PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611948}
7,8 15 tys. ocen
7,8 10 1 14980
Minecraft
powrót do forum gry Minecraft

Dla ludzi którym nie chce się czytać:
1. Najpierw narzekam na filmiki na yt o minecrafcie
2. Potem na gadżety na allegro
3. Na końcu na nadmiar filmów o minecrafcie na polskim yt
4. Na końcu pytam co w niej fajnego

Rozumiem, że np klocki na kompie mogę się podobać, można łatwym sposobem dużo
zbudować, otwarty świat, który czeka na całkowite zurbanizowanie, rozwijasz siebie i swoją
kreatywność, ciągle możesz budować sobie nowe rzeczy, coś ciekawego wykopać, rozwijać
jakieś tam zbroje, miecze, łopaty i kilofy z jakiegoś tam lepszego materiału i tak dalej, i tak dalej,
bla bla bla... Ale co w tym takiego niezwykłego? Przecież wiele innych gier już takie rzeczy
oferowało, w zdecydowanie bardziej profesjonalnej oprawie i wykonaniu. Ludzie kręcą na
okrągło filmiki i piszą poradniki o budowaniu z kostek. Ok, da się przeżyć, każda popularniejsza
gra tak ma. Na allegro oferują kilofy z pianki, imitujące jakieś pikselowe kilofy z gry o kostkach...
To jest już dziwne. Po co komu coś takiego? I kto się tym zachwyca? Ok, na allegro różne dziwne
rzeczy się oferuje, nawet wybitnie kuriozalne. Ale wracając do yt, jakim cudem kanały emitujące
filmiki o takich kostkach są jednymi z najczęściej oglądanych w Polsce? Czy ludzie nie mają
lepszych rzeczy do oglądania, tylko coś tak... infantylnego? Ja nie mam zamiaru z nikim się
kłócić, ja po prostu chciał bym wiedzieć, na czym polega fenomen tej gry? Jest fajna bo każdy
kretyn sobie z nią poradzi? Jest fajna bo ma duże możliwości wykorzystania kreatywności? Jest
fajna bo jest darmowa? Jest fajna bo można rozbijać drzewo kwadratową ręką? Jest fajna bo
co?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) grę na 7
Kiliel

Krótko mówiąc stawiam, że masz mniej niż 13 lat. Zgadłem? :D

ocenił(a) grę na 1
G00N3R

Akurat 13... jakiś problem co do mojego wieku ?

ocenił(a) grę na 7
Kiliel

Dawanie 1 dla gry, która niesamowicie rozwija kreatywność, pozwala wyrobić systematyczność czy umiejętne planowanie działań to jest nieporozumienie. No ale jesteś jeszcze młoda i pewnie nie rozumiesz na czym Minecraft się opiera, a twoi koledzy o których pisałaś raczej nie pomagają. Za 3-4 lata pewnie zmienisz zdanie. ;)

G00N3R

A ty masz ile 10-12 lat bo tyle według pewnego źródła wynosi średnia wiekowa graczy w ten szajs

ocenił(a) grę na 7
Kamilhugo517

XD, pomnóż przez 2, średnia to jedno, wiem jak to niestety wygląda. Nie zmienia to faktu, że gra ma niesamowity potencjał. Sam dawno porzuciłem minecrafta bo znajomi przestali w to grać, ale ta gra to jeden z nielicznych przykładów produkcji, które faktycznie coś wnoszą do rozrywki jako takiej. Dawanie "jedynek" bierze się ze stereotypów, ciężko mi to jakoś sensowniej uzasadnić.

G00N3R

Rzeczywiście gra ma potencjał bo jest inna ale jeśli mam grać w darmowe gry to będzie to Ghost Recon Phantoms Aion i jeszcze jest jedna gra ale zapomniałem tytułu sam mam 16 lat i jestem jeszcze niby dzieckiem ale mam swoje zdanie mimo iż kończę zaraz gimnazjum to wiele rzeczy już w planach mam i nie jak typowy gimbus palę elektryka dzieci powinno się uczyć wielu rzeczy w domu i na dworzu bo przecież jakby doszło do jakiejś dziwnej epidemi czy wojny z Rosją to takie dziecko nawet na drzewo nie wejdzie żeby się schować czy cokolwiek innego

ocenił(a) grę na 7
Kamilhugo517

Czemu porównujesz minecrafta do darmowych gier, jeszcze porównania do koreańskiego mmo aion kompletnie nie rozumiem. ;D Jeśli chodzi o palenie elektryka - chodzi ci o e-fajka? :D Kompletnie nietrafiona argumentacja, nie mam pojęcia co to ma wspólnego z minecraftem. :D

G00N3R

Minecrafta porównuje do darmowych gier bo z tego co słyszałem jest darmowy a płatna wersja która kosztuje chyba 19 zł niewiele się różni
Jeśli chodzi o palenie papierosów mówię o dzisiejszej młodzieży do której sam jeszcze należę i o wielu dzieciakach które są tak nie rozgarniętę że ściągają od starszych a i jeśli chodzi o elektrykiem to mówię o e-papierosach
Wiem nie trzyma się to kupy ale urodziłem się w czasach gdzie nasza edukacja jest na poziome pierwszych szkół na świeci i daje zdania z za przeproszeniem dupy

ocenił(a) grę na 7
Kamilhugo517

Za darmo można grać tylko samemu, co dużego sensu nie ma. Gdy ja grałem, płatna wersja kosztowała 15$. Narzekasz na młodzież, system edukacji czy palenie fajek (tego już kompletnie nie rozumiem, kto chce niech pali i żadnej trzeciej osobie nic do tego) - spoko, ale to się w żaden sposób nie przekłada na krytykowanie minecrafta. Gdzie jest sens dawania tej grzej "1", bo dzieciaki są teraz głupie? ;D

ocenił(a) grę na 7
Kamilhugo517

Putin nie chciałby nas atakować, bo po co?

michal2600

Odpowiem bo się rozpisałeś, a w odpowiedzi dostałeś po miesiącu komentarz jakiegoś średnio-rozgarniętego dzieciaka, albo trolla.
1. Filmiki, jak filmiki. Do każdej gry będą powstawały recenzje, walkthrough, lets play'e itd. Czym bardziej popularna, tym będzie ich więcej. (zresztą sam sobie na to odpowiedziałeś)
"Przecież wiele innych gier już takie rzeczy oferowało, w zdecydowanie bardziej profesjonalnej oprawie i wykonaniu."
Powstawały już sandboxy, ale chyba nigdy nie oferowały tyle co ta gra. Oprawa nie ma tu nic do rzeczy chyba nie trzeba się kłócić, jest prosta i przyjemna dla oczu.

2. Jak już coś staje się popularne to i gadżety się znajdą, dzieciaki chcą mieć coś namacalnego z motywem czegoś co lubią. Sam się temu nie dziwię, motywy z minecrafta są już w pewnym sensie kultowe. Na YT jest facet, który robi niesamowite miecze z filmów/gier, w jednym z odcinków wykuł pikselowy miecz z minecrafta.

3. W Polsce również oglądalność jest wprost proporcjonalna do popularności, więc łatwo można wywnioskować, że istnieje wiele osób które są tym po prostu zaciekawione.

4. Kanały na YT mogą być jak Ty to nazwałeś infantylne ale w końcu większość z nich tworzone są przez dzieci dla dzieci więc czego się spodziewasz? Nie nazwałbym tak natomiast samej gry. Jej fenomenem są nieograniczone możliwości, ogranicza Cię tylko twoja kreatywność/inteligencja/sposób logicznego myślenia. Gra pozwala tworzyć z prostych elementów, układy scalone i skomplikowane urządzenia. Możesz zbudować, kalkulator, sprzęt grający, czy nawet komputer. Jeśli nie masz, aż takich ambicji, ale jesteś inteligentną osobą to na pewno zbudujesz pomysłowe mechanizmy pomagające Ci w standardowej rozgrywce. Myślę, że to właśnie na ogromie możliwości polega fenomen Minecrafta. Myślę, że to godny uwagi indyk.

1234Marik1234

Zacznijmy od tego że dzieci teraz siedzą 24 na 24 przed kompem więc sorry bardzo bronienie tej gry to czysty absurd niedługo to młodzież to będzie gruba inne mi słowy bronienie tej gry to czysty absurd ponieważ to ona jest jedna z najpopularniejszych gier wśród dzieci

Kamilhugo517

Jeśli odzywasz się do kogoś na forum, zanim wyślesz wiadomość zobacz czy to co napisałeś trzyma się kupy.
"bardzo bronienie tej gry to czysty absurd niedługo to młodzież to będzie gruba inne mi słowy bronienie tej gry to czysty absurd"
CO TO JEST?

Podaj chociaż jedną wadę tej gry, bo nie napisałeś nic. Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to największą wadą minecrafta jest to, że się w niego gra.

1234Marik1234

Tablet mam stary to mi ładuje dlatego zamiast skasować kawałek to napisałem tak jakby jeszcze raz a argumentów dlaczego to gra to szajs jest sporo

Kamilhugo517

Póki co nie widziałem nawet jednego więc nic na to nie wskazuje. Odpowiedziałeś na mój komentarz w którym wyraziłem swoje zdanie, więc wypadałoby żebyś w tej właśnie odpowiedzi zawarł chociażby kilka słów wyjaśnień.

użytkownik usunięty
Kamilhugo517

A grałeś w to chociaż?

michal2600

Wytlumacze ci czemu jest popularna
W dzisiejszych czasach z racji iż rodzice pracują po godzinach i są zazwyczaj o jakiejś 20 godzinie w domu (jak nie później) zostawiają pod opiekę babci lub dziadka dzieci oczywiście wszyscy wiemy że starsze osoby lubią oglądać wiadomości co często słyszy się w wiadomościach zgwałcono dziecko zabito dziecko porwany dziecko itp itd osoby starsze wtedy wpadają w panikę że wnuczkowi coś się stanie to sadzając go przed kompa a że wiemy iż zazwyczaj dzieciakom nie wolno grać w gry z przemocą i tu się pojawia minecrafta gra w której nie ma krwi w dodatku można budować z kolcków i zabijać różne stworzenia (kwadratowe) a jeżeli to nie wystarczyło to wiem z pewnego wiarygodnego źródła internetowego że średnia wiekowa w tej grze to 10-12 lat
Oczywiście są jeszcze rajdówki czy gry sportowe lub strategiczne ale edukacja i w ogóle wszystko jest teraz na takim poziome że jak dzieciak ci usiądzie do stratega to przegra 10 razy i powie że to jest głupie więc no nie dziwi mnie to że minecraft ma taką ocenę ponieważ teraz dorośli mają mało czasu na gry a mało która osoba po 45-50 gra w gry