mistrzowski klimat, dałabym 10/10 gdyby nie to że po przejściu głównego wątku gra jest po prostu
nudna i nie bardzo jest co robić, GTA pod tym względem znacząco przewyższa Mafię, mimo to
zasłużone 9 się należy
Muszę przyznać rację :) Klimat wyśmienity, świetnie odwzorowane czasy, postacie fabuła... jednak druga część mnie bardziej wciągnęła. Znaczy, ukończyłem obie, tylko w kontynuacji zanurzyłem się bardziej, bez pamięci, dwa dni pod rząd, bez przerwy męczyłem tą grę aż ukończyłem i to nie raz :)
Fakt w GTA ma się wrażenie większej swobody, ale Mafia to gra dopracowana, realistyczna, poważna, zdumiałem się jak przewyższa GTA 3 wykonaniem.
dość dawno w to grałam, ale sporo tych misji było, dla samej fabuły i klimatu warto zagrać jak jeszcze nie grałeś.
Fabuła składa się z bodaj 21 dość długich misji, więc wydaje mi się, że kilkanaście godzin się zejdzie.
Po ukończeniu gry w trybie "Jazda ekstremalna" czeka na nas jeszcze 19 zadań, za które dostajemy unikatowe samochody. W mieście zostały dodane rampy, wiec jest co robić. :P
Co to jest ta jazda ekstremalna? Jestem już w 13 misji a tryb ciągle mam zablokowany.
nie ma co robić ? A zdobyłeś wszystkie auta w trybie free ride czy jakoś tak ? Dla mnie to jedyna gra która jest perfekcyjna w każdym elemencie jedynie arcydzieło i ponadczasowa gra. A jej miejsce w tym rankingu to kpina!
nie zdobyłam, jakbyś przeczytał troszeczkę wyżej to właśnie ktoś o tym wspominał i odpowiedziałam :)
Nie czytałem poniższych postów. : ) Ale jazda swobodna też dawała rade, jeździli po mieście gangsterzy i można było z nimi sie zabawić :P Choć wiadomo, że nie zrobisz takiej rozwalanki jak w gta bo to lata 30 :P Ja po przejściu mafii równie dobrze się bawiłem jak w wątku fabularnym który był długi dopracowany. No może w gta można bardziej sie pobawić ale nic wiecej gta nie offeruje. Dla mnie nawet Gta V jest słabsze od Mafii. Mafia ma lepszą muzyke, fizyke, sterowanie, fabułe, truność no i grafika na swoje czasy była niczego sobie :)
A co do trybu ekstremalnej jazdy warto pograć, bo nie wiem czy wiesz ale tam jest własny dom z własnym garażem gdzie można parkować zdobyte samochody i robić kolekcje. Nawet jak wyrzucisz broń do domu to ona tam będzie leżała do końca gry - to też element który przewyższa gta gdzie czasami wystarczyło sie obrócić i już auta i inne rzeczy znikały :) I ciesze się, że dziewczyna doceniła " mistrzowski klimat w tej grze" :) jest to jedyna gra na końcu której wyzwoliła we mnie jakieś emocje, tu skutkiem było zakręcenie się łzy w oku.
No tak, tylko że jak dla mnie trochę źle podchodzisz do tej gry. Ona nigdy nie miała być sandboxem, to nie był konkurent dla GTA. To gra ze świetną fabułą, genialnym klimatem, realizmem, dbałością o szczegóły. Nie chodziło tu o jakieś dodatkowe aktywności, tylko liniową historię. Otwarte miasto jest tu tylko po to, żeby sztucznie nie ograniczać gracza.
oczywiście że była to konkurencja dla GTA, czy miała lub nie miała być sandboxem to nie wiem, wiem że jest sandboxem i poza główną fabułą nie ma nic do zaoferowania, w przeciwieństwie do GTA, natomiast klimatem i kampanią miażdży GTA.
Nie zgodzę się. Sandbox to nie tylko otwarty świat, to też taka konstrukcja rozgrywki, by gracz nie był zmuszany do wykonywania zadań z wątku głównego, oraz zaoferowanie graczowi czegoś poza tym wątkiem. Mafia tych warunków nie spełnia, misje wykonywało się w ściśle ustalonej kolejności, poza wątkiem głównym były chyba tylko te misje dla mechanika, które z tego co pamiętam, też były umiejscowione w konkretnym miejscu na osi fabularnej.
sandboxem np. nie jest Call of Duty, Fear albo Alan Wake, bo w sandboxie chodzi o to co napisałeś że nie jesteś zmuszany do robienia głównych misji, tylko np. tak jak w GTA jeździsz sobie na motorze gdzie chcesz, tak samo w Mafii nie ma przymusu robienia misji tylko jeździsz gdzie chcesz, tak samo pierwszy Crysis jest sandboxem i Gothic i wiele innych gier, więc Mafia jest sandboxem. Niestety nie pomyśleli o tym żeby więcej jakichś pobocznych misji porobić, nie wiem jak jest w dwójce bo tylko chwilkę pograłam.
Hmm...myślę, że strzelaniny nie są przeznaczone dla dziewczyn. Skoro fascynujesz się takimi grami, to masz wyjątkowo spaczony gust. No chyba, że w Mafii chciałabyś się wcielić w rolę Sarah, bo tylko tak Cię w widzę w Lost Heavan.
Tylko na tyle cię stać? Sama gra przemawia za tym, że powinni w nią grać jedynie osobnicy męscy.
No nie wiem czy gta przewyższa Mafię pod względem fabuły klimatu gta wypada słabiutko przy Mafii :P , zwykły przeciętniak i tyle .Jedynie większym światem tam może przewyższa i misjami pobocznymi.
"GTA pod tym względem znacząco przewyższa Mafię, mimo to
zasłużone 9 się należy"
w tym zdaniu na początku :P no pod względem fabuły nie napisałaś to fakt
pod względem tego że jest co robić w GTA po ukończeniu głównego wątku, w Mafii nie ma.
tu akurat z tobą zgadzam , ale po zakończeniu fabuły w Gta też nie bardzo jest co robić.Gta nie ma takiej fabuły co Mafia a fabuła w grach powinna mieć większe znaczenie.
O kurde sympatyczna kobietka i to lubiąca gry i to m.in Mafie!!! A jak myślałem żeście wyginęły razem z dinozaurami. Ja akurat w 100% się z Tobą zgadzam. Gdyby połączyć genialny tryb fabularny z Mafii 1 i swobodnę/miodność płynącą z jeżdżenia po mieście i wykonywania zadań pobocznych to w w moim odczuciu powstała by gra idealna, chociaż uważam, że oba tytuły i tak można podciągnąć pod to określenie. Trzymam gorąco kciuki za to, żeby Mafia 3 była chociaż w połowie dobra tak jak jedynka:)
do jedynki wrzucić dzisiejszą grafikę, bardziej żywe miasto i sporo misji pobocznych i byłaby idealna trójka :)
nieważne jest nazewnictwo, poza tym o czym Ty mówisz że na dwójce się skończyło? trójka to był przełom, a VC idealnie oddany klimat Miami.
bo sobie jakieś bzdury wmówiłeś to raz, a dwa gość starej daty a teksty jak gówniarz.
zasadniczą różnicą jest to że nie piszesz prosto z mostu, tylko po prostu jesteś zwyczajnie ordynarny :) dlaczego gta w 3D jest gównem dla małolatów dojrzały oldschoolowy graczu z wieloletnim stażem?
a pomyślałeś może o tym że starsi gracze np. tacy jak Ty lub w moim wieku po prostu się nie wypowiadają na takich forach bo i po co? mimo to cała masa osób w różnym wieku gra. A Ty mi każesz wchodzić na jakieś durne fora i że niby to jest miarą tego jaka jest gra? ciekawa teoria, nie kieruj się takim czymś tylko sam pograj, serio nic prostszego :)
PS. nudzi się? do dziś grają na singlu w San Andreas, więc chyba nie wiesz co piszesz.