PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605963}
8,7 26 tys. ocen
8,7 10 1 26291
Gothic
powrót do forum gry Gothic

Które ze zwierząt z każdej części budziło u was lęk? ;p
Mnie w pierwszej części przerażały pełzacze tak samo jak w drugiej. Natomiast w trzeciej
części: topielce, demony, ogry i dalej pełzacze ;]

użytkownik usunięty
paulaa669

Nie lubię robali, więc nie lubię pełzaczy, polnych bestii i krwiopijców. Jeśli miałabym wybrać najbardziej denerwujące stworzenia, to byłyby to ścierwojady.

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Pełzacze - nigdy nie lubiłem pająków. W Gothic 2 nieswojo czułem się w tych kryptach i niebezpiecznych częściach lasów, z zieloną mgłą i szkieletami. Noc Kruka niestety zepsuło trochę tą atmosferę niepewności - 'do czego te ruiny mogły służyć' - ale i tak jest wspaniałym rozwinięciem wątków G2.

ocenił(a) grę na 9
paulaa669

Zdecydowanie pełzacze... na dodatek walka w ciemnościach także nieszczególnie mi służy : )

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Zdecydowanie chrząszcze. No i Wrzód.

ocenił(a) grę na 10
Jebaniec

Przecież chrząszcze to nie tylko niewinne owady ;] A co do Wrzoda... czy on czasem nie jest CZŁOWIEKIEM? ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

*tylko. Sorki ;]

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

chrząszcze są przerażające... A Wrzód to zwierzak ;]

ocenił(a) grę na 10
Jebaniec

Każdy widzi świat Gothica w innych barwach ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Najgorsze, zwłaszcza na początku, były cieniostwory :P

ocenił(a) grę na 10
srebrna

Pełzacze kilka lat temu,ale teraz już żadne stworzenia mnie nie przerażają...poza owcami

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

dla mnie też w 1 najgorsze były pełzacze a w 2 polne bestie i zombie, w 3 strażnicy świątynni

ocenił(a) grę na 10
wafel4

No ci strażnicy najgorsi

użytkownik usunięty
paulaa669

Błotne węże - pamiętam, jak pierwszy raz poszedłem na bagna i miałem jakieś zadanie. Nie wiedziałem co gdzie się znajduję, szukałem jakiegoś NPC na mokradłach i nagle wyskoczył mi ów wąż. Przestraszyłem się jak cholera, bo skrył się pod wodą, Do tego ten ryk i ta paszcza jak u przerośniętego owsika :P

ocenił(a) grę na 10

Taak, zgadzam się ;] Błotne węże potrafią nieźle przestraszyć, zwłaszcza na początku. Najgorsze jest jak pełzną za nami po wysepkach. Brrr...

użytkownik usunięty
paulaa669

I po drodze zżerają każdego napotkanego Nowicjusza, to jest piękne :P
w ogóle, oceniłaś Zmierzch Bugów na 10, naprawdę Ci się podoba ta gra? ;)

ocenił(a) grę na 10

Wiesz co, no tak naprawdę to nie uważam, że jest to jakaś najlepsze gra. W porównaniu do wcześniejszych części prezentuje się słabiej, ale oceniłam ją na 10 chyba dlatego, że mam sentyment do wszystkiego co związane z Gothicem ;p Mogę, więc przyznać, że " trochę " ta ocena jest zawyżona ;)

użytkownik usunięty
paulaa669

Bardzo dobrze to rozumiem. Żadna gra tak nie uzależniała jak Gothic, stąd też ten sentyment. Zresztą ja do teraz słucham sobie od czasu do czasu soundtracku bo jest genialny. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że ZB mnie niesamowicie irytował. Twórcy nie potrafili nawet usunąć starych przedmiotów, tylko zmienili fabułę, rozmieszczenie bohaterów i dodali parę nowych rzeczy. A poza tym, bez patcha nie da się przejść gry bo błąd w fabule głównej jest (widać, że jakaś Indonezyjska firma robiła :P).

Jak chciałabyś powrócić do czasów Gothica, to mam dla Ciebie zajebistą grę dosłownie w klimacie Gothica (ta sama firma stworzyła co 1, 2 i 3 część).

ocenił(a) grę na 10

Jestem zainteresowana ;p Jaka to gra?

użytkownik usunięty
paulaa669

Jeśli nie grałaś, to Ci zazdroszczę, że masz przed sobą jeszcze cały ten wspaniały świat na wyspie 'Falanga'.

http://www.filmweb.pl/videogame/Risen-2009-606539

Dodam od siebie, że schemat jest praktycznie taki sam jak w Gothicu. Bezimienny bohater trafia na wyspę, musi dołączyć do którejś z 3 gildii, zbiera punkty doświadczenia, uczy się walki, zabija potwory, wykonuje przeróżne zadania i tak dalej.

ocenił(a) grę na 10

Ojej, wielkie dzięki za polecenie tej gry ;] Na pewno wkrótce w nią zagram.

użytkownik usunięty
paulaa669

Zagrasz i się nie oderwiesz ;] napisz kiedyś, jak Ci się podobają pierwsze wrażenia!

ocenił(a) grę na 10

Mam taką właśnie nadzieję ;) Pewnie, że napiszę ;p

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
CreepyBufet

Nie dała mleka? :P

użytkownik usunięty
CreepyBufet

W jaki sposób?

użytkownik usunięty
CreepyBufet

Niezłego masz dealera. Mogę prosić o namiary?

ocenił(a) grę na 10
CreepyBufet

Hehe, to miałeś szczęście, że dostąpiłeś zaszczytu okradnięcia przez owcę ;]

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Na początku to bałam się nawet mojego kochanego teraz ścierwojada :D Moja pierwsza walka z nim polegała na tym, że mnie zjadł.
Za to do dziś pamiętam jak zgubiłam się na bagnie w Bractwie i uciekałam przed błotnymi wężami, coś okropnego i wspaniałego zarazem :D Tak, błotne węże wzbudziły u mnie największy strach. Potem już się przyzwyczaiłam.
Czy wy też zaatakowaliście tego demona w wieży, który daje teleport do Xardasa, jak zobaczyliście go pierwszy raz?

użytkownik usunięty
kashia_

O ile dobrze pamiętam, to dostał ode mnie kulą ognia w czoło :D

ocenił(a) grę na 7

I po co te podniety pierwsza cześć gothica to dobra gra z klimatem ale daleko jej i to bardzo do wybitności.Dwójka też dobra jako tako ale słabsza .............

użytkownik usunięty
Machinefilm

Ty tak twierdzisz. Ja oceniam grę przede wszystkim przez pryzmat klimatu panującego podczas grania. Jeżeli coś nie ma "duszy", to szybko mi się nudzi, tak jak wielu innym ludziom.
Zresztą popatrz na obecne gry. Nie mają już tego "czegoś". Przykład? Mafia I a Mafia II. Vice City a GTA IV i wiele innych.

paulaa669

Cieniostwór. Wielkie, paskudne bydlę w mrocznych jaskiniach.
Do tego jeszcze ex aequo Błotny Wąż i stada Brzytew.

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Zębacze oraz trolle... Mimo, że jest na każdego stwora szereg strategii to jednak zębacze w grupie potrafią roznieść bez problemu... Aaa no i oczywiście orki z tym "darciem sie" :P Pytanie: Dlaczego pełzacze?

ocenił(a) grę na 10
Andurion

Dlaczego pełzacze... W zasadzie nie potrafię tego wyjaśnić, po prostu było w nich coś dziwnego, ich wygląd, wydawane odgłosy... Po prostu mnie to lekko przerażało ;)

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Może oceniamy w innych kryteriach :D Ale jak tak spojrzeć z perspektywy dziewczyny... To ten wstręt do robaków zaczyna mieć sens. :P A czarne gobliny?

ocenił(a) grę na 10
Andurion

Hehe ;) Czarne gobliny? Małe stworki, atakujące kolczastymi pałkami i tyle ;) Raczej były śmieszne aniżeli straszne czy ohydne ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

A wrzaski orków latających z siekierami?:P No powiedz jeszcze, że orki są śmieszne... ;d

użytkownik usunięty
Andurion

Ona się nie boi orków bo jest jednym z nich! Ostatnio mnie goniła jak z psem na spacerze byłem, nawet drzewo powaliła jednym ciosem, gadam Ci, to nie przelewki! ;p

ocenił(a) grę na 10

Hej, co to za aluzje do mnie? ;p Nie jestem żadnym orkiem i nigdy nim nie będę raczej ;)

ocenił(a) grę na 10

Pies uciekał czy Ty?:P

ocenił(a) grę na 10
Andurion

Nie, dla mnie orki nie są śmieszne ;) Też jest w nich coś niepokojącego xd

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Dla mnie i tak zębacz to nr1 jeśli chodzi o zwierzyne :P Natomiast biorąc pod uwage całość to w jedynce trochę się bałem wchodzić do opuszczonej wieży Xardasa :P Szkielety są ok, ale ci ożywieńcy... Najbardziej mnie niepokoi ten ich pusty wzrok :P Polecam zakupić ULU-MULU na te orki :D

ocenił(a) grę na 10
Andurion

No przecież bez ULU-MULU długo by się nie wytrzymało w mieście Orków ;) No, w ożywieńcach to nie podobają mi się dźwięki, które wydają ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Po tym naszym dialogu można odnieść wrażenie, że jesteśmy strachliwymi dzieciakami :P Obejrzyj sobie "the walking dead" - taki serial :P Ciekawe czy Ci się spodoba ;p a co do tego ulu-mulu to się nie zgodzę :D Zawsze można ich wywabiać po 2-3 z obozu i pociachać:P Ciekawszy sposób na wejście do świątyni Śniącego, nie sądzisz?:p

ocenił(a) grę na 10
Andurion

Co kto lubi ;) A co do tego serialu, to szczerze, nie lubię zombie. Mnie takie filmy nudzą ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Te zombiaki to tylko oprawa filmu... Fabuła jest ciekawa :P No to może Dexter? O niebo ciekawszy serial... ;p A wracając do tematu to dodać na liste straszydeł można dodać harpie :D

ocenił(a) grę na 10
Andurion

Słyszałam o Dexterze, i chyba się w końcu na niego skuszę ;) Swego czasu pisk harpii też nie był dla mnie przyjemnością ;p

ocenił(a) grę na 10
paulaa669

Taak te wrzaski miałem na myśli właśnie ;P A co do Dextera to bardzo polecam jak masz dużo czasu na oglądanie :P jest ogółem 7 sezonów więc sporo oglądania Cie czeka (zazdroszczę :D) z czego w siódmym sezonie dopiero 6 odcinków jest. Żeby nie spamować bezsensownie to coś do tematu wypadałoby dopisać... Hmm a co myślisz o golemach?;d Jak się ziemia trzęsie pod ich "krokami"... Prawie jak w Ameryce gdy wyjdzie grubas na ulice ;p