Napewno PES ma kilka elementów lepszych od Fify, ale uważam, że to właśnie Fifa ma więcej zalet i dlatego jest lepsza.
Zaletą jest na pewno to:
Gram NAŁOGOWO (niestety) w PES 6 od ok 6 lat. Dzwoni do mnie koleżka, który gra w fifę od 09. Idę do niego proponuje mi fife 12 zamiast Pes. Ok. gramy. Kolega gra Barceloną (zawsze :)) ja zacząłem od Chelsea- remis, United- remis po ogarnięciu podstaw sterowania i ustawieniu klawiszologii na jak najbardziej zbliżoną do Pes'a, biorę Liverpool i z Barcą osiągam wynik 10-1(żadnych czerwonych kartek)!. Sorry ale albo granie w Pes'a tak mnie wyszkoliło albo ta gra nawet przy najwyższym poziomie rozgrywki ustawianiu systemu obrony itp. jest po prostu banalnie prosta.
Ps. Znajomy naprawdę sporo grał w fifę. I dalej gra ale już mnie nie zaprasza na sesje:)
Step 2 - Make sure that you are entering your registration code in uppercase and without the hyphens (-). If you have auto complete on, please delete the registration code and type it again in upper case, just to be sure.
Step 3 - If you continue to see the error message, please reset your Konami ID password at https://id.konami.net/login.do .
Witam mam problem zrobilem konto na stronie konami i moge sie tam zalogowac , ale jak w grze wlaczam online to mowi , ze zle ID lub haslo. kurde mial ktos podobny problem?
fifa dla mnie nigdy nie istniała.
pod względem grywalności i grafiki Pes jest o wiele lepszy
Pod względem grafiki? Nie sądzę. Przecież gołym okiem widać, że FIFA 13 ma lepszą grafikę niż PES 13, zarówno na PC jak i na konsolach.
U mnie fifa odpada już w przed biegach skopane sterowanie...Zresztą przyzwyczajenie do pesa trudno sie przestawić na fife mogli by zrobić w obu takie same.
Pozatym pes od paru lat robi coraz gorsze gry.edycje od 4 do 8 sa genialne potem byłą tylko bardzo dobra 10 a reszta to wpadki......A fify nie tykam chyba już od wersjii 2004 albo i wczesniej PES to jednak zupełnie inna liga i frajda.Chociaż bardzo fajna była fifa online która potem usuneli......z niewiadomego powodu nie pamietam czy to była online 2 czy zwykła online
Jestem w szoku! zaprawdę "cięta" riposta! Szacunek dla następcy Karola Strasburgera!
A tak na poważnie, kolega dirt16 naćpał się Vibovitem, jeśli cie to bardzo interesuję.
Proponuję kilka filmików:
http://www.youtube.com/watch?v=im8VarGCPXU
http://www.youtube.com/watch?v=INoG_sbSv_c&src_vid=im8VarGCPXU&feature=iv&annota tion_id=annotation_742743
http://www.youtube.com/watch?v=OxM6uu6D9Nk
http://www.youtube.com/watch?v=ynz37f2buWQ
http://www.youtube.com/watch?v=ysG4TPaqc7E
Po tych zdjęciach widać, że FIFA 13 lepsza. W PES 2013 ukazani biali piłkarze mają żółtą skórę, jak Chińczycy, natomiast w FIFA 13 kolor skóry piłkarzy bardziej odpowiada oryginalnej wersji. Ponadto kilku piłkarzy w PES ma jakiś dziwny i nienaturalny kształt głowy, nosa, fryzury, wyglądają komicznie. Prawie wszyscy ukazani piłkarze z FIFY 13 z wyglądu bardziej przypominają prawdziwych piłkarzy niż ci z PES 2013. Nawet czytając komentarze do tych filmików zauważyłem, że większość ludzi twierdzi iż w FIFA 13 lepiej to wygląda.
Niewiem po co przytoczyłeś filmik przedstawiający obie gry z 2010 roku, przecież o tych edycjach tu nie dyskutujemy.
Jeśli tymi filmikami chciałeś udowodnić, że grafika w PES 2013 jest lepsza to nietrafiłeś.
Nie jestem specem od tego typu gier, ale ostatnio kupiłem PS3 i wraz z nimi dostałem PES 2013 oraz FIFA 11. W dawnych latach zagrywałem się w FIFĘ 97, moja ulubiona część, lecz później ta seria przestała do mnie przemawiać. Wtedy zagrałem w PES 5 i od razu się zakochałem i stanąłem po stronie "peesowców". To jednak się zmieniło. Zagrałem z kumplem w najnowszą część tej niegdyś wielkiej serii i już na starcie odrzuciła nas kiczowata otoczka. Nieintuicyjne menu, do tego brzydkie, w tle "boski" Ronaldo i znienawidzona przeze mnie piosenka Nosa, Nosa (czy jak to się zwie). Jednak włączyliśmy mecz i zagraliśmy. Nie było tragedii, ale też nie było tego magicznego pierwiastka, która mobilizował do dalszych rewanżów. W ogólnie nie ma startu do świetnej piątki, tutaj rozgrywka jest płytka i sztywna. Następnie w napędzie wylądowała FIFA 11. To już inna bajka, przyjemne menu, fajny soundtrack i co najważniejsze: grywalność. Po prostu chce się tam grać, tak samo jak w '97 oraz PES 5. Mimo wieloletniej przerwy już po paru meczach wszystko przychodzi naturalnie. Jako piłkarski laik, grający tylko od czasu do czasu z kumplami mogę z czystym sumieniem postawić nogę po stronie obozu FIFY. PES się skończy, nawet nie wiem kiedy, ale nie zanosi się na jego powrót, a jeśli już będę chciał do tej serii wrócić, to tylko cofając się w czasie włączając "piątkę".
Gram w Pro od zawsze więc sie przyzwyczailem na fife juz sie chyba nie przestawie jednak musze powiedziec ze grając w 13 widziałem tam wiecej wlozonej pracy mozliwosci i estetyki anizeli w nowe odslony PEsa dlatego mysle ze Fifa teraz góruje i stąd te wszystkie oceny :) osobiście zgadzam się z tym ale i tak będę grał w Pesa cięzko jest się przestawić po tylu latach grania próbowałem ale sentyment to sentyment głowa i tak wie zawsze swoje ;)
Ja na początku grałem w FIFE, do czasu aż wyszedł PES 6, ta gra była świetna i przerzuciłem się na nią. Potem był PES 2008, gorszy od poprzedniej edycji ale lepszy od FIFA 08 więc grałem w tę grę. PES 2009 był już lepszy od poprzedniej części i również lepszy od FIFA 09, tak więc w tę grę grałem jeszcze częściej niż w PES 2008. Ale kolejne PES-y były już słabsze. Zainstalowałem PES 2010 ale rzuciłem tę grę po kilku meczach. Rok później wyszedł PES 2011, liczyłem, że będzie lepszy ale niestety, również rozegrałem kilka meczy i dałem sobie spokój. W tym czasie FIFA była coraz lepsza, począwszy od 11 zacząłem grać w tę grę. Ostatni dobry PES to 2009 według mnie.
Nienawidzę fify, bo jest sztuczna.
Od zawsze PES jest moim faworytem, pierwszy raz grałem w niego kiedyś za małolata na konsoli PS1 i już tam było widać ogromną przewagę nad fifą w każdym aspekcie. Fifa ma tylko większy wybór drużyn, bo posiada licencje na wszystko, a poza tym leży i kwiczy. PES rządzi i każdy koneser to przyzna.
Dziękuję za możność wypowiedzi.
Ale pierdo*icie bez sensu.. :) Miałem okazję zagrać w obie gry na PC i obie mają swoje zalety i wady. Zacznę od FIFY: Może nie sama grafika, bo grafika jest ogólnie na wysokim poziomie, ale ja się pytam co to są za twarze?? Budowa ciała zawodników i ich facjaty to jakieś nieporozumienie.... dobrze wypadły tylko największe gwiazdy jak Messi i pupile z Barcy (chociaż też nie wszyscy) David De Gea, Casillas, Robin van Persie i jeszcze paru zawodników, reszta wypada jakoś słabo. Ogromny + to tryb kariery managera lub jednym zawodnikiem. Tryb dopracowany elegancko jak w każdej FIFIE, dużo realizmu. Dużo realistycznych ruchów, zachowań i zagrań na boisku, bardzo dobrze. Sędziowie to tragedia, z resztą tak jak w PES'sie. Mało żywi kibice na trybunach, nie ma żadnych przyśpiewek a jak są to mało. Dobry komentarz podczas gry (oczywiście grałem przy składzie Martin Tayler i Alan Smith). Dałem ocenę 8.
PES:
Grafika na duży + z resztą jak w każdym PES'sie. W przeciwieństwie do FIFY wygląd zawodników i ich twarze są w 90% przypadkach niemal fantastyczne. Tryb managera też dobry, jednak nie jest przedstawiony tak porządnie jak w pierwszej wymienionej przeze mnie kopance. Tryb "Become a Legend" jednak dodaje punkty grze i zawsze dobrze mi się tam grało. Jednak jeśli chodzi o płynność gry, realistyczność i zachowanie piłkarzy na boisku PES wypada lepiej. Jest bardziej strategiczny i trzeba przemyśleć bardziej zachowanie na boisku. Bramkarze to zmora, to chyba wie każdy. Jeśli chodzi o klimat rozgrywanych meczów to sami kibice świetnie się spisują, na nieco większej głośności w głośnikach lub słuchawkach można poczuć się jak na prawdziwym meczu. Komentarz jak komentarz, inny, choć równie dobry jak w FIFIE. Również ocena 8.
Więc ludzie nie kłóćcie się która gra jest lepsza, bo nie ma idealnej. W każdej są jakieś wady i zalety i każdy gra w co chce i jak chce. A teraz czekam na hejty i wyrzuty bo co innego wam pozostało?