PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18652
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Teorie wszelakie

ocenił(a) grę na 10

Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.

Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.

Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.

Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

HAHAHA własnie to oglądałem^^ ale Psycho dad rules!

Pricefield

świetny serial ; P

a to jest świetny art:
http://orig12.deviantart.net/d585/f/2015/188/2/5/25b277319be6da38e220ec3f3ebefb2 8-d8qi6u7.jpg

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Mój ulubieny^^
i.ytimg. com/vi/l26x8oo1KIg/hqdefault.jpg Wielki mistrz "B" xD

Zaiste art ciekawy^^ mam nadzieję że Vic się upiecze:)

See ya!

Pricefield

Wielka glizda "B" xD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Te! Marcy! nie obrażej mojego idola, dobre?! xD

HAHA, zawsze mam bekę z tego xD>>> www.youtube. com/watch?v=QQ8EphErziU
Jefferson(jedyny właściwy) z Al'em to najlepsiejszy duet ever :)

Pricefield

https://www.youtube.com/watch?v=QEghrDlgJew xD i tak bardziej polewkowe było składanie stolika.. i pod koniec epa, gdy kelly się dowartościowała xD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Tesz dobre! zgasiła Ala jak peta xD. ale nic nie przebije Jeffersona zmagającego się z drabiną xDDD
www.youtube. com/watch?v=5PUjVmm3l18 - Hefersson x-D

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

i.imgur. com/eTYKlzI.jpg?1 --Max! hał der ju! (☞◣д◢)☞

i.imgur. com/f4MQMAG.jpg?1 --Max! odwróc się! (`(●●) ´)

Pricefield

Wybaczcie, ale musiałam :P
http://i.4cdn.org/vg/1439682532206.jpg

aneciora11

Lepsze to niż offtop wyżej :P

ocenił(a) grę na 9
aneciora11

Don't eat me...;P
-- i.imgur. com/cPPk0xS.jpg?1
-- i.imgur. com/CCCoe4Q.jpg?1 (wyp...spację)
-- i.imgur. com/EY2jw5M.jpg?1

-wybaczcie za tak wklejane linki...ale inaczej nie moge:/

Pricefield

Spoilery ostatniego sezonu ? :P

d2darkness

Nope ; p, zabawa modelami.

Sobiem

*epizodu

aneciora11

o.o za co przepraszasz? XD

Za Pricefield się nie przepraszasz XD - po za tym temat "teorie wszelakie" mimo wszystko Pricefield to też teoria xDD

Sobiem

*przeprasza

ocenił(a) grę na 10
Nikelaine

wracając do dyskusji, z tego co pamiętam Max miała zdjęcie na ten konkurs (w pierwszym epizodzie w jej pokoju, gdy wybierzesz "spójrz" na tą scianę zdjęć) ale go nie oddała, i na dodatek jest zakończenie w San Francisco, wszystko łączy się w całość. :D Czy to możliwe że Max cofnie się aż tak daleko, odda zdjęcie tylko po to żeby polecieć do San Francisco? Może weźmie ze sobą Chloe? :D

ocenił(a) grę na 9
xRaiZeN

W piątym epku rzeczywiście będzie San Francisco,ale nie na końcu ... i mhmm... z Darkroomu przeniesiemy do Darkroomu Focus, więc Max użyje jakiegoś zdjęcia które już tam się znajduje(?). następnie -> do klasy Jeffersona w Blackwell(również "Focus") i tym razem użyje jakiegoś zdjęcia które ją przeniesie w swojego "tajmlajnu"(?) Potem wsiada do samolotu do San Francisco(nie wiadomo czy z Chloe) i leci na "Everyday hero contest" prawdopodobnie po to, by wyrwać Victorie ze szponów Jeffersona.
To tyle jeśli chodzi o "leaks"(wiarygodne)

Pricefield

Jeszcze sporo do piątego sezonu myślę że migiem dojdziecie do tego co będzie nas czekać, patrząc na aktualne wskazówki :)

d2darkness

*epizodu lol xD

Sobiem

Widać już ta wieczorna pora, okazała się dla mnie zbyt późna na logiczne pisanie xD

Pricefield

Ogólnie warto się zastanowić, co Jeffersonofabitch zrobi z ciałem Chloe - wątpie by zostawił, je na złomowisku. Prawdopodobnie weźmie je ze sobą. Skoro wziąłby je ze sobą, to Max jest w stanie za pomoca zdjęcia motyla cofnąc sie do łazienki - tu mnie popraw, bo nie mam pojęcia jak są po kolei wypisane lokacje. Ogólnie jesli sie zastanowimy, to Mad Max ma kilka zdjęc, które mogą jej posłużyć do cofnięcia się w czasie.

Mnie bardziej zastanawia czym będzie się teraz kierować Max - prawdopodbnie dwoma rzeczami.
-ratunek Chloe
-ratunek Arcadia bay
Wątpie byśmy mieli okazje roztrząsać opcje tego, czy Jefferson jest zabójcą w każdej z rzeczywistości - na pewno dowiemy się coś o jego motywach ehh.. Gadanie chorego człowieka... DOwiemy sie coś o nieszcześliwym przebudzeniu Rachel xD ojj... może nawet tekst "max zmusiłaś mnie do tego, trzeba bylo nie prowadzić dochodzenia"...
Co do San Francisco - nie jestem do końca przekonana w której lini czasowej moglibyśmy w tym uczestniczyc, ale w sumie zarzuciłeś dobrym konceptem - tylko jakby to mialo wyglądać? CO jeżeli to jednak wydarzenie ma miejsce w rzeczywistosci w której to nie Jefferson jest mordercą? A Max po prostu pozwoliła umrzeć chloe i pozwoliła by pewne wydarzenia mimo wszystko miały miejsce. Z drugiej strony chyba mozemy wykluczyć jednak to, że Jeff morderca to wynik naszych zmian w rzeczywistosciach -w teorii. Jeżeli założymy, ze nie mamy wpływu na to co się działo w przeszłości wpływajac na bieżąco na wydarzenia - pomijajac cofnięcia się w czasie poprzez fotografie. To Jeff Killer to nie nasza sprawka... Jeżeli natomiast mielismy na to jakiś wpływ XD to prawdopdoobnie wtedy gdy spaliliśmy w kominku zdjęcie zrobione przez Williama xD i wtedy mamy do czynienia z kwintesencją efektu motyla XDD - z drugiej strony killer i tak grasował, bo Rachel zginęła w rzeczywistości w której Chloe była niepełnosprawna czyli, przed zniszczeniem fotografii. Ohohoho Co my tu mamy aa wiem.. MINDFaK... W każdym bądź razie Max jest postawiona przed całością wydarzeń, jest świadoma wielu rzeczy - po za działaniem swojej mocy - więc kluczowym będzie teraz wybór tego co postanowi. Niestety tak jak wielokrotnie powtarzalam, Max tworzy niezliczone rzeczywistosci i robi dziury .. tylko ze prawdopodobnie nie to bedzie głownym założeniem piatego epizodu - tylko CHLOE, JEFF i Victoria xD ewentualnie Arcadia Bay.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

O.o w końcu na temat! xD

Jak to co zrobił?! -do wora i w ziemie:) przecież to nie żaden problem(Rachel). a Toaleta będzie pod koniec gry i pewnie będziemy musieli pozwolić Chloe zginąć bo następną lokacją będzie Klif(ale już bez burzy) więc. być może. wraz ze śmiercią Chloe,tornado odpuści Arcadii Bay.

Przy "San Francisco" nie ma dopisku "Focus", więc to pewnie będzie nasza rzeczywistość, i jak napisałem będzie to miało związek z Vic,albo miało na celu zaszkodzić Jeffowi w jakiś sposób(lul, chyba)- Haha,totalny majndfak to następna lokacja-"Max room"(Focus) ŁAJ??1?!
i eeee... yyyy... zgadzam się z resztą twojej wypowiedzi *:o) xD

Ending to będzie szpital,ale po nim będzie coś jeszcze...zgadnij...//?

Pricefield

Niekoniecznie zaszkodzić Jeffowi - jezeli zmieni rzeczywistosc i pozwoli zginac chloe to prawdopodobnie wygra konkurs organizowany przez Jeffersona.

Klif be burzy powiadasz - ale nie jest okreslone kiedy, w piątek czy może w poniedziałek? : D no wuasnie...To i tak byłoby dośc dziwne, po za tym... CHLOE NIE ZGINIE O NIE! POświece całe to zawszone miasto dla niej xD ... Ewentualnie poświęce Max - dla dramatycznego zakończenia.

Co do "naszej" rzeczywistości to nie do końca wiem jak moge to interpretować. Jezeli wypre moją teorie o róznych rzeczywistosciach i dziurach .. i bedzie to "nasza" rzeczywistosc to twórcy bardzo uproscili moc Max. Już sam fakt otrzymania mocy przez Max jest hmm "dziwnym zjawiskiem" .. no chyba, ze na prawde twórcy stworzyli taki scenariusz, który tak na prawde zakładał z góry - DOSTAJESZ MOC... AKURAT GDY TWOJA KUMPELA MA ZGINAC, O LOL ONA MA TAM ZGINAC TY NIEUKU... ALE OK SKORO ZYJE TO POZWALAMY CI ROZWIAZAC SPRAWE ZAGINIONEJ RACHEL...EJ A CO JESLI RACHEL DALA CI TE MOC? TZN ZE CHCIALA ZEBYS OBRONILA CHLOE...O BOZE TYLE SPISKOW,ALE KSUPMY SIE NA TYM ZE MASZ DAC UMRZYC CHLOE... - nie no prosze dontnod ; d...: D wierze w was stwórzcie zajebioszcze zakończenie

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

EHH SPOJLERY!!:

Podaje ci listę spojlerasów i sama sobiem zinterpretuj ich znaczenie. i oczywiście nie wszystkie muszą się sprawdzić :)
Najciekawszy jest ostatni- "Koszmar" O.o po prostu koszmar xD i nie wiem jak to interpretować... mhmm ... może "Max budzi się w klasie i wszystko zaczyna się od nowa". badum tsss ... no Koszmar xD

Episode5Sub1="Dark Room"
Episode5Sub2="Dark Room - Focus

Episode5Sub3="Art Class - Focus"

Episode5Sub4="Plane To San Francisco"
Episode5Sub5="San Francisco's Art Gallery

Episode5Sub6="Max's Room - Focus"

Episode5Sub7="Chloe's Truck - In The Storm"
Episode5Sub9="Diner - In The Storm"
Episode5Sub11="Cliff - In The Storm"

Episode5Sub10="Swimming Pool - Focus"
I
Episode5Sub12="On The Road - Ending"

Episode5Sub13="High School Toilets - Focus"

Episode5Sub14="Cliff"

Episode5Sub15="Hospital - Ending"

Episode5Sub16="Nightmare"

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

NIECH KLOI SOBIE UMIERA!!1!1 ALE MAKS RUSZYĆ NIE POZWOLE!!! (☄ฺ◣д◢)☄ฺ

Pricefield

A w życiu ja nie pozwolę Chloe umrzeć, zgadzam się z Sobiem :P że ewentualnie poświęcę Max, albo najlepiej uciekniemy razem Chloe (w końcu w tych przeciekach coś takiego na pewno będzie) i zostawimy Arcadia Bay. Nigdy nie przepadałam za tym miastem, więc nie będę za nim płakać he he ;)

ocenił(a) grę na 9
aneciora11

(☄ฺ◣д◢)☄ฺ

Pricefield

https://www.youtube.com/watch?v=f3BPx2lt6E0
MWAHAHAHHAHAHA

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

EEJ ja sie ciebie boja! takie kripi "coś" ogladać.. A kysz! ✞

Btw. jeden z tych śmichów to krztuszący się Predator ... LUL xD

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Tak będzie!^^
i.imgur. com/Td3ScJC.png?1

Pricefield

-.- EMMO ŁAREN... Nie DENERWOJ MNIE O.O

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

-.- Tejlor,obejrzyj dokładnie obrazek! to nie je atak! O.O

Pricefield

O.O WSZYSTKO CO SUGERUJE ZABÓJSTWO CHLOE TO ATAK!

Ale mi brakuje trzeciej opcji xD "i have to kill myself" i dramatyczna scena <3 ohhhhh T_T płacz, wyznanie miłości..... ohhh tej opcji mi brakuje

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

O.O nie chciał bym takiej sceny .. NOPE .. przecie to by było gorsze od krojenia cebuli xD YKWIM

Sobiem

Ja tam uważam ze po to max dostała te moc, żeby ratować Chloe z każdej możliwej opresji, a skoro burza była od samego początku to te anomalie pogodowe są nieuniknione.

d2darkness

Też fakt z tymi anomaliami.. Ale jeżeli źródłem tych anomali jest moc Max to mozemy założyć, że ta w pierwszym epizodzie się cofnęła w czasie - straciła pamięć?

Z drugiej strony, jeżeli miałbyś racje z tym, że moc Max służy temu by ratować Chloe to pytanie - kto lub co podarował Max moc? Los? Los chciał zeby Arcadia Bay zostało zniszczone? XD

Ogólnie to dośc zabawne, ze wszystkie te kataklizmy pogodowe dotykaja tylko Arcadia Bay - jesli sie nie mylę, bo to przeczy troche teorii chaosu.

Sobiem

Powiedzmy że los podarował jej moc żeby być może rozwiązała tajemnice zaginionej Rachel i udupila jeffersona wraz z Nathanem.

d2darkness

Dziwne jest tylko że Chloe co chwila potyka się o śmierć i nawet cofnięcie się o kilka lat nie pozwoliło jej spokojnie żyć

d2darkness

Ha Ha :D trochę odmiany się przyda :)))))))))))))
http://i.4cdn.org/vg/1439760049678.jpg

aneciora11

Te zdjęcia idealne na rozluźnienie atmosfery :p

d2darkness

Padłam :D Chloe z ogonem :P
https://www.youtube.com/watch?v=kOrqXvzQQnk

aneciora11

Nawet pasuje max ten wózek xD

d2darkness

Polecam wam jeszcze to :)
https://www.youtube.com/watch?v=jdUQalehr2U
Umarłam przy końcówce xD

aneciora11

No dobra jeszcze to :)
https://www.youtube.com/watch?v=V5mbV5QIbbU

aneciora11

Przy końcu zaczął działać kwas xD

aneciora11

Pewnie znosz xD ale to nic.. polecam ci te osobistosci:
http://haizehat.tumblr.com/
http://ktceee.tumblr.com/
http://munadoodlesnonsense.tumblr.com/tagged/life-is-strange
http://chill-chinchilla.tumblr.com/tagged/myart

d2darkness

potyka się o śmierć bo miała umrzeć w łazience, a Mad Max zmieniła jej los ; P - ale śmierć nie zapomina o chloe.

ocenił(a) grę na 9
Sobiem

Ogólnie zauwazyłem że jej moc się rozwija...w pierwszym epku potrafiła "tylko" przewijać czas i dzięki temu uratowała Chloe. w kolejnym zaś potrafiła go zatrzymać, dając sobie możliwość uratowania Kate. w trzecim to już oczywiście podróże w czasie za pomocą dowolnego zdjęcia,dzięki czemu zmieniła bieg historii i "uratowała" Williama. i ehh... w czwartym Dontnod zuyebał:) bo idąc tym tokiem myślenia, że z każdym epizodem Max dostaje coś ekstra, to powinna,nie wiem , potrafić się przenieść w czasie z dowolną osobą?:) to byłoby fajne!

Pricefield

Dobre spostrzeżenie, nie zwróciłem właściwie na to uwagi. Aczkolwiek zamiana w inną osobę byłaby dla mnie lekką przesadą:p