohatera. Ach, te słodkie lata 90te i potem ich przełom z XXI wiekiem. Teraz 2 miejsce w rankingu zajmuje The last of us, a System shock 2 jest na 101 miejscu. Ale jakie czasy, takie gry.

ocenił(a) grę na 10

System Shock 2 jest gierką dla inteligentnych ludzi. To nigdy nie będzie wygrywać nawet z najlepszą na świecie grafiką choć jeśli powstałoby coś równie, a nawet bardziej złożonego z grafą, która zamiatałaby wszystko i tak masa ludzi przez grafikę kupiłaby ową grę.

Z nowych gier nie znalazłem nic dla siebie (póki co komp ich nie potrafi udźwigać xd) Poza tym z rozgrywki i filmików trudno powiedzieć co do mnie by trafiło. Z ostatnich lat to horrory - Penumbra, Amnesia choć brakuje im rozmachu trochę. Poza tym po 2000 roku GTA SAN ANDREAS, BLOOD RAYNE, RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN, TOTAL OVERDOSE

Ze strategii pogrywam w Warzone 2100 czasem poza tym głownei gry na stare konsole ale nie zaprzeczam że znalazłbym w nowych coś dla siebie. Nowy alien isolation bardzo mi sie podoba.